Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Katalonski ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: povprečno 20 kg
  Višina: 45 cm - 55 cm
  Barva: svetlo siva, temno siva, črno rjava
  Dolžina dlake: dolga, rahlo valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša ali stanovanje z vrtom
  Velikost legla: 3 -5 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: srednje izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, aktiven človek

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Katalonski ovčar se smatra za eno najstarejših pasem, iz časov rimskega imperija. Izvira iz področja Katalonije. Domnevno gre za potomce starodavnega pirenejskega ovčarja, italijanskega Bergamasca in lokalnih katalonskih psov. Več stoletij je služil kot ovčar in čuvaj ovac. V času po drugi svetovni vojni je število psov te pasme močno upadlo, zaradi česar še danes veljajo za dokaj redko pasmo. Zunaj Katalonije, Finske, Nemčije in Švedske so precej nepoznani, vendar jim v zadnjih letih, vzajemno z njihovim številom, priljubljenost močno narašča. Še vedno se uporabljajo kot delovni psi, obenem pa so vse bolj zaželeni družinski ljubljenčki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Gre za pogumno, inteligentno, zvesto in poslušno pasmo. To so delovni psi, ki potrebujejo nenehno stimulacijo in zaposlitev. Zelo močno se navežejo na družino in so radi v neposredni bližini svojega gospodarja. So ljubeznivi in zaščitniški, a ne do tujcev. Okrog neznancev so zelo zadržani, ob neprimerni socializaciji lahko celo agresivni. Ob zgodnji socializaciji in šolanju pa je pasma znana po svojem umirjenem karakterju. Primerni so tudi za neizkušene lastnike, vendar se pred nakupom katalonskega ovčarja nujno dobro poučite o ustreznem šolanju in ravnanju s psom.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi in družinskimi ljubljenčki bo nežen, ljubezniv in zelo zaščitniški, zlasti če bo z njimi od malega. Zgodnja socializacija je torej ključna.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki je igriv, a nežen. Zlasti dobro je, da psa na družbo otrok navadimo že kar se da zgodaj. Primeren je za družine z otroki vseh starosti, vendar naj bodo med igro, zavoljo varnosti, otroci vselej pod nadzorom odgovorne odrasle osebe.  DLAKA
  Dvojni kožuh katalonskega ovčarja je mehak, dolg in nekoliko valovit. Ima košato podlanko in je vremensko zelo obstojen. Obstajajo različne barvne različice in kombinacije, v glavnem pa gre kožuh v barvi – ali mešanici barv – rjave, sive, črne ali bele.

  NEGA
  Katalonski ovčar potrebuje predvsem zelo redno česanje. Temeljito krtačenje trikrat do štirikrat tedensko bo preprečilo nastajanje vozlov in odpravilo odmrlo dlako in umazanijo iz njegovega kožuha. Kopanje naj se izvaja le, kadar je to zares potrebno, z blagim pasjim šamponom. Poskrbite tudi za redno in dosledno higieno ušes, oči in ustne votline, ter primerno zaščito pred zajedavci.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za na splošno precej zdravo in odporno pasmo, ki je ne pestijo nobene znane genetske bolezni. Kot vsi psi pa so lahko izpostavljeni displaziji kolkov, zato poskrbite, da, zlasti v obdobju mladička, ne preobremenjuje sklepov s hojo po stopnicah, skakanjem in predolgo aktivnostjo.

  VZGOJA IN TRENING
  Gre za precej inteligentno pasmo, ki je po naravi poslušna in dovzetna, zato šolanje ne bi smelo povzročati težav. Kot pri vseh pasmah je priporočljivo s šolanjem začeti kar se da zgodaj, mladička pa je pomembno tudi obsežno socializirati. Pri šolanju bodite odločni, dosledni in vztrajni, predvsem pa nežni, saj se nobena pasma ne odziva dobro na grobost in nervozo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker gre za delovnega psa, je jasno, da je to precej energična pasma. Potrebuje nenehno stimulacijo, zato ga zaposlite že preko dneva. Poleg daljših sprehodov bi bil idealen večji vrt, kjer bi lahko energijo preko dneva trošil sam. Idealna vrsta aktivnosti za to pasmo so tudi agillity in treningi poslušnosti, užival pa bo tudi v igri z družino, pohodih in teku.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Je primerna pasma za stanovanje, ob tem, da mu zagotovite zadostno mero aktivnosti, vendar sicer mestno okolje ni najbolj idealno za katalonskega ovčarja. Najbolj zadovoljen bo na kmetiji ali vsaj v hiši z večjim vrtom. To ni pes za verigo ali pesjak, saj potrebuje veliko lastnikove pozornosti in se bo med dnevnimi opravili najraje motal pod vašimi nogami.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR