Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kerijski modri terier (Kerry blue terrier)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, srednje velik
  Teža: 15 kg - 18 kg
  Višina: 44 cm - 49,5 cm
  Barva: črna, modra, sivomodra
  Dolžina dlake: srednje dolga, svilnata, mehka, gosta in valovita
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, hiša z vrtom, lahko tudi stanovanje (ob primerni aktivnosti)
  Velikost legla: 5 - 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kerijski modri terier izvira iz Irske, iz okrožja Kerry, od koder tudi ime. Je irski nacionalni simbol, poznan tudi pod imenom irski modri terier. Prvič se je pasma pojavila v 16. stoletju. Njeni predniki naj bi bili portugalski vodni pes, mehkodlaki pšenični terier, irski volčji hrt in irski terier. Prvotno so jih uporabljali kot delovne pse, predvsem za lovce in čuvaje, danes pa so v glavnem priljubljeni družinski ljubljenčki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To so ljubeznivi, zvesti, nežni psi, ki pa znajo biti precej svojeglavi. Imajo ogromno energije in potrebujejo nenehno stimulacijo, saj iz dolgočasja postanejo destruktivni. So zelo navezani na svojo družino in potrebujejo ogromno pozornosti. Niso primerni za neizkušene lastnike, saj potrebujejo avtoriteto ter zgodnje šolanje. Kot mladički so lahko precej glasni in razvijejo agresijo do drugih psov. To je potrebno preprečiti z obsežno socializacijo. S potrebno strogostjo in veliko pozornosti ter ljubezni so lahko zvesti in naravno poslušni ljubljenčki.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Znani so po tem, da so lahko agresivni do drugih psov, zlasti manjših. Iz tega razloga niso priporočljivi za gospodinjstva z drugimi ljubljenčki, obenem pa je potrebna obsežna in kar se da zgodnja socializacija, da njihova agresija do drugih psov ne bi bila vzrok težavnih sprehodov.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Kerry blue terier ne mara draženja s strani otrok, zato ni primeren za družine z manjšimi otroki. Starejše, obzirne otroke pa bo brez težav vzljubil, zlasti če bodo z njim od malega. Priporočljivo je, da je pes v prisotnosti otroka vselej pod nadzorom odrasle osebe.  DLAKA

  Kerijski terier ima mehko, valovito in gosto dlako, katere glavna posebnost je njena barva. Kožuh Kerijskega modrega terierja je v sivi barvi, ki na pravi svetlobi dobi odtenek modre. Zanimivo je tudi, da se mladički skotijo povsem črni.

  NEGA

  Kerijski modri terier zahteva kar nekaj nege. Tedensko krtačenje je obvezno, da se dlaka ne bi zavozlala. Prav tako je obvezno tedensko kopanje. Zlasti težavna zna biti brada, v kateri se radi naberejo ostanki hrane in umazanija, zato jo redno čistite in krtačite. Poskrbite tudi za čistočo ušes, saj je pasma nagnjena k infekcijam. Profesionalno striženje je priporočljivo vsakih šest tednov. Sicer pa je dlaka tega psa precej hipoalergena, kar pomeni, da je nanjo manjša možnost alergijskih reakcij. Dlaka mu ne izpada in nima vonja, niti kadar je mokra.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Kerijski modri terier je načeloma zelo zdrava pasma, ki je znana po dolgi povprečni življenjski dobi. Kljub temu pa jo pesti kar nekaj zdravstvenih težav: displazija kolkov, dovzetnost za pljučnico, boleča kožna vnetja in tumorji lasnih mešičkov, sive mrene, entropija – uvihanje vek, vnetja oči in ušes ter nevarna nevrološka bolezen (Cerebellar Abiotrophy). Veliko od naštetih bolezni lahko preprečite z izbiro odgovornega rejca in omilite z rednimi obiski pri veterinarju.

  VZGOJA IN TRENING
  Z vzgojo gre začeti kar se da zgodaj, sicer pa so to inteligentni psi, ki se hitro učijo. Potrebujejo dosledno in odločno šolanje, predvsem pa je pomembno, da je le-to razgibano. Idealna je kombinacija igre in šolanja. 5 – 10 minut treninga, dvakrat dnevno, bo zadostovalo, če boste pri šolanju dosledni in vztrajni. Vključite tudi obsežno socializacijo, da bi preprečili agresijo. Idealna izbira je tudi pasja mala šola, ki vključuje osnove poslušnosti in socializacijo z vrstniki.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma je zelo energična in potrebuje precejšnjo količino dnevne aktivnosti. Idealna kombinacija vključuje sprehode, tek in igro. Kerijski modri terierji uživajo v prinašanju žogice, lovljenju frizbija in vlečenju vrvi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Čeprav gre za energično pasmo, so primerni tudi za stanovanje ali hišo z manjšim vrtom. Potrebujejo seveda nenehno stimulacijo, da ne postanejo uničevalni. Niso primerni za pesjak ali verigo, saj so zelo odvisni od človeške pozornosti. Raje kot to, mu omogočite prosto tekanje po večjem ograjenem vrtu in svojemu ljubljenčku večkrat namenite močno zaželeno pozornost.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR