Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Kodrasti prinašalec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – prinašalci, šarivci in vodni psi, velik
  Teža: 28 kg – 35 kg
  Višina: 62,5 cm – 67,5 cm
  Barva: črna, jetrna
  Dolžina dlake: kratka, majhni, trdi, gosti kodri, vodoodporna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 9 – 14 , tudi do 17 let
  Bivalni prostor: Ni primeren za zunanje bivanje v mrzlem podnebju saj je brez goste podlanke. 
  Velikost legla: do 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kodrasti prinašalec je ena najstarejših prinašalskih pasem. Pojavil se je v 18. stoletju v Angliji. Najbolj prepoznavna lastnost te pasme je njen kodrasti kožuh. Smatra se za potomca mnogih plemenitih pasem, med drugim: angleškega vodnega španjela, novofundlanca, setra, irskega vodnega španjela, kodra in labradorca. Prvotno so bili namenjeni lovu, predvsem na race in prepelice, v 19. stoletju pa jim je priljubljenost močno upadla. Danes so, izven Anglije, Nove Zelandije in Avstralije, še vedno precej redka pasma.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pasma je živahna, inteligentna, ljubezniva in zvesta. Zelo močno se navežejo na lastnika in želijo ugajati. S tujci so zadržani in plašni, nikoli pa agresivni, razen če se počutijo ogrožene. Sicer so dobri družinski čuvaji. Posebnost te pasme je, da izjemno pozno dozori, za kar potrebuje približno tri leta, kar je precej dlje od drugih pasem. Potrebuje izkušenega lastnika, ki zna vzpostaviti avtoriteto, obenem pa upoštevati njegovo občutljivo naravo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Kodrasti prinašalec se dobro prilagodi večini ljubljenčkov, zlasti če so skupaj od malega. Znani so po tem, da brez težav bivajo v skupnem gospodinjstvu z drugimi mačkami in psi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki so odlični. Nekoliko bolj primerni so za družine z večjimi otroki, saj so v prvih letih svojega življenja precej igrivi in živahni in ker niso majhni kužki, obstaja nevarnost, da majhne otroke nenamerno podrejo na tla. Starejšim otrokom bodo rade volje delali družbo in se z njimi veselo igrali. Vedno pa naj bo prisotna odrasla oseba.  DLAKA
  Enojna dlaka kodrastega prinašalca je edinstvena in prepoznavna lastnost te pasme. Dlaka na telesu je skupek debelih, tesnih, malih kodrov, ki ležijo tik ob telesu. Dlaka na obrazu, tacah in čelu je kratka, gladka in ravna. Kožuh je odporen na vodo in vremenske razmere, odpadanje je zmerno. Nima pa goste podlanke zato je za zunanje bivanje v mrzlem okolju neprimeren.

  NEGA
  Ta pasma zahteva minimalno količino nege. Dlake kodrastega prinašalca ni priporočljivo česati, vse kar potrebuje je kopanje, ki naj se z blagim šamponom izvaja okrog trikrat letno. Tuširanje s svežo vodo ali plavanje, v katerem ta pasma zares uživa, pa dlaki nikakor ne škodi. Po kopanju psa nikoli ne brišite z brisačo! Priporočljivo je, da se kodri posušijo na zraku, lahko ga zgolj nežno otrete, a obvezno brez drgnjenja. Redno pregledujte in čistite ušesa.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Kot večina večjih pasem, ima tudi kodrasti prinašalec nekaj pogostejših zdravstvenih težav, kot so: displazija kolkov, epilepsija, težave z vidom, srčne bolezni, zasuk želodca ter rak kože in kosti. Pojavlja se tudi plešavost, ki jo opazimo na določenih področjih kože in jo pogosto napačno ocenijo kot posledico težav z delovanjem ščitnice. Lahko povzroči hormonsko neravnovesje, težave z reprodukcijo in alergije. V blažjih oblikah se pojavi samo enkrat in kasneje, ko dlaka spet zraste, pes nima nobenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Kodrasti prinašalci so občutljivi, samostojni in včasih trmasti. So zelo inteligentni, zato blestijo pri poslušnosti in agilitiju, vendar potrebujejo vztrajnega in izkušenega lastnika. Ker pozno dozorijo, je lahko šolanje nekoliko daljše in bolj zahtevno kot pri drugih pasmah. Potrebujejo veliko psiho-fizične stimulacije, šolanje pa naj poteka v obliki krajših in kar se da raznolikih vaj. Slabo se odzivajo na grobost in nervozo, zato bodite pri vzgoji odločni, a nežni, predvsem pa dosledni. Priporočljiva je tudi kar se da zgodnja in obsežna socializacija z otroki, neznanci ter drugimi psi.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma ima visoko raven energije, zato potrebuje veliko dnevne aktivnosti. Poleg dnevnih sprehodov, bo užival tudi v teku, predvsem pa v plavanju in prinašanju iz vode. Preko dneva potrebuje tako fizično kot mentalno stimulacijo. Kodrasti prinašalec je najprimernejši za visoko aktivne družine ali posameznike.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ti psi niso primerni za zunanje bivanje saj nimajo goste podlanke, ki bi jih branila pred mrzlimi temperaturami.. Potrebujejo vsaj večji ograjen vrt, najbolj zadovoljni pa bodo v ruralnem okolju. Ker potrebujejo veliko pozornosti s strani družine, niso primerni za pesjak ali verigo. Zunaj so energični, živahni psi, znotraj bivališča pa precej umirjeni in tihi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR