Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Koker španjel (Angleški koker španjel)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 13 kg - 15 kg
  Višina: 38 cm - 41 cm
  Barva: rdeča, črna, dvobarvna in tribarva
  Dolžina dlake: srednje dolga, valovita, svilnata
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 1 - 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starejši ljudje

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Angleški koker španjel je eden od najstarejših španjelov. V Anglijo je prvotno prišel njegov prednik, iz katerega se je kasneje razvilo sedem vrst španjelov, med njimi tudi ameriški in angleški koker španjel ter špringer španjel. Koker in špringer španjel sta veljala za varianto ene in iste pasme, dokler niso obe pasmi priznali konec 19. stoletja. V sredini 20. stoletja so priznali tudi razliko med ameriškim in angleškim koker španjelom. Angleški koker španjel je lovski pes, ki se dobro znajde na suhem in mokrem terenu, ter je odličen za lov in prinašanje tako divjadi kot perjadi. Njegove sposobnosti so tudi straženje, agility in tekmovanja v poslušnosti.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Angleški koker španjel je dobrodušen pes, ki z lahkoto izkazuje ljubezen in je dober družabnik ter lovski pes. Tisti, ki so namenjeni za lov, bodo lovili neumorno. So igrivi in uživajo v času z družino, vendar se bodo ponavadi navezali na eno osebo v družini. Angleški koker španjeli so prijazni do tujcev, čeprav bodo vsakega naznanili z laježem. Nekateri psi so lahko plašni. Ločimo dve liniji te pasme, in sicer poljsko linijo, ki je bolj primerna za lov in zunanje aktivnosti ter razstavno linijo, ki je namenjena za razstave in po naravi bolj umirjena. Obe liniji psov potrebujeta dnevne aktivnosti, vendar je poljska linija bolj energična in ni tako primerna za notranje bivanje. Na splošno so koker španjeli odlični družabniki, ki pa bodo zahtevali vašo pozornost ves čas.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Angleški koker španjel se v večini primerov ujema z drugimi živalmi, vendar obstajajo razlike od psa do psa. Nekateri so bolj dominantni kot drugi, kar lahko predstavlja težave, če imate več psov, vendar se to da odpraviti z zgodnjo socializacijo. Do domačih mačk, s katerimi so odraščali, so ljubeči, sosedove mačke pa niso tako varne.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Angleški koker španjeli obožujejo otroke in so primerni družinski ljubljenčki za starejše otroke, saj so zelo igrivi. Vendar pa ti psi ne marajo, da jih dražite, zato morate otroke naučiti primernega ravnanja s psom.  DLAKA

  Dlaka koker španjela je srednje dolga, svilnata in gladka. Ne sme biti preveč skodrana. Najbolj razširjene barve so jetrno-rdeča lisasta, oranžno-rdeča lisasta, modro-rdeča lisasta, črna, črno-rjava, črno-bela, rdeča, rjava ali jetrna.

  NEGA

  Potrebna je redna nega s krtačo in glavnikom, saj se lahko koker španjelu dlaka zavozla. Posebej natančno morate prečesati predele ob nogah in ušesih. Dva do štirikrat letno ga postrizite. Tudi kopati ga boste morali nekoliko pogosteje kot druge pasme. Posebno pozornost morate nameniti ušesom, saj so pri španjelih značilna vnetja. Glede vnetja se posvetujte z veterinarjem.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno so koker španjeli zdravi psi, med redkimi težavami pa se znajdejo vnetja ušes (glede tega se posvetujte z veterinarjem, saj lahko neozdravljeno vnetje pusti resne posledice), kožne alergije in očesna mrena v starosti.

  VZGOJA IN TRENING
  Angleški koker španjeli so inteligentni delovni psi, ki so po naravi poslušni in zvesti. Kljub temu pa tako kot vsi psi potrebujejo odločnega lastnika, ki prevzame vodstvo. Ko boste to dosegli, vzgoja vašega koker španjela sploh ne bo več težka. To je odlična pasma za zapletene treninge in aktivnosti, saj obožujejo različne trike. Lovski španjeli so eni izmed najbolj izučenih psov na svetu, saj odlično sodelujejo z lastnikom, nekateri se odzovejo celo samo na gib roke. Najbolj zadovoljni so, če imajo neko zaposlitev, saj jim ni dovolj, da so le ljubljenčki.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Angleški koker španjeli premorejo toliko aktivnosti, kot jim je lahko nudite. Na prostem so še posebej neutrudni. Ta pasma je odlična za agility in druge pasje športe. Tudi z aktivnostmi, kot so sledenje in prinašanje ter seveda lov, ne boste zgrešili, saj so za te aktivnosti rojeni. Preden se odločite za to pasmo, se pripravite na številne aktivnosti, ki jih tak pes zahteva.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Angleški koker španjeli so primerni za stanovanje ali hišo pod pogojem, da jim zagotovite dovolj zunanjih aktivnosti. Najbolj zadovoljni so z ograjenim vrtom.

  • dog
   Atos
   118
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Bobi
   81
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Lord
   80
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   guči
   78
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Val
   60
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Jessy
   56
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Marry Mermaide of English Lady
   56
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Jessy
   53
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Din
   43
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Buda
   23
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   Čarli
   23
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
  • dog
   El 7 mesecev
   18
   Koker španjel (Angleški koker španjel)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR