Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Komondor

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 40 kg - 60 kg
  Višina: vsaj 65 cm
  Barva: bela
  Dolžina dlake: zelo dolga, močna, spletena v vrvice
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 8 - 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 3 - 10 mladičkov


  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 5
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: pastirji

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Komondor ima dolgo in zanimivo zgodovino. Je potomec tibetanskih psov, katerega prve pisne omembe segajo v 16. stoletje, sicer pa gre verjetno za prastaro pasmo. Na madžarsko so jih najverjetneje prinesli Kumani, nomadska plemena turškega porekla. Tam je stoletja služil kot zelo cenjen čuvaj ovac. Zanimivo je, da je pogosto služil skupaj s podobno pasmo, pulijem. Naloga pulija je bilo zganjanje ovac preko dneva, komondor, ki je večji in masivnejši pa je ovce čuval ponoči. Obe omenjeni pasmi sta prepoznavni po svojem specifičnem kožuhu, sestavljenem iz množice 'dreadlocksom' podobnih vrvic, ki se naravno spletajo in komondorja odlično varujejo pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Še danes ponekod komondorje uporabljajo kot čuvaje ovac, večinoma pa so zelo priljubljeni in predvsem na pogled nadvse zanimivi hišni ljubljenčki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Komondor je na pogled poseben, zabaven in prisrčen kuža, vendar gre za izredno resno, samozavestno in zahtevno pasmo, ki ni primerna za neizkušene lastnike. Kar je najpomembneje, komondor je zelo zaščitniški in teritorialen. Močno se naveže na svojo družino in si lasti vse, kar je v njegovi neposredni bližini. Do tujcev je zadržan, a neustrašen in lahko celo agresiven. Zaradi brezpogojne vdanosti in zaščitniškega temperamenta se bo pogosto brez premisleka zagnal v neznanca. Zato je obvezno, da ga že zgodaj obsežno socializirate z veliko različnimi ljudmi, kot tudi psi. V hiši je sicer miren, z družinskimi člani pa nežen. Je odličen čuvaj, a kot rečeno, potrebuje izkušenega in odločnega lastnika.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Lahko je agresiven do drugih psov, zlasti neznanih, zato zgodaj začnite s socializacijo. Zelo priporočljiva je pasja mala šola, kjer bo osvojil osnove poslušnosti, hkrati pa bo užival v prepotrebni socializaciji z drugimi psi. Do družinskih ljubljenčkov bo nežen in zaščitniški, a le, če bodo skupaj od malega in jih bo smatral kot del svojega tropa. V okolje, kjer biva komondor ni priporočljivo vnašati novih ljubljenčkov.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki iz svoje družine bo nežen in zelo zaščitniški, idealen partner za igro in crkljanje. Druženje z otroki katerih ni vajen pa ni priporočljivo, saj jih lahko zazna kot grožnjo ali celo napade. Zgodnja socializacija lahko omeji takšno obnašanje, a kljub temu ta pasma ravna predvsem zelo nagonsko, zato je nadzor odraslih vselej obvezen.  DLAKA
  Težak kožuh komondorja je specifika te pasme in je na pogled njegova najbolj opazna poteza. Sestavljata ga dve plasti dlake. Zgornja trša dlaka se spleta z mehkejšo podlanko, s čimer tvori trajne, močne vrvice. Mladički imajo mehko dlako, ki v prvih dveh letih začne tvoriti svoje prve vrvice, nekje v petih letih pa le-te dosežejo želeno dolžino. Odrasel pes je popolnoma pokrit z vrvicami, ki se spletajo samodejno in rastejo vseskozi življenje psa.

  NEGA
  Pomembno je, da se lastniki komondorja zavedajo, da njegove dlake ne smejo nikoli in pod nobenim pogojem česati ali krtačiti. Vrvice je občasno potrebno ročno ločevati, če se le-te zavozlajo v večje kepe. Vse kar komonor potrebuje, je redno kopanje. Sušenje vrvic lahko traja tudi do dva dni, zato ga tedaj ne izpostavljajte nizkim temperaturam. Dlaka mu ne izpada, ima pa zelo občutljivo kožo, zato je lahko občutljiv na nekatera sredstva za zaščito pred zajedavci. Vendar je zaščita pred zajedavci pri tej pasmi posebej pomembna, saj je le-te zaradi strukture dlake težje opaziti in tudi odstraniti. Redno skrbite tudi za ustno higieno, striženje krempljev in striženje dlake med blazinicami tačk.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Sicer je komondor precej zdrava pasma, ki pa je v nekaterih primerih nagnjena k displaziji kolkov, zasuku želodca in težavam s kožo.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pasma nujno potrebuje obsežno šolanje in pri tem ni izgovorov. Ker zna biti precej trdoglav, komondorja začnite šolati kar se da zgodaj v življenju, vendar tudi kasneje ne pozabite na obnavljanje pridobljenega znanja. Potrebuje pa tudi obsežno socializacijo, saj je nagnjen k agresiji do drugih ljudi in živali. Na splošno je inteligenten in ustrežljiv pes, ki pa se hitro zdolgočasi, zato uporabljajte različne metode in poskušajte pritegniti njegovo pozornost. Pozitivna spodbuda in nagrajevanje vas bosta pri tem psu zlahka pripeljali do želenih rezultatov.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Gre za pasmo, ki potrebuje zmerno mero dnevne aktivnosti. Če imajo dovolj prostora, bodo za večino dnevnih potreb po aktivnosti poskrbeli sami in bodo potrebovali le krajše dnevne sprehode. Niso pretirano igrivi, a bodo z veseljem ugodili želji lastnika po igri. Znano je tudi, da znajo biti komondorji precej leni in lahko ure in ure poležavajo in spijo. Če so sicer zdravi, vam takšno vedenje ne bi smelo povzročati nobenih skrbi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Niso najbolj zadovoljni z življenjem v mestu, a se bodo prilagodili tudi hiši z večjim vrtom ali celo stanovanju. Idealno okolje zanje je kmetija, kjer imajo veliko prostora za raziskovanje. Poskrbite da so vedno v varnem ograjenem prostoru, da se ne bi zapletli v pretep z drugimi psi ali napadli mimoidočih ljudi.

  • dog
   Janez
   22
   Komondor
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR