Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kontinentalni pritlikavi španjel (Papillon/Metuljček)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 1,5 kg - 5 kg
  Višina: 20 cm - 29 cm
  Barva: prevladujoča bela barva, barvne oznake
  Dolžina dlake: dolga, bujna, fina, svilnata
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 16 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 2 - 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki, aktivni starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kontinentalni pritlikavi španjel se je pojavil v 16. stoletju, kot priljubljen spremljevalec evropskih aristokratov. Njegova najbolj značilna lastnost so velika ušesa, ki so lahko spuščena ali dvignjena. Izvorna pasma naj bi imela spuščena ušesa, kasneje pa naj bi se razvila tudi druga različica z dvignjenimi ušesi. Danes obe različici kontinentalnega pritlikavega španjela smatramo za isto pasmo. Tisti z dvignjenimi ušesi pravimo papillon (v prevodu metuljček), različici s spuščenimi ušesi pa phalene (oziroma vešča). Parjenje po evropskih FCI standardih med obema ni dovoljeno, saj lahko pride do ušesnih deformacij, vendar v Ameriki to še vedno prakticirajo.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta na pogled majhen in občutljiv kuža je pravzaprav precej živahen in robat. Čeprav so ga vzredili za naročnega psa in se bo z veseljem pocrkljal pri lastniku, je po naravi precej igriv, poln življenja in dogodivščin, predvsem pa neustrašen. Ima lovski nagon in bo veselo preganjal vse, kar se premika in je hkrati manjše od njega. Je odličen čuvaj, saj bo opozoril na vsako nevarnost, vendar zna biti prekomerno lajanje tudi težavno. Zelo je vdan lastniku, ob neprimerni socializaciji je lahko nekoliko posesiven. Zaradi svoje velikosti so lahko, zaradi nezadostne socializacije, sramežljivi ali celo agresivni – v strahu ugriznejo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi in mačkami se bo, ob zgodnji in obsežni socializaciji, dobro razumel, zato poskrbite, da bodo ti ljubljenčki skupaj že od malega. Manjše zunaj živeče živali pa bo najverjetneje preganjal, zato poskrbite, da je vselej na povodcu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki se načeloma dobro razume, vendar je zaradi svoje velikosti in krhkosti primernejši za starejše, obzirne otroke. Zaradi nagnjenosti k grizenju iz strahu, naj se otroci psu približujejo nežno in počasi, obenem pa naj jih pri igri s psom vselej nadzoruje odrasla oseba.  DLAKA

  Poleg značilnih ušes, je tipična za to pasmo tudi posebna svilnata dlaka. Ta je dolga in pada ob telesu. Kontinentalni pritlikavi španjel nima podlanke, vzdrževanje tega mehkega kožuha pa je razmeroma enostavno. Izpadanje je zmerno. Barva dlake je pretežno bela, z lisami, ki so pri dvobarvnih psih lahko rjave ali črne, pri trobarvnih psih pa oboje.

  NEGA

  Česanje nekajkrat tedensko je obvezno, zlasti namenite pozornost mestom, kjer se dlaka rada zavozla, to je za ušesi in po trebuščku. Kopanje omejite na priložnosti, ko je to res nujno potrebno, sicer pa bo suho šamponiranje zadostovalo. Redno pregledujte ušesa, zlasti pri veščah, saj so spuščena ušesa bolj nagnjena k vnetjem, negujte pa tudi kremplje in redno krajšajte dlako med blazinicami tačk.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Kontinentalni pritlikavi španjel nima resnejših zdravstvenih težav, ima pa, kot vse pasme, nekaj manjših. Pogosteje se pojavljajo težave oči, kot so sive mrene ali prirojena očesna bolezen, ki vodi v delno do popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy). Na drugi strani je pogost izpah pogačice, zlasti na zadnjih nogah. Včasih deluje že preventiva, v nasprotnem primeru pa se to popravi z operacijo. Pri operacijah je potrebna previdnost, saj nekateri psi te pasme ne prenašajo dobro anestezije. Občasno pri kontinentalnem pritlikavem španjelu najdemo tudi bolezen strjevanja krvi imenovano Von Willebrandova bolezen, v nekaterih primerih pa se pojavlja tudi nezaraščena lobanja, podobno kot pri dojenčkih ali čivavah, kar seveda pomeni, da je potrebno psa nekoliko bolj paziti ter zaščititi pred udarci v glavo.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pasma je izredno inteligentna, poslušna in učljiva. S konsistentno, nežno vzgojo, ki temelji na pozitivni spodbudi in nagrajevanju – zlasti s pozornostjo, po kateri hrepenijo – bo prinesla hitre in dobre rezultate. Zaradi svoje izjemne inteligence se ta pasma izredno dobro uči tudi od vplivov iz okolja in iz izkušenj, zato poskrbite, da bodo ti zunanji vplivi pozitivni ter da boste tiste negativne dovolj zgodaj prepoznali in psa nanje opozorili, sicer bo le-ta zlahka »pobral« tudi nezaželene vzorce vedenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kljub svoji majhnosti, ta pes zahteva povprečno količino dnevne aktivnosti. Znotraj doma so precej živahni, a potrebujejo tudi dnevne sprehode in igro na prostem.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta kompakten pes lahko živi kjerkoli, vendar je potrebno paziti, saj veliko komunicira z lajanjem, kar je lahko moteče za sosede. Najprimernejša je hiša, z manjšim, dobro ograjenim vrtom. Med igranjem na vrtu ga vselej nadzorujte, saj bo s svojo visoko inteligenco hitro našel način kako se izmuzniti skozi ograjo. Ni primeren pes za pesjak, zlasti zato, ker potrebuje konstantno pozornost svojega lastnika. Vzgojeni so bili v družne pse in v bližini svojega lastnika se kontinentalni pritlikavi španjeli tudi najboljše počutijo.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR