Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kooikerhondje (Kooik)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 10 kg
  Višina: 35 cm - 43 cm
  Barva: bela z oranžno rdečimi zaplatami
  Dolžina dlake: srednje dolga, valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 3 - 7 mladičkov 

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, športnik, lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kooikerhondje obstaja na Nizozemskem, natančneje v Holandiji vse od 16. stoletja. Pasma je bila vzgojena kot vaba pri lovu na race. V 19. stoletju je zanimanje za pasmo upadlo, obstalo je le 25 psov te vrste. Ponovno se je pasma obnovila in postala formalno priznana leta 1966 v Ameriki. Danes je pasma še vedno izjemno redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Pasma se odlikuje z občutljivim, inteligentnim in močnim značajem. To so veseli, samozadostni psi, niso glasni, pa vendar znajo biti dobri čuvaji. So zelo previdni ob tujcih in drugih psih, čeprav njihov značaj ni niti agresiven niti asocialen, pa potrebujejo nekoliko več časa, da se navežejo in postanejo zvesti in dobri človekovi prijatelji.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se bodo ujeli s tistimi živalmi s katerimi bodo skupaj odraščali. So ljubeznivi, pozorni in dobrosrčni psi, zato z zgodnjo socializacijo druženje z ostalimi ljubljenčki v družini ne bo problematično. Nezaupanje do neznanih psov pokažejo z lajanjem, vendar ob primernem odzivu lastnika opustijo tudi to neljubo lastnost.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ne priporoča se družinam z majhnimi otroki, saj ta pasma ne mara nepričakovanega dotikanja in glasnega vpitja. Bolje se ujamejo z večjimi otroci, ki so že sposobni spoštovati psa in se naučiti kako naj vzpostavijo avtoriteto. Otroci naj bodo med igro s psom vselej pod nadzorom odgovorne odrasle osebe.  DLAKA

  Kooikerhondje ima dvojno dlako, zunanja je srednje dolga in vodoodporna, rahlo valovita, na otip svilena. Podlanka je kratka in gosta. Dlaka je pretežno bela s temnimi lisami, značilna tudi so črno obarvana ušesa.

  NEGA

  Nega te pasme ni zahtevna. Enkrat tedensko se priporoča krtačenje dlake, ki pa je zelo odporna na vodo in umazanijo. Pogosto kopanje ni priporočljivo, ker lahko uniči naravno zaščito dlake, striženje pa ni priporočljivo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k nekaterim dednim boleznim kot so: siva mrena, epilepsija, Von Willenbrandova bolezen – krvna bolezen podobna hemofiliji pri človeku, degenerativne okvare mišic, izpah pogačice, degenerativne okvare hrbtenice (podobno multipli sklerozi pri človeku), ki pa se razvijejo najkasneje do 18. meseca, nikoli kasneje.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pasma potrebuje dosledno, odločno, a nežno vzgojo. Kričanje na tega psa lahko povzroči več škode kot koristi, zato je priporočljiva uporaba pozitivne spodbude. S šolanjem je potrebno začeti že zelo zgodaj, vendar pa mora biti le-to tudi razgibano in zabavno. Razigranost te pasme namreč povzroča slabo koncentracijo in otežuje šolanje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To so športni psi, zato dnevna aktivnost vključuje veliko tekanja, lovljenja in igre z žogo. Nadvse radi imajo vodo, veseli bodo čofotanja v potoku, reki, jezeru ali mlaki. Pri plavanju se zlepa ne utrudijo. Uspešni bodo tudi v agilitiju, lovu in tekmovanju v poslušnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Kooikerhondje se dobro znajde tako v stanovanju kot tudi v veliki hiši z vrtom. Če živijo v stanovanju morate poskrbeti za redno in obsežno aktivnost na prostem. Z vrvice jih lahko spustite samo v varnih, ograjenih območjih.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR