Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kromforlandec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, srednje velik
  Teža: 9 kg - 16 kg
  Višina: 38 cm - 46 cm
  Barva: bela z rjavimi lisami
  Dolžina dlake: srednje dolga, gladka ali žimasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 15 let in več
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 3 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki

    

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Nemčije, od koder so ga prinesli ameriški vojaki, takoj po drugi svetovni vojni. To je majhen, kuštrav psiček, ki na pogled spominja na mešanico med prinašalcem in beaglom, čeprav je v rednici pasma nastala iz fox terierja in velikega baseta. Kromforlandec zunaj Nemčije ni zelo poznan, saj kar 75% te pasme živi v Nemčiji, posamezne primerke pa najdemo tudi na Nizozemskem, Švici in na Finskem. V svetu pa gre za relativno neznano pasmo. To nikoli niso bili delovni psi, pač pa predvsem družinski ljubljenčki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Kromforlandec je izjemno igriv družinski kuža. Zlahka se naveže na vse člane družine, ne samo lastnika, je zelo zvest, družaben in ima izjemno sposobnost hitrega prilagajanja mestnemu načinu življenja. Ne potrebuje veliko prostora, potrebuje predvsem občutek pripadnosti lastniku in družini. Ta pasma ima relativno šibak lovski nagon, lahko pa so nekoliko zadržani do tujcev, zaradi česar je zgodnja socializacija ključna. Praviloma so to zelo neodvisni psi, vendar na splošno ne dominantni. Njihov značaj je nežen in ljubezniv, so izjemno inteligentni, zato zelo hitro zaznajo tudi lastnikove šibke točke. Vzgajati jih je potrebno dosledno.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Lahko se zelo dobro ujamejo z družinskimi ljubljenčki, s katerimi so skupaj od malega, zunaj pa previdnost ne bo odveč, saj se radi zapodijo za prostoživečimi živalmi. Vselej jih imejte na povodcu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo dobro se ujamejo s starejšimi, obzirnimi otroki, saj so to nadvse prijazni in igrivi psi. Premorejo veliko ljubezni za vse člane družine, ne glede na to kako številna je. So zelo zvesti in zato čudoviti prijatelji, če le dobijo dovolj pozornosti.  DLAKA

  Ima dvojno dlako, zgornja plast je groba in resasta oziroma gladka, podlanka pa volnena in nekoliko mehkejša. Kožuh je bele barve, s svetlo do temno rjavimi lisami na predelu glave in po telesu.

  NEGA

  Kromforlandec je ena najčistejših pasem. Skrb za dlako je preprosta in ne zahteva posebne pozornosti. Česanje tega psa je zato bolj namenjeno bolj druženju z lastnikom in ne negi sami. Tudi kopanje je potrebno le takrat, kadar je kuža ekstremno umazan, saj kopanje odstrani naravna olja, ki ščitijo dlako. Minimalna količina odmrle dlake in prah, se zlahka odstranita že z rahlim krtačenjem, zato se kopanju raje izogibajte. Bolj priporočljiva je nega s suhim šamponom ali brisanje z vlažno krpo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma velja za precej zdravo pasmo, z dolgo povprečno življenjsko dobo, približno 16 let. Kljub temu pa je podvržena nekaterim boleznim: prirojeni dedni bolezni sklepov, nagnjenosti k razvoju sive mrene in epilepsiji.

  VZGOJA IN TRENING
  Z vzgojo gre začeti kar se da zgodaj in z uporabo pozitivne spodbude, pohval in nagrajevanja. So zelo inteligentni psi, se hitro učijo, so zelo poslušni, zato šolanje lastniku praviloma ne bi smelo predstavljati nobenih težav. Pomembna je tudi zgodnja in obsežna socializacija, tako z otroki, kot z drugimi psi in ljubljenčki.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Tako kot druge pasme, tudi kromforlandec potrebuje dnevne sprehode, s katerimi zadosti svoji prvinski potrebi po migracijah. Prav tako mu je potrebno zagotoviti možnost za tekanje in igro v ograjenem prostoru in zadostno psiho-fizično stimulacijo. Zelo pomembno pri kromforlandcu pa je druženje z lastnikom in občutek pripadnosti družini, zato bo vesel, če ga vključite v svoje dnevne aktivnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To je idealna pasma za družine, ki živijo v mestnem okolju, tudi v stanovanjih in blokovskih naseljih, idealna pa je hiša z ograjenim vrtom.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR