Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Leonberžan

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pastirski psi, velik
  Teža: nad 40 kg
  Višina: 65 cm - 80 cm
  Barva: svetlo rumena, levje rjava, zlato rdeče rjava, peščena s črno masko
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 10 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, lahko pesjak; slabo prenaša visoke temperature.
  Velikost legla:  povprečno 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine z manjšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Leonberžan izvira iz Nemčije, kjer se je pasma pojavila v 18. stoletju. Njeni predniki so Novofundlandec, Bernardinec, Labradorec in Zlati prinašalec. Danes na videz Leonberžan spominja na leva in je razširjen v Nemčiji, Franciji in Skandinaviji, medtem ko je drugod relativno redek. Gre za elegantno, veliko in močno pasmo.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pes je kljub čvrsti, dobro grajeni postavi izjemno prijazen, predan in zanesljiv. Je izjemno inteligenten, ljubeč pes, ki redko pokaže znake agresije, veliko raje se bo preprosto umaknil. Ti psi so učljivi, samodisciplinirani, zaščitniški in ljubeči ter vam bodo z velikim veseljem sledili povsod.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob ustrezni in zgodnji socializaciji se bo zelo dobro ujel z vsemi hišnimi ljubljenci, kot tudi s prostoživečimi živalmi. Je neagresivna in zelo družabna pasma.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Leonberžan se odlično obnese tudi v družbi otrok vseh starosti. Potrebuje veliko pozornosti, kljub svoji velikosti pa je zelo nežen, neagresiven in pozoren, brezpogojno predan svoji družini. Zaradi varnosti pa imejte psa pri igri z otrokom vselej pod nadzorom.  DLAKA
  Dlaka je dvojna in vodoodporna. Zunanja dlaka je dolga in gladka, podlanka pa gosta in nekoliko mehkejša. Gostota vrhnje dlake je posebej izrazita na prsih in okoli vratu, kar daje tej pasmi levji videz. Barva je levje rumena, rdeče-rjava ali peščena, kožuh pa ima lahko tudi temnejše odseve s črnimi poudarki na konicah dlake.

  NEGA
  Leonberžan potrebuje tedensko krtačenje s katerim se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka, ter zmanjša izpadanje. Večja pozornost je potrebna enkrat letno, takrat, ko pes sezonsko menja dlako. Kopanje izvajajte le če je nujno potrebno. Poskrbite za redno nego zob in čiščenje ušes.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ta pes velja za močno in odporno pasmo, ima pa relativno kratko življenjsko dobo, okrog sedem let, kar je na splošno tipično za velike pasme.
  Pogostejše dedne bolezni pri tej pasmi so: Addisonova bolezen, displazija kolkov, entropija (uvihanje vek), osteosarkom, osteohondroza, kostna obolenja, zasuk želodca, možne pa so tudi vedenjske težave. Pasma pa je lahko tudi preobčutljiva na nekatera zdravila in anestetike.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija je obvezna. Gre za inteligentnega psa, ki ga je relativno lahko šolati. Odlično se odziva na potrpežljivo, vztrajno, dosledno in nežno vzgojo, ki naj temelji na pozitivnih spodbudah. Šolanje začnite kar se da zgodaj, dokler je mladiček še obvladljive velikosti.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Leonberžan potrebuje veliko fizične aktivnosti, interakcije z družino in mentalne stimulacije. Poleg dolgih dnevnih sprehodov bo užival tudi v igri in ostalih pasjih aktivnostih. Pri mladičku pa bodite pozorni, da, zlasti ker mu kosti še rastejo, ne pretiravate z gibanjem in se raje poslužujte več krajših aktivnosti (okrog 30 minut) preko dneva, da se izognete morebitnim poškodbam sklepov in okostja.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Življenje v majhnem stanovanju za to pasmo zaradi njegove velikosti ni priporočljivo. Najboljše se bo počutil v hiši z velikim, ograjenim vrtom, ki mu omogoča prosto gibanje. Lahko biva v pesjaku, vendar ne prenaša dobro visokih temperatur, zato naj ima poleti vselej na voljo svežo vodo, veliko sence in možnost, da se ohladi v vodi ali klimatiziranih prostorih.

  • dog
   Don
   18
   Leonberžan
  • dog
   Rambo in Panther
   4
   Leonberžan
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR