Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Lhasa Apso

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, majhen
  Teža: 6 kg - 10 kg
  Višina: 25 cm
  Barva: vse barve in večbarvne kombinacije
  Dolžina dlake: dolga, težka, ravna
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 18 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla:4 - 5 mladičkov 

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Lhasa apso izvira iz Tibeta, natančneje iz gorovja Himalaja. Dolgo časa je pasma obstajala samo v Tibetu, kjer so jo vzrejali menihi in plemstvo. Več kot dva tisoč let so jih uporabljali kot čuvaje templjev in samostanov. V glavnem pa so imeli ti psi predvsem visoko duhovno vrednost – bili so sveti psi. Splošno verovanje je bilo, da se duša umrlega lastnika po smrti preseli v njegovega lhasa apso. Ti psi naj bi tudi prinašali srečo. Nikoli se niso prodajali ali kupovali, pač pa so se poklanjali v dar. Prejeti lhasa apso je pomenilo veliko čast. Nekje na polovici dvajsetega stoletja se je pasma začela širiti po vsem svetu ter s svojo kraljevsko podobo in prijaznim karakterjem prevzela ljubitelje družnih psov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Lhasa apso je nežen, prijazen, družaben, radosten kuža, ki ima drzen temperament, je igriv in zelo ljubezniv. Zelo se naveže na lastnika in rad izkazuje svojo naklonjenost. Je naročni pes v pravem pomenu besede. Ne mara samote, zato ni primeren za družine, ki so veliko zdoma. Ker je bila pasma vzrejena za čuvaja je previden okrog neznancev, vselej na preži in odlično sliši. Z zvenečim laježem, ki vsiljivca hitro zavede glede velikosti psa, bo opozoril na pretečo nevarnost. So mirne narave in zelo zvesti, dobro prenašajo potovanje in so na splošno zelo prilagodljivi. So tudi zelo občutljivi, kar zadeva lastnika, zato morate z njimi ravnati nežno, a odločno. So zelo svojeglavi, pa tudi bistri in bodo hitro ugotovili koga v družini si lahko podredijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi živalmi, zlasti če bo z njimi skupaj od malega, se bo lhasa apso brez težav razumel.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je živahen in družaben pes, ki ima rad otroke, poskrbite le, da bo njihove družbe vajen od malega. Nekateri psi, ki niso zadostno socializirani z otroki, ne prenašajo glasnih in neobzirnih ravnanj. Na splošno pri mlajših otrocih velja ravnati previdno, saj lahko nenamerno poškodujejo tega majhnega psa. Otroke imejte med igro z lhasa apsom vselej pod nadzorom.  DLAKA

  Ta pes ima težak dvojni kožuh, ki pada vzdolž celotnega telesa in pokriva tudi oči. Dolga dlaka zraste do dolžine tal, služi pa tudi kot izolacija pred mrazom in vročino. Zgornja dlaka je debela, dolga, ravna in nekoliko groba, podlanka pa je zmerno gosta in precej mehkejša. Tej pasmi dlaka zelo malo izpada in je nekoliko primernejša tudi za astmatike in alergike.

  NEGA

  Lhasa apso zahteva precej obsežno nego. Če gre za razstavnega psa, mora le-ta imeti dolgo dlako, ki potrebuje dnevno vzdrževanje. Če psa ne razstavljate, je priporočljivo, da dlako postrižete na krajšo dolžino. Tudi tedaj bo potrebno česanje vsaj dvakrat tedensko, da preprečite nastanek vozlov v mehki podlanki. Kopanja se poslužujte po potrebi, lahko pa se odločite tudi za suho šamponiranje. Skrbite za redno higieno ušes in striženje dlake med blazinicami tačk, da bi preprečili nabiranje umazanije in nastanek infekcij.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno gre za precej zdravo pasmo, v nekaterih leglih pa se pojavljajo naslednje zdravstvene težave: dedne bolezni ledvic, krvaveči čiri in displazija kolkov. Ob nerednem čiščenju ušes so močno nagnjeni k vnetjem. Imajo tudi pogoste težave z očmi in kožo, zlasti preobčutljivostjo na ugrize bolh in drugih zunanjih parazitov. Zato je pomembno, da psa kupimo pri preverjenem vzreditelju, ki nam lahko zagotovi zdravje njegovih prednikov.

  VZGOJA IN TRENING
  Lhasa apso se najbolje odziva na potrpežljive in mirne metode, ki temeljijo na pozitivni spodbudi in nagrajevanju. Dobro se odzivajo tako na priboljške kot na pozornost. Z lhasa apsom je potrebno vzpostaviti odnos vzajemnega spoštovanja. To je trdoglav pes, ki misli s svojo glavo in potrebuje samozavestnega lastnika, ki je odločen in zna vzpostaviti pravo avtoriteto. Ta pes obvlada manipulacijo in zato zna biti šolanje pravi izziv, a ob vzpostavitvi vzajemnega spoštovanja, predvsem pa mirnem, vztrajnem in odločnem odnosu, se lhasa apso izredno hitro uči. Ne prenaša nobenih grobih metod in se nanje odzove odklonilno. Nekoliko težje ga je navaditi na hišno čistočo. S šolanjem in socializacijo velja začeti kar se da zgodaj.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Lhasa apso ima zmerno zalogo energije in zato ne potrebuje veliko dnevne aktivnosti. Tekom dneva so precej aktivni in lahko večino svojih potreb zadovoljijo že z igro doma. Kljub temu so dnevni sprehodi obvezni, da zadovoljijo svojo prvinsko potrebo po migracijah. Tudi igra v parku ali na vrtu mu bo dobro dela, saj bo redno gibanje na svežem zraku poskrbelo za telesno kondicijo, zdravje in zadovoljstvo vašega psa.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So zelo primerni za stanovanje in bodo povsem zadovoljni tudi brez vrta. Sicer so zelo prilagodljivi, niso pa primerni za življenje v pesjaku, saj so pretežno notranji psi, predvsem pa močno odvisni od človeške bližine in se, tudi če bodo imeli vrt, na njem brez vaše družbe verjetno ne bodo radi zadrževali.

  • dog
   Nana
   3
   Lhasa Apso
  • dog
   Pupa
   2
   Lhasa Apso
  • dog
   Lulu
   0
   Lhasa Apso
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR