Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Madžarski hrt

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: FCI skupina - hrti, velik
  Teža: 27 kg - 31 kg
  Višina: 62 cm - 70 cm
  Barva: vse barve, razen: modra, modro-bela, rjava, volčje siva, črno-rjava, trikolor
  Dolžina dlake: kratka, groba, ravna
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 9, povprečno 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 5
  Čuvaj, ki opozori 1
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine z majhnimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Madžarski hrt izvira iz Madžarske, poznan je tudi pod imenom Magyar Agar. V 9. stoletju so jih uporabljali za lov in pasje dirke, kakor tudi za druženje. Madžarski hrti so zelo vzdržljivi tekači na dolge razdalje, dnevno lahko pretečejo tudi od 30 do 50 kilometrov. Posebno priljubljeni so še vedno v Romuniji in na Madžarskem, srečujemo pa jih tudi drugod po svetu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Madžarski hrt je tiha, mirna in ljubezniva pasma, s stabilnim, ponosnim značajem. So umirjeni, elegantni in predani lastniku, niso pa dobri čuvaji, zato bodo neznancu prej jedli iz roke, kot da bi branili svoj teritorij. Na splošno so zelo neagresivna pasma. V urbanih okoljih jih imejte vedno na vrvici, saj jih je nemogoče ujeti.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se ujamejo z drugimi živalmi, niso agresivni, pred nasilnim vedenjem drugih psov pa se raje umaknejo, kot da se zapletejo v pretep. Madžarski hrti tudi silno redko ugriznejo. Z zgodnjo socializacijo bo sobivanje z vsemi živalmi (razen glodalci) uspešno.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odlično se ujamejo z otroki vseh starosti. Umirjena narava jim omogoča izjemno toleranco do otrok, saj se skoraj nikdar ne razjezijo. Otroke in psa pa je med igro priporočljivo vselej nadzirati.

  DLAKA

  Dlaka je kratka in gladka. V hladnih klimatskih razmerah se lahko razvije zmerna količina goste poddlake. Kožuh madžarskega hrta je v različnih barvnih odtenkih, kombinacijah in vzorcih. Izpadanje dlake je povprečno.

  NEGA

  Nega je nezahtevna, potrebuje le tedensko krtačenje. Kopanje izvajamo po potrebi, z nežnim pasjim šamponom.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Razen občasnega smrkanja, ta pasma nima nobenih zdravstvenih težav in ne nosi nobenih dednih genetskih bolezni.

  VZGOJA IN TRENING
  Madžarski hrti so lahko trmoglavi, zato je vzgoja običajno precejšen izziv. Če začnemo s treningom zelo zgodaj je ta proces precej lažji, saj je vedenjske težave pri odraslem psu veliko težje odpravljati. Najboljše rezultate lahko pričakujemo z nežno, vztrajno, a odločno metodo, ki naj temelji na pozitivnih spodbudah in nagrajevanju. Nadvse pomembna je potrpežljivost in doslednost. Ta pasma je primernejša za izkušene lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Madžarski hrt mora imeti priložnost, da vsakodnevno dobro pretegne svoje dolge noge. Potrebuje daljše sprehode, ali še raje tek, ko pa bo svojo dnevno energijo sprostil, pričakujte, da bo preostali del dneva mirno in sproščeno poležaval.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Madžarski hrti slabo prenašajo nizke temperature, zato jim pozimi zagotovite ustrezno zaščito. Bivanje na prostem, iz istega razloga, zanje ne pride v poštev. Ob primerni dnevni aktivnosti bodo zadovoljni sostanovalci tudi v stanovanju ali hiši brez vrta.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR