Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, velik
  Teža: 22 kg - 30 kg
  Višina: 54 cm - 64 cm
  Barva: temno rumena, oranžno zlata
  Dolžina dlake: gratka in gosta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 9 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Vižla ali madžarski kratkodlaki ptičar se je pojavil v 8. stoletju. Madžari so jih prvotno uporabljali za lov. Njihov močno razviti voh in energičnost sta jim omogočala uspešen lov srnjadi, perjadi in zajcev. Po drugi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla in še vedno velja za precej redko. Vižle so spretne v reševanju, lovu, agilitiju in raznih tekmovalnih spretnostih, imajo pa tudi vse sposobnosti psa čuvaja.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Kot lastnik vižle boste občutili kaj pomeni navezanost in pripadnost v pravem pomenu besede. Vižla vam bo sledila kot vaša senca vsepovsod, tako na potovanjih kot tudi doma. Bodite pripravljeni na pasje poljube in objeme s tacami okrog vašega vratu. Vižla je idealen družabnik za visoko aktivne lastnike. Je zelo učljiva, bistra pasma, ki pa se bo, če pa se bo dolgočasila, povzročala tudi veliko težav, predvsem z grizenjem vaše lastnine. Ker vižla ne prenese samote, ni primerna za ljudi z dolgimi delavniki, prav tako pa ne mara tujcev, kar rada pokaže tudi z glasnim lajanjem na obiskovalce. Po naravi so fascinantni, nežni in ljubeznivi psi, vendar potrebujejo pravo mero avtoritete.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Večinoma se vižla dobro razume z drugimi psi, tolerantna pa je tudi do mačk in ostalih hišnih ljubljencev, če je z njimi od malega. Pri prostoživečih živalih pa je potrebna previdnost, saj je vižla živahna pasma s precej razvitim lovskim nagonom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Vižla se bo dobro ujela z večjimi otroki, ki jo bodo pripravljeni vključevati v svoje dnevne športne aktivnosti. Je primerna družba za energične in živahne otroke, med tem ko manjših otrok z njo raje ne puščajte brez nadzora.  DLAKA

  Dlaka je kratka, zelo gladka in svetleča. To je pes, ki je znan po tem, da nima vonja. Ta pasma vižle tudi nima podlanke. Kožuh je v barvnih odtenkih zlate oziroma zlato-rjave, zanimivo pa je tudi, da je vižla po vsem telesu, vključno s smrčkom, enake barve.

  NEGA

  Vižla načeloma potrebuje minimalno nego. Zadošča že tedensko krtačenje, da se znebimo odmrle dlake in umazanije, ter uporaba suhega šampona, če je to potrebno. Pozornost je potrebna za redno krajšanje krempljev in čiščenje ušes ter ustrezno zaščito pred zajedavci.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Najpogostejše zdravstvene težave pri vižli so: progresivna očesna bolezen, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy), entropija (uvihanje vek), ektropij (povešenje vek), distrofija roženice, problemi s požiranjem, ki so povezani tudi z drugimi težavami z želodcem in prebavo, pa alergije na hrano in nekatero rastlinje ter vnetja žlez lojnic.

  VZGOJA IN TRENING
  V zgodnjem obdobju je priporočljiva tako socializacija, kot tudi začetek šolanja. Lastnik mora vzpostaviti avtoriteto že na samem začetku sobivanja z vižlo. Ta pasma je sicer učljiva in želi ugajati. Ker je zelo inteligentna, se bo ob primernih metodah tudi hitro odzivala.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vižla potrebuje zelo veliko gibanja, zato ni primerna za starejše ali neaktivne lastnike. Večkrat dnevno potrebuje dolge sprehode, jogging ali tek ob kolesu, rolerjih itd. Najmanj eno uro dnevno, v vsakem vremenu, posvetite teku v hitrem tempu. V kolikor jim ne zagotovimo dovolj dnevnega gibanja, lahko vzpodbudimo uničevalno vedenje psa.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma potrebuje hišo z velikim, ograjenim vrtom, kjer bo lahko uspešno zadovoljevala svoje dnevne potrebe po aktivnosti na prostem. Zaradi kratke dlake, ki nudi slabo zaščito pred vremenskimi vplivi, to ni primeren zunanji pes in mora prenočevati notri.

  • dog
   Lenobni Jack
   40
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Jack
   39
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Thor
   37
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Asja
   29
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Álmos
   28
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Lotti
   19
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Lord
   12
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Gina
   11
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Lexi
   10
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Tass
   8
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Rejs
   6
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
  • dog
   Jack
   5
   Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR