Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Mali italijanski hrt

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina - hrti, zelo majhen
  Teža: do 5 kg
  Višina: 32 cm - 38 cm
  Barva: črna, skrilasto siva, kremna, dovoljene bele lise na prsih in šapah
  Dolžina dlake: zelo kratka, fina
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, ni za v pesjak
  Velikost legla: 4 - 8, povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 1
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Mali italijanski hrt je ena najstarejših pasem hrtov, ki naj bi obstajala že pred 6000 leti. V Evropo je bil prinešen v dobi Feničanov. Gre za sramežljivega, plašnega psa, občutljive narave, ki ga danes pogosto srečujemo kot družinskega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Mali italijanski hrt je miroljuben, vendar aktiven in hiter pes, ki je zelo odvisen od lastnika. V stresnih situacijah potrebuje zaščito in občutek varnosti, saj lahko posledice njegove prestrašenosti vodijo v nezadovoljstvo in depresijo. Pod budnim očesom ljubečega lastnika so ti psi igrivi, motivirani, inteligentni in prijaznega značaja. Na vso moč se trudijo ugajati lastniku, zelo zadržani pa so do tujcev.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Mali italijanski hrti se ne počutijo dobro v družbi večjih psov, saj se med igro z njimi lahko poškodujejo. S to pasmo zelo težko združujemo katere koli druge hišne ljubljenčke. Na vsak način pa bodo s svojim glasnim lajanjem poskušali od sebe odganjati mačke in druge manjše živali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Narava pasme je zelo nežna in občutljiva, zato se bo dobro počutil le v družbi večjih, mirnih otrok, v katerih bo iskal zaščito in občutek varnosti. Nikoli pa ga ne puščajte brez nadzora odrasle osebe skupaj z majhnimi otroki, saj je ta pasma zelo krhka in bi jo otrok lahko nenamerno poškodoval.  DLAKA

  Mali italijanski hrt ima zelo lepo, kratko, svilnato dlako, ki na otip spominja na saten. Podlanka jim ne nudi posebne zaščite pred vremenskimi vplivi, a je tudi nezahtevna za vzdrževanje in nego. Najpogostejše barve so siva, črna in modrikasto-siva. Pozimi je nujno, da psa oblečemo na sprehodu.

  NEGA

  Za ohranjanje dlake svilnate in čiste je pogosto dovolj že nežno frotiranje z mehko brisačo. Psa kopajte le, kadar je to nujno potrebno. Pozorni bodite na ustrezno temperaturo vode, saj je zelo občutljiv na temperaturne spremembe. Poskrbite za obvezno sušenje psa po kopanju in ohranjanje primerne telesne temperature. Potrebno je redno čiščenje zob in nega ušes, da bi zagotovili optimalno zdravje tega občutljivega psa.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je nagnjena k epilepsiji, očesni bolezni, ki lahko vodi v delno ali popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy), zaradi svoje krhke telesne zgradbe pa tudi k zlomom kosti ter izpahu pogačice. V povezavi z nizko telesno težo je pasma občutljiva tudi na zdravila in anestetike.

  VZGOJA IN TRENING
  Če začnemo z vzgojo zelo zgodaj, so mali italijanski hrti hitro učljivi. So izredno bistri, zato bomo s primernim, predvsem pa nežnim pristopom in zgodnjo ter obsežno socializacijo preprečili marsikatero vedenjsko težavo, kot na primer plahost, pretirano lajanje, grizenje, praskanje in podobno nezaželeno vedenje. Ker je pasma občutljiva na vremenske in temperaturne spremembe, je šolanje po potrebi priporočljivo izvajati tudi v zaprtih prostorih. Bistvenega pomena pri vzgoji je zagotavljanje občutka varnosti, pozitivna spodbuda in nagrajevanje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsaj enkrat dnevno potrebujejo fizično aktivnost na prostem, kot na primer krajši sprehod, v primeru nizkih temperatur in slabega vremena, pa ga nujno ustrezno zaščitite in večino aktivnosti preusmerite v prostore vašega doma.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Mali italijanski hrt je primeren tudi za stanovanje ali hišo brez vrta. Dokaj živahen je doma, zunaj doma pa ne potrebuje obsežne aktivnosti. Pozimi mu zagotovite ustrezno zaščito pred mrazom, poleti pa ga ne puščajte na soncu, v avtomobilu ali neklimatiziranih prostorih, na voljo pa naj ima tudi zadostno količino sveže vode. Ti majhni psi niso primerni za bivanje v pesjaku ali na verigi.

  • dog
   Čarli
   68
   Mali italijanski hrt
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR