Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Mali levji pes (Levček)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, majhen
  Teža: 4 kg - 8 kg
  Višina: 26 cm 32 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: dolga, mehka, valovita, svilena
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 3 - 6 mladičkov 

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, starostnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Mali levji pes se je najverjetneje pojavil v srednjem veku na območju Nemčije. Izredno priljubljen in pogost je bil kot družabnik evropskih monarhov. Zlasti je bil znan po svojem miroljubnem in brezpogojno zvestem značaju, ter edinstvenem izgledu, ki naj bi spominjal na leva. Vse do dvajsetega stoletja je ostal razširjen po vsej Evropi, tedaj pa mu je priljubljenost začela upadati in med drugo svetovno vojno je pasma skoraj izumrla. Nekaj redkih primerkov, ki so še ostali, se je vpisalo v Guinessovo knjigo rekordov kot najredkejši pes na svetu in tudi kot najdražji pes na svetu. Zahvaljujoč zaskrbljenim rejcem in ljubiteljem levčkov po vsem svetu, se je število pripadnikov te pasme zvišalo in ne gre več za najredkejšega psa na svetu, pa vendar, kljub naraščajoči priljubljenosti, ostaja precej redek.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je uravnovešen pes, katerega karakter je mešanica mirnega značaja in igrivega duha. Je ekstremno inteligenten, ljubezniv in družaben. Znan je po svoji vdanosti in močni navezanosti na lastnika in družino. Ne mara samote, zato ni primeren za ljudi, ki so ves dan zdoma. Želi biti del dogajanja in ga osreči, če ga preko dneva vključite v svoje aktivnosti. Lastniku želi ustreči, a tudi sam zahteva veliko pozornosti. Na videz krhek kuža, ki pa je dejansko, za svojo velikost, precej robat in odporen, predvsem pa neustrašen in svojeglav. Je bister in previden, nezaupljiv zlasti okrog tujcev, a ponavadi do ljudi ne kaže nobenih znakov agresije. Je pravi družinski zaščitnik, ki z lajanjem vselej opozori na prihod tujca, kar pa zna biti tudi najbolj problematična lastnost. Da bi ga odvadili prekomernega lajanja in tudi kopanja lukenj, mu je potrebno zagotoviti primerno vzgojo, pozornost in psiho-fizično stimulacijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Pasma se dobro ujame z drugimi psi, mačkami in manjšimi hišnimi ljubljenci vseh vrst, zlasti če so skupaj od malega. Ob primerni socializaciji se bo z veseljem prijazno igral tudi s tujimi psi, bodite pa previdni, saj se ta mali kuža ne zaveda svoje velikosti in si bo lahko skušal podrediti tudi nekajkrat večjega psa.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta igrivi pes je odličen z otroki, vendar je zaradi svoje velikosti bolj primeren za nekoliko starejše otroke. Manjši otroci bi lahko kužka nehote poškodovali, zato jih med igro s psom vselej budno nadzirajte.  DLAKA

  Kožuh malega levjega psa je mehak in svilnat na otip. Običajno ga lastniki postrižejo tako, da spominja na leva. Dlako na zadnjem delu trupa, delu trebuščka in zadnjih tacah pobrijejo, pustijo pa nekaj dlake na repu in spodnjem delu tačk. Če kuža ni postrižen, je dlaka dolga in malce valovita, nikoli pa skodrana. Kožuh je lahko v različnih barvnih kombinacijah in se, celo pri istem psu, spreminja tekom njegovega življenja. Dlaka mu praktično ne izpada in je zato nekoliko primernejši tudi za alergike in astmatike.

  NEGA

  Nega tega psa ni posebej zahtevna, a mora biti redna in dosledna. Potrebuje česanje, po možnosti vsake dva dni, sicer se v dlaki zlahka spletejo vozli. Če imate psa postriženega na tradicionalen način, da spominja na leva, bodo obiski pri pasjem frizerju pogostejši. Ker je del dlake pobrit, mu le-ta ne nudi zaščite pred vremenskimi vplivi, zato ga pozimi ustrezno zaščitite pred mrazom, poleti pa njegovo kožo zaščitite s kremo za sončenje, da bi preprečili opekline. Kopanje izvajajte tedensko, skrbite tudi za čiščenje ušes, oči in zob, ter striženje krempljev in zaščito pred zunanjimi in notranjimi zajedavci.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  To je precej zdrava pasma, ki ne trpi za praktično nobeno dedno boleznijo. Pri nekaterih kužkih se rad pojavi izpah pogačice, kar je potrebno popraviti z operacijo. Možno je tudi draženje oči zaradi dolge dlake na predelu obraza in povečana občutljivost kože, v kolikor je dlaka pobrita.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker so zelo inteligentni, pa tudi ustrežljivi psi, šolanje ne bi smelo povzročati večjih težav. Bodite konsistentni, nežni in pravični ter uporabljajte pozitivno spodbudo in nagrajevanje. Ker hrepenijo po pozornosti, je najboljše, da neželena vedenja kaznujete z odtegnitvijo le-te. Nikoli se ne poslužujte grobosti, vpitja ali drugih negativnih metod, saj prinašajo nasprotne rezultate. Levčka kar se da zgodaj tudi obsežno socializirajte, tako z drugimi psi, kot z ljudmi.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Načeloma ne potrebujejo veliko dnevne aktivnosti, vendar v njej uživajo in vas bodo z veseljem spremljali pri vseh vrstah aktivnosti, vključno s tekom in pohodništvom. Najbolj uživajo v dolgih sprehodih in možnostih za prosto tekanje. Običajno so radi v bližini lastnika, zato je, ob ustreznem šolanju v poslušnosti, levčka varno spustiti s povodca. Previdnost velja samo v bližini velikih psov, saj se bo ta mali kuža hitro zapletel v pretep, le da bi dokazal, da je, kljub svoji velikosti, čisto pravi pes.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Mali levji pes je zelo primeren za stanovanje ali hišo brez vrta, seveda pa bo užival tudi v možnosti tekanja po manjšem ograjenem vrtu. Previdnost pa ne bo odveč ob upoštevanju dejstva, da zelo radi kopljejo. Nikakor niso primerni psi za pesjak in potrebujejo nenehno človeško bližino. Tudi ponoči jih boste le stežka spravili s postelje, saj želijo biti čim bližje lastniku, obenem pa radi splezajo na pohištvo, da imajo boljši razgled nad dogajanjem.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR