Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Mali nemški špic

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, zelo majhen
  Teža: povprečno 3 - 4 kg
  Višina: 23 cm - 29 cm
  Barva: črna, bela, lisičje rjava ali volčje siva, tudi kremna
  Dolžina dlake:dolga, gosta, bujna, z gosto podlanko
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 15 – 20 let
  Bivalni prostor: v stanovanju, v hiši z vrtom, zunaj ali v pesjaku, zelo uživa v naravi, vesel, prijazen, zabaven
  Velikost legla: 2 mladička

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Gre za eno najstarejših pasem v osrednji Evropi. Nemški špic naj bi bil neposredni potomec Samojeda in Švedskega laponskega psa. Obstajajo štiri velikosti Nemškega špica: veliki, standardni in mali, ter pritlikavi - Pomeranec. Mali nemški špic je že od nekdaj služil predvsem kot naročni oziroma družni pes. Nemške špice so iz Nemčije uvažali po vsem svetu, kjer so dobili različna imena, v Ameriki Ameriški eskimski špic, zaradi proti-nemškega razpoloženja med prvo svetovno vojno, v Angliji pa so Malega nemškega špica preimenovali v Pomeranca, po njegovi pokrajini izvora – Pomeraniji. Ker so Angleži pasmo še spreminjali in izpopolnjevali, se danes ti zelo podobni kužki priznavajo kot dve posamezni, različni pasmi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Mali nemški špic je vesel, prijazen in živahen, pes, ki je vselej na preži in je zato odličen čuvaj. Na prihod tujca bo vselej opozoril z glasnim laježem, kar se ob neprimerni vzgoji lahko izkaže za problematično lastnost. Na družino se močno naveže in potrebuje veliko človeške pozornosti. Okrog tujcev je zadržan. Mali nemški špic je zelo radoveden, pa tudi zabaven in ustrežljiv. Ti psi so dobri skakalci in radi hodijo po zadnjih tacah, s čimer zabavajo svoje najbližje. Naravno niso agresivni, če se ne počutijo ogrožene. Svoje velikosti se načeloma ne zavedajo, zato bodite previdni, da jim sami ne privzgojite sindroma malega psa – to je obsesivno in posesivno vedenje, ki ga sprožimo ljudje s pretirano skrbjo in zaščitniškim obnašanjem do psa. Brez odločnega in samozavestnega lastnika, ki zna jasno vzpostaviti avtoriteto, lahko ta pes postane svojeglav, neubogljiv in težaven.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob primerni in zgodnji socializaciji se bo dobro razumel z drugimi psi in manjšimi živalmi v gospodinjstvu, vendar je obvezno, da so skupaj že od prihoda kužka v novi dom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pes je primernejši za starejše, obzirne otroke. Manjši otroci lahko nehote poškodujejo tega malega, krhkega psa, obenem pa se ta v njihovi družbi lahko počuti zapostavljenega in razvije ljubosumje. Tudi otroci morajo znati vzpostaviti avtoriteto nad psom, da bi zgradili uspešen, obojestransko spoštljiv odnos.  DLAKA
  Mali nemški špic ima gosto dolgo dvojno dlako. Zunanja plast dlake je ravna in raste stran od telesa, podlanka pa je kratka, debela in mehka.

  NEGA
  Mali nemški špic zahteva veliko nege za vzdrževanje njegove mehke in dolge dlake. Dnevno česanje je priporočljivo, saj se v dlaki zlahka naredijo vozli. Mnogi psi te pasme ne marajo krtačenja in česanja, zato jih je na to potrebno začeti navajati že v obdobju mladička, sicer zna biti postopek težaven in zamuden.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zelo zdrava pasma, saj specifične genetske težave pri tej pasmi niso zabeležene. Možne so težave s kožo, predvsem z aknami in ogrci, a jih ob primerni negi in upoštevanju nasvetov veterinarja lahko omejimo in celo povsem preprečimo.

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje tega psa je lahko težavno, če se ga ne lotite na pravi način. Najpomembnejša je vzpostavitev avtoritete ter doslednost pri ukazih. Vztrajnost se vsekakor izplača, najboljše se obnesejo pozitivne metode, ki temeljijo na motivaciji in nagrajevanju. Ker je ta pes zelo odvisen od človeške bližine, je uspešna metoda kaznovanja neželenega vedenja odtegnitev le-te. Če vzpostavite pravo mero avtoritete, so ti psi zelo ustrežljivi in jih ni težko naučiti osnov poslušnosti. Nekoliko več težav lahko povzroča navajanje na čistočo v stanovanju, zato bodite vztrajni. Ker je ta pes zelo občutljiv in nežen, se pod nobenim pogojem ne poslužujte grobosti in vpitja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Mali nemški špic ne potrebuje veliko gibanja, vendar je pripravljen zvesto slediti lastniku tudi na daljše pohode. Dnevni sprehodi in igra z družino bodo zadostovali za potrebe te male pasme.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se obnese v stanovanju, saj ne potrebuje veliko prostora in je precej aktiven znotraj doma, zato se bo znašel tudi brez vrta. Manjši ograjen vrt pa je seveda idealen za večino malih pasem.

  • dog
   Riki
   78
   Nemški špic, mali
  • dog
   LUPI
   57
   Nemški špic, mali
  • dog
   Wookie
   56
   Nemški špic, mali
  • dog
   Rea
   52
   Nemški špic, mali
  • dog
   Žak
   51
   Nemški špic, mali
  • dog
   Lili
   45
   Nemški špic, mali
  • dog
   Donna
   39
   Nemški špic, mali
  • dog
   Indy
   31
   Nemški špic, mali
  • dog
   Princ
   31
   Nemški špic, mali
  • dog
   Romy
   27
   Nemški špic, mali
  • dog
   Oliver
   27
   Nemški špic, mali
  • dog
   Mey
   25
   Nemški špic, mali
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR