Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Maremsko-abruški ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 30 kg - 40 kg
  Višina: 60 cm - 73 cm
  Barva: bela
  Dolžina dlake: dolga, dvojna, gosta
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: do 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, zunanji pes
  Velikost legla: povprečno 8 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

  Primeren za:
  izkušene
  Idealen lastnik: pastirji, družine s starejšimi otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  V italijanskih Alpah sta še v začetku dvajsetega stoletja obstajali dve samostojni pasmi: maremski ovčar in abruški ovčar. V drugi polovici 20. stoletja pa so se odločili ustvariti hibridno pasmo, ki je združevala najboljše lastnosti obeh psov. Maremsko-abruški ovčar je tako klasičen evropski pastirski pes, usposobljen za čuvaja drobnice in gospodarjeve lastnine. Še danes se najbolje znajde predvsem v vlogi delovnega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Pasma ni primerna za vlogo zgolj družnega psa. To so samozavestni, neodvisni, samovoljni, naravno zaščitniški psi, rojeni čuvaji, ki se bodo uklonili navodilom lastnika le pod lastnimi pogoji. Na lastnika se naveže, vendar le do določene mere, saj je precej samostojen in samozadosten, njegova prioriteta pa je vselej čuvanje črede, družine in lastnine. Z močnim, glasnim lajanjem in veliko, močno zgradbo zlahka odvrne vsiljivce. Ta pasma ni primerna za neizkušene lastnike, saj jo je težko šolati, obvezno pa je dobro poznavanje narave psa čuvaja, izkušnje s šolanjem zahtevnih pasem, naravna avtoriteta, vztrajnost in potrpežljivost.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Načeloma se dobro ujame z drugimi psi, pa tudi z mačkami ne bo težav, če bo z njimi od malega in jih bo smatral za del svojega tropa.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Neverjetno dobro se ujame z otroki in se lahko nanje zelo naveže. Predano bo branil svojo družino in vse njene člane, zlasti otroke. Zaradi njegove velikosti in teže, naj bodo majhni otroci med igro s psom vselej pod nadzorom odrasle osebe.  DLAKA
  Značilna je dvojna, zelo gosta, bela dlaka. Podlanka je mehka, gosta in nudi psu zaščito tako pred mrazom kot tudi vročino. Zunanja dlaka je lahko rahlo valovita. Dlako obsežno menja dvakrat letno.

  NEGA
  Ker je dlaka res izredno mehka in gosta, je obvezno krtačenje kar se da pogosto, saj se sicer dlaka rada zavozla in zaplete. Če pes živi zunaj, je nevarno, da se pod vozli zadržuje nečistoča in pride do vnetja kože. Striženje dlake ni priporočljivo, saj mu, tako poleti kot pozimi, ravno dolga, gosta dlaka nudi zaščito pred vremenskimi vplivi. Med povečanim sezonskim izpadanjem si lahko pomagate s pogostejšim krtačenjem in tako pospešite proces menjave dlake.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je po naravi, kljub svoji velikosti, zelo zdrava in nima nobenih nagnjen k genetskim obolenjem. Z leti njihov smrček sicer spremeni osnovno barvo, vendar to ni znak bolezni in je povsem običajno za to pasmo. Ta pes je zelo ješč in je zato potrebno skrbeti za vzdrževanje primerne telesne teže. Prekomerna telesna teža lahko vodi v težave s srcem, kostmi in sklepi. Prav tako je potrebno psa hraniti večkrat dnevno, z manjšimi obroki, po obroku pa naj počiva, s čimer uspešno preprečimo zasuk želodca.

  VZGOJA IN TRENING
  V prvih osemnajstih mesecih je psa potrebno naučiti vsaj osnovna povelja. V kasnejšem obdobju postane vse bolj teritorialen, posesiven, samostojen in težko učljiv. Pogoj za uspešno šolanje so seveda obsežne izkušnje s šolanjem trdoglavih ovčarskih psov. Zgodnja socializacija in upoštevanje naravnih karakternih značilnosti te konkretne pasme, bo pripomoglo k uspešnemu sobivanju psa in družine.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker gre za veliko, delovno pasmo, potrebuje ogromno dnevne aktivnosti. Sprehajanje na vrvici nikakor ne more zadostiti njegovim potrebam. To ni pasma, ki bi nenehno tekala in prinašala palice, temveč potrebuje predvsem veliko svobode in prostora, da se lahko preko celega dneva udejstvuje v različnih aktivnostih. Najbolj idealen posel za to pasmo je seveda zganjanje ovac, ki ga zaposli tako psihično kot fizično.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Obvezno je, da ta pes živi v ruralnem okolju. Na voljo naj ima veliko odprtega prostora za svobodno gibanje. Ker mu dlaka nudi odlično zaščito, lahko spi tudi na prostem.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR