Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Mastif (Angleški mastif)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo velik
  Teža: do 90 kg
  Višina: 80 cm in več
  Barva: marelična, srebrna, temno progasta, črna maska
  Dolžina dlake: kratka, gladka, priležna
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 2 - 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, manj aktiven lastnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ime Mastif izhaja iz anglo-saške besede »masty«, ki pomeni močan. To je najstarejša angleška pasma, ki naj bi v Anglijo prišla v 6. stoletju pred našim štetjem. Skozi zgodovino so služili kot čuvaji, sodelovali so v pasjih bojih, delovali kot vaba za medvede in bike,… V času druge svetovne vojne pa je pasma zaradi prepovedi pasjih bojev skoraj izumrla. V Britanijo so jo zopet uvozili iz Amerike in Kanade in tako omogočili, da je zopet vzpostavila stabilno število. Danes je angleški mastif popularna pasma po vsem svetu, uporabljajo pa ga zlasti za čuvaja, policijsko in vojaško delo, iskanje in reševanje pogrešanih, za vleko in vedno bolj tudi kot družnega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Njegov značaj ustreza njegovi velikosti. Ob neprimerni vzgoji in pomanjkljivi socializaciji lahko mastif postane popadljiv, sicer pa gre za zelo zaščitniško pasmo. Z njim je potrebno ravnati nežno in premišljeno, saj zelo dobro pomni tako krivice kot dobroto. Nasilje in grobost se vam bo maščevalo. Na splošno ne gre za posebno dojemljivo pasmo, sposobna je le osnovnih veščin poslušnosti. Mastif je primeren zgolj za izkušene lastnike, ki nimajo previsokih pričakovanj, so umirjeni, vztrajni in imajo veliko izkušenj s šolanjem in motivacijo psov. Kot lastnik mastifa pa se pripravite tudi na visoko mero slinjenja in glasnega smrčanja.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Živali sprejme, če je skupaj z njimi od malega. Zgodnja socializacija je nujno potrebna, da preprečimo popadljivost do drugih psov.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Angleški mastif ima na splošno rad otroke. Je umirjen in nežen, a je zaradi njegove velike telesne zgradbe med igro z otroki potreben nadzor odrasle osebe, da ne bi prišlo do nenamernega poškodovanja. Bolj primeren je za družine z večjimi otroki, ki dobro razumejo kako je potrebno ravnati s takim psom.  DLAKA

  Mastifova dlaka je dvojna. Zunanja je kratka, trda na otip in položna ob telesu. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake je lahko marelična, srebrna, rumenkasta ali progasta, vedno s črno masko in ušesi. Dovoljene, vendar ne najbolj zaželene, so tudi bele lise na prsih.

  NEGA

  Za oskrbo je pasma nezahtevna. Občasno krtačenje ali frotiranje z brisačo bo zadostovalo, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Izpadanje dlake je močno, omilimo ga lahko s pogostejšim krtačenjem. Mastifa kopajte le, če je to nujno potrebno. Ker njegova velikost otežuje kopanje doma, je bolj priporočljivo z mastifom letno obiskati pasji salon. Ustrezno negujte tudi ušesa, oči in kremplje, redno pa čistite tudi gube, da ne bi prišlo do infekcij. Gube, po čiščenju z mokro krpo, vedno dobro osušite. Mastifa je na nego potrebno dovolj zgodaj navaditi, sicer je lahko ta ritual zelo naporen in dolgotrajen, če se mu pes upira.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Kot pri vseh težkih pasmah obstaja povečano tveganje za razvoj displazije kolkov in komolcev, težave s srcem, gastritične težave in zasuk želodca. Priporoča se več manjših obrokov dnevno, dvignjena posoda za hrano in vodo ter počitek po zaužitju obroka. Poskrbite tudi za vzdrževanje primerne telesne teže, saj debelost lahko vodi v težave s srcem in kostmi. Tudi maligni rak kosti je pogosta zdravstvena težava mastifov, rad se pojavi na kolenih, zato se priporočajo redni pregledi pri izbranem veterinarju.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja mastifa zna biti zelo zahtevna, zato se pasmo odsvetuje začetnikom. Zelo izkušeni lastniki naj s šolanjem in socializacijo začno že zgodaj, ko je pes še bolj obvladljive velikosti in lažje vodljiv. Od mastifa ne gre pričakovati hitrega učenja, potrebuje potrpežljivega, vztrajnega, mirnega in odločnega, vendar skrajno nežnega gospodarja. Osvojil bo osnovna povelja, nikoli pa ne bo povsem zaupal tujcem, saj gre v osnovi za psa čuvaja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Mastif se giblje počasi, deluje nekoliko lenobno. Dnevni umirjeni sprehodi in prosto gibanje po večjem ograjenem vrtu bodo zadostili vsem potrebam po fizični aktivnosti mastifa. V urbanem okolju ga imejte vedno na povodcu. To po naravi ni igriva pasma, zato ne pričakujte, da bo tekal z drugimi psi po parku in ob tem veselo mahal z repom. Mastif tudi ne prenaša dobro visokih temperatur, zato poleti ne pretiravajte z aktivnostmi ter mu zagotovite senco, svežo vodo in ohlajen prostor, kamor se lahko umakne.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Mastif se bo dobro počutil tako v hiši z vrtom kot v stanovanju. Ker je to relativno neaktivna pasma, bo večino dneva počival na svojem prostoru. Pasma, kljub svoji velikosti, ni primerna za verigo ali pesjak. Bolje se počuti v hladnejših podnebjih.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR