Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Mops

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 6,3 kg - 8,1 kg
  Višina: 25 cm - 30 cm
  Barva: srebrna, marelična, črna, svetlo siva; s črno masko
  Dolžina dlake: kratka, trda
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino, redna aktivnost na prostem
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, manj aktivni ljudje, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Za mopsa pravijo, da izvira iz starega veka, kar 400 let pred našim štetjem naj bi se pojavil v Aziji. Vsekakor pa gre za eno najstarejših pasem, ki je poznana še danes. Po eni od teorij so predniki mopsov kratkodlaki pekinezi, po drugi teoriji naj bi šlo za potomca malega buldoga, po tretji pa za pomanjšanega francoskega mastifa. Mops je čokat, pritlikav, krepak pes s potlačenim in nagubanim gobcem, zaradi česar spada v kategorijo brahicefaličnih psov. Na ljubki, veliki, okrogli glavi ima zelo velike, bolščeče, temne oči, uhlji pa so majhni in žametni na otip. Visoko nošen rep je lahko tudi do dvakrat zavit. Mopsi v povprečju tehtajo med 6 in 8 kg, visoki pa so do 30 cm.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Mops ima zelo raznolik temperament. Po naravi je družni pes in nikakor ne čuvaj. Je živahen, včasih predrzen, kljubovalen in svojeglav. Do družine je vselej ljubezniv in velja za čudovitega družabnika. Tudi tujce običajno dobro sprejema. Kadar laja, je to lajanje zelo tiho, saj oblika njegovega gobčka zaduši zvok. Pasma ne kaže nobenih znakov nervoze ali napadalnosti. Mopsi so šarmantni, ponosni, ljubeznivi psi, ki so običajno neproblematični v odnosu do svoje okolice.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Mops se z drugimi psi in živalmi načeloma zelo dobro ujema, zlasti če je z njimi socializiran od malega. Lahko se pojavi ljubosumje, če mops začuti, da ne dobiva dovolj pozornosti. Na splošno pa so mirni, družabni, igrivi in ubogljivi psi, zato sobivanje z drugimi ljubljenčki ne bo problematično.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki se odlično razumejo, vendar pa se ne bodo pripravljeni ves čas neutrudno igrati in tekati za njimi. Mopsi so relativno mirni psi in se hitro utrudijo, zato se tudi hitro naveličajo igre. Nikoli niso agresivni in se raje umaknejo, ko želijo imeti mir. Pasma je primerna za družine z otroki vseh starosti.  DLAKA

  Dlaka je kratka, ščetinasta na otip, in je lahko črne, srebrne, marelične ali krem barve. Značilna je črna maska in črna ušesa. Izpadanje dlake je kar močno skozi vse leto, kratka, trda dlaka pa se rada prime tako na oblačila kot na pohištvo.

  NEGA

  Dlaka ne zahteva posebne nege, redno krtačenje pa bo zmanjšalo količino izpadle dlake v stanovanju in odstranilo nečistoče iz kožuha. Zelo pomembno je redno čiščenje gub na obrazu, da preprečimo vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Previdnost je potrebna pri vzdrževanju telesne teže, saj so, zaradi ješčosti in lenobnega značaja, nagnjeni k debelosti. Z ustrezno dietno prehrano in rednim gibanjem, bo mops ohranil zdravje in vitalnost do pozne starosti, kar je v povprečju med 13 in 15 let. Posamezni primeri težav so bili opaženi s pojavom epilepsije in sezonskih alergij, ki povzročajo oteženo dihanje in solzenje oči, medtem ko se druge vrste alergij pri tej pasmi redko pojavijo. Kronične težave z dihanjem (sopenje, hropenje, težko dihanje, smrčanje), pa so zelo značilne za to pasmo, kot posledica potlačenega gobčka. Pojavljajo se zlasti pri težjih naporih in poleti, vendar običajno mopsa življenjsko ne ogrožajo. Ob pojavu oteženega dihanja je psa potrebno umiriti, na smrčanje pa se boste preprosto navadili. Zaradi omenjenih genetskih zdravstvenih težav je izjemno pomembno, da mopsa kupimo pri preverjenih vzrediteljih, ki lahko zagotovijo zdravje mladičkovih prednikov.

  VZGOJA IN TRENING
  To je zelo učljiva pasma, saj ima močno željo po ugajanju lastniku. Po svoji naravi so nekoliko trmoglavi in je zato z vzgojo priporočljivo začeti že zelo zgodaj. Imajo zelo kratko sposobnost koncentracije, zato naj bodo treningi krajši, pogosti in vztrajni. Šolanje temeljite na pozitivni spodbudi in pohvalah, ki mopsu veliko pomenijo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pri nižjih temperaturah mopsi uživajo v igri na prostem, v vročini pa jih ne puščajte zunaj, temveč jim zagotovite hladen prostor, kamor se lahko umaknejo. Mopsi so aktivni tudi doma, zato krajši sprehodi zadoščajo dnevnim potrebam po gibanju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Mops je notranji pes, primeren za bivanje v stanovanju. Zelo slabo prenaša visoke temperature, ne mara pa tudi hudega mraza. Pesjak pri tej pasmi ne pride v poštev. Če vas ne moti njegovo smrčanje, bo mops najraje spal v vaši neposredni bližini.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Dexter
   90
   Mops
  • dog
   Nelly ( Black Jade)
   86
   Mops
  • dog
   Atina/nely
   82
   Mops
  • dog
   Lord (Phoenix Franco)
   81
   Mops
  • dog
   Yoj
   68
   Mops
  • dog
   Oli (Oliver)
   63
   Mops
  • dog
   KYLIE <3
   56
   Mops
  • dog
   Mike
   45
   Mops
  • dog
   poppy
   45
   Mops
  • dog
   Leo
   34
   Mops
  • dog
   Tuffy
   31
   Mops
  • dog
   Nely
   30
   Mops
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR