Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Munsterlandec, mali

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, srednje velik
  Teža: povprečno 15 kg
  Višina: 50 cm - 56 cm
  Barva: belo-rjava z zaplatami ali plaščem, siva
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 13 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Mali munsterlandec izvira iz Nemčije, iz regije Münster. Pojavil se je v 13. ali 14. stoletju in je bil zlasti priljubljen med lovci, zaradi svoje vsestranske uporabnosti za lov na kopnem in v vodi. Odlično se je odrezal kot prinašalec ter lovec na vse vrste perjadi in divjadi. Bil pa je tudi priljubljen družni pes, zlasti pri evropskih aristokratih. V 17. in 18. stoletju je pasma skoraj izumrla in do današnjega dne ostaja precej redka izven Nemčije, Nizozemske in Češke. Na pogled spominja na španjela in setra.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je energična, inteligentna, zvesta in ljubezniva pasma. Mali munsterlandec obožuje človeško bližino in potrebuje družino, ki ga bo vključila v svoje dnevne aktivnosti. Samote ne prenaša dobro. Najbolj se naveže na enega od družinskih članov, ki ga smatra za svojega lastnika in za avtoriteto. Doma je precej miren, a potrebuje izredno veliko aktivnosti na prostem in nenehno psiho-fizično stimulacijo. Najbolj bo užival v družbi lovca ali aktivnega športnika. Ni ga težko trenirati, saj je ustrežljiv, vendar zna biti tudi svojeglav in precej pozno dozori, za kar potrebuje dve in pol do tri leta. Na splošno ge za prisrčno pasmo, ki obožuje aktivno in razgibano življenje.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi in mačkami v gospodinjstvu se bo brez težav razumel, zlasti če ga na njihovo družbo začnemo navajati že v obdobju mladička. Prostoživeče manjše živali pa bo, zaradi močnega lovskega nagona, brez dvoma preganjal, zato ga, razen v varnem ograjenem prostoru, ne spuščajte z vrvice.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Je nežen in ljubezniv pes, ki pa se bo bolje ujel s starejšimi, obzirnimi otroki. Otroke v družbi psa med igro vselej nadzirajte.  DLAKA

  Ima mehko dlako srednje dolžine, ki sezonsko, dvakrat letno, nekoliko močneje izpada. Barva kožuha je bela z rjavimi vzorci in pikicami.

  NEGA

  Nega munsterlandca je relativno nezahtevna, potrebuje le redno krtačenje, priporočljivo je vsaj enkrat na dva dni, med sezonskim izpadanjem pa je priporočljivo dnevno izčesavanje dlake. Redno pregledujte oči in ušesa za znake infekcij, poskrbite za zaščito pred klopi in bolhami, ter, zlasti pri psih, ki ne hodijo veliko po betonu, redno krajšajte kremplje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ta pasma nima znanih kroničnih in dednih bolezni, saj imajo odgovorni evropski rejci precej stroga merila za parjenje. Živi lahko do trinajst let, brez večjih zdravstvenih težav, v zelo redkih primerih pa se lahko pojavi displazija kolkov.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker je zelo inteligenten in ustrežljiv, se uspešno uči, vendar, ker pozno dozori, je lahko proces učenja nekoliko daljši in zahteva veliko potrpljenja. Pozitivne metode, spodbuda in nagrajevanje so ključ do uspeha pri šolanju vsake pasme. Ta pasma zlasti potrebuje veliko psiho-fizične stimulacije, ter razgibane in raznolike vaje poslušnosti. Tako samci kot samice munsterlandca imajo lahko težave z dominantnostjo, zato zgodaj vzpostavite avtoriteto in vztrajajte na jasnem, odločnem, in doslednem programu šolanja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes ima ogromno energije, ki jo mora dnevno sprostiti. Poleg daljših dnevnih sprehodov je priporočljiv tek in planinarjenje, plavanje ter raziskovanje po gozdu. Vsaj eno uro dnevno posvetite zahtevnejši aktivnosti. Potrebuje gibanje brez vrvice, a poskrbite, da bo to potekalo v varnem, ograjenem prostoru. Pes, ki dobi dovolj dnevne aktivnosti je zdrav, zadovoljen in srečen, doma pa miren in ne uničuje vaše lastnine, kot to lahko počne zdolgočasen in hiperaktiven pes.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ti psi niso najprimernejši za stanovanje, saj potrebujejo veliko gibanja na svežem zraku in bodo najsrečnejši v hiši z vsaj srednje velikim, dobro ograjenim vrtom. Niso primerni za pesjak, saj so življenjsko odvisni od človeške bližine in lahko ob pomanjkanju lastnikove pozornosti celo zapadejo v depresijo.

  • dog
   Cveta
   6
   Munsterlandec, mali
  • dog
   Cveta
   5
   Munsterlandec, mali
  • dog
   Cveta
   5
   Munsterlandec, mali
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR