Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Neapeljski mastif

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo velik
  Teža: do 70 kg
  Višina: 60 cm - 75 cm
  Barva: modrikasta, črna, rjava, rdeče-rumena, jelenje rdeča, progasta
  Dolžina dlake: kratka, gladka, priležna
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 8 - 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 12 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, manj aktiven lastnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ta pasma se je pojavila v Italiji, v 19. stoletju. Uporabljali so ga za čuvaje velikih kmečkih posesti, dobro je bil prilagojen življenju v ruralnem okolju, njegova najbolj cenjena lastnost pa je bila velika vdanost gospodarju in zvesto čuvanje njegove lastnine. S popularizacijo pasme, danes postaja neapeljski mastif vse bolj družinski in tudi mestni pes. Na pogled ima značilen videz mastifa, z veliko gub in ohlapno kožo. Višina tega psa je do 68 cm, teža pa od 50 do 80 kg. Življenjska doba je med 8 in 10 let.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Mastif je po naravi zelo teritorialen, nezaupljiv do tujcev, do družine pa zaščitniški in zvest. Je samozavesten, pogumen, inteligenten pes, ki je načeloma neagresiven in celo, presenetljivo za njegovo velikost, lahko zelo nežen. Prav tako pa je lahko tudi zelo trmast in neustrašen, zaradi česar se te velike pasme ne priporoča neizkušenim lastnikom. Primeren lastnik mora združevati sposobnosti mirnega, sproščenega, odločnega in izkušenega vodnika, ki si bo dnevno vzel dovolj časa za treninge, sprehode in igro s psom.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Lahko se bo dobro razumel z drugimi živalmi, če bo z njimi pozitivno socializiran že kar se da zgodaj. Mastif se včasih lahko vede tudi nepredvidljivo, zato interakcijo vselej nadzirajte.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Do otrok je prijazen, nežen in potrpežljiv, zlasti če jih je vajen od malega. Ker pa je to zelo velika in močna pasma, naj bo pri druženju vselej prisotna tudi odrasla oseba, da ne bi prišlo do nenamernega poškodovanja otroka. Mastif je izredno toleranten do otrok, vendar nekoliko neroden in neokreten, zato previdnost nikakor ne more biti odveč.  DLAKA

  Mastifova dlaka je zelo kratka, gladka, ravna in položna, enako dolga po celem telesu. Na otip je dlaka zelo fina. Dolžina dlake je največ 1,5 cm. Barve kožuha so lahko: črna, siva ali kovinsko siva. Manjše število psov je v bež barvi ali odtenkih mahagonija. Izpadanje dlake je povprečno skozi vse leto.

  NEGA

  Nega neapeljskega mastifa ni posebej zahteva. Izvajajte redno krtačenje, namesto kopanja pa psa raje zbrišite z vlažno krpo. Obvezno je redno in temeljito čiščenje gub, pa tudi oči in ušes, da ne bi prišlo do vnetij. Gube najprej obrišite z vlažno, nato pa obvezno še s suho krpo, saj le tako preprečite vnetja, v primeru, da gub ne osušite, pa jih lahko celo povzročite. Mastifi imajo specifičen, močan vonj, ki se ga z umivanjem ne da odstraniti, zato morate to lastnost ob izbiri psa vzeti v zakup.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri tej pasmi se pojavlja displazija kolkov, tretja očesna veka, zasuk želodca in panosteitis. Mladički pa se morajo običajno skotiti s carskim rezom.

  VZGOJA IN TRENING
  S šolanjem v poslušnosti in socializacijo je priporočljivo začeti zgodaj, ko je mastif še obvladljive velikosti. Nihče si namreč ne želi 80 kilogramskega psa, ki vleče na vrvici, skače na ljudi ali se zaganja v druge pse. Ker je to inteligentna in učljiva pasma, šolanje izkušenim lastnikom ne bi smelo povzročati težav. Odziva se izključno na potrpežljivo, nežno vzgojo, ki naj temelji na pozitivni spodbudi, pohvalah in nagradah. Grobim metodam se izogibajte, saj boste s tem privzgojili nezaželene in agresivne vzorce vedenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pri neapeljskih mastifih, ki rastejo do tretjega leta, je potrebna posebna previdnost, saj so izjemno nerodni, hkrati pa imajo neverjetno visok prag bolečine, zato se lahko nevede hujše in trajno poškodujejo. Ne dovoljujte jim skakanja in igre daljše od pol ure, da bi preprečili trajne poškodbe rastočih sklepov in kosti. Starejši neapeljski mastif potrebuje vsaj dva daljša sprehoda dnevno, pri vsaki aktivnosti pa bo najverjetneje potreboval nekoliko spodbude. Redno gibanje bo ohranilo njegovo zdravje in omogočilo daljše in srečnejše življenje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Potrebuje hišo z večjim ograjenim vrtom, pa tudi veliko človeške bližine. Bivanje v pesjaku ni priporočljivo, pasma pa slabo prenaša tudi visoke temperature. Močno ima izraženo željo po udobju, zato v preko dneva večinoma poležava na udobni podlagi. Če vas ne moti slinjenje in smrčanje, mu zagotovite prostor v hiši, kjer bo čim bližje svojemu lastniku.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR