Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Nemški dolgodlaki ptičar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, srednje velik
  Teža: okrog 30 kg
  Višina: 58 cm - 70 cm
  Barva: rjava z belimi lisami ali brez, rjavkasto-siva, svetlosiva
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta, ravna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 7 - 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Nemškega dolgodlakega ptičarja ne gre zamenjevati z nemškim kratkodlakim ali nemškim resastim ptičarjem, čeprav imajo vsi podobne lovske sposobnosti in delno tudi videz, gre brez dvoma za tri povsem različne pasme. Nemškega dolgodlakega ptičarja so lovci razvili z namenom ustvariti vsestransko lovsko pasmo z izjemnim vohom ter sposobnostjo sledenja in prinašanja, tako na kopnem kot v vodi. Vse tri vrste nemških ptičarjev so si sorodne, vendar je za nemškega dolgodlakega ptičarja značilno, da ima več španjelove krvi. Med vsemi tremi pasmami pa je tudi najstarejši, najmanj poznan v svetu in tudi najredkejši.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je, po pričevanjih nemških lovcev, najbolj sposobna lovska pasma nasploh. Poleg tega pa je tudi odličen družinski ljubljenček. Je ljubezniv, prijazen, nežen in inteligenten. Močno se naveže na družino in je zelo odvisen od stika s človekom. Slabo prenaša samoto, zato ga ni priporočljivo puščati dlje časa samega. Nekateri primerki so lahko nekoliko previdni okrog tujcev, na splošno pa gre za zelo prijazno in socialno pasmo. Šolanje ni zahtevno, potrebuje pa velike količine vsakodnevnega gibanja in psihične stimulacije, zato je primeren samo za zelo aktivne lastnike ali družine. Najbolj bo užival v družbi lovca, s komer bo lahko opravljal delo za katerega je bil ustvarjen.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi se bo brez težav ujel, saj je nežen in zelo socialen pes. Manjše, prostoživeče živali pa bo, zaradi močnega lovskega nagona, zagotovo preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pasma obožuje ljudi in je izredno nežna in ljubezniva z otroki. Primerna je za družne z otroki vseh starosti. Med igro z manjšimi otroki psa vedno nadzorujte, da jih ne bi nehote poškodoval.

  DLAKA

  Nemški dolgodlaki ptičar ima srednje dolgo dlako, ki je nekoliko valovita, nikoli pa skodrana. Na otip je trda, na pogled pa svetleča. Ima gosto podlanko, ki ga odlično varuje pred vremenskimi vplivi, zlasti pred vodo. Barva je v različnih odtenkih rjave, dovoljene pa so tudi bele lise na prsih.

  NEGA

  Nega je razmeroma enostavna. Redno krtačenje je obvezno, kopanje pa naj se izvaja po potrebi, najbolje čim redkeje. Slabost goste podlanke je, da kožuh potrebuje kar nekaj časa, da se temeljito posuši. Priporočljiva je uporaba sušilca. Obvezno je tudi redno čiščenje in pregledovanje ušes, saj je pasma nagnjena k infekcijam.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno gre za dokaj zdravo pasmo, v nekaterih leglih pa se lahko pojavi nagnjenost k: epilepsiji, razširjenju ven in hermafrodizmu (dvospolnosti). Druge zdravstvene težave, ki se lahko še pojavljajo pa so: entropija (uvihanje) vek, vnetje roženice, zasuk želodca, Von Wilenbrandova bolezen (motnja strjevanja krvi), osteohondroza in displazija kolkov.

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje tega psa je enostavno, saj gre za zelo inteligentno, ustrežljivo in ubogljivo pasmo, ki hrepeni po opravljanju nalog. Odlično se odreže tudi pri pasjih aktivnostih kot je tekmovanje v poslušnosti ali agility. Za šolanje te pasme niso potrebne posebej bogate izkušnje s šolanjem psov, za novince pa je zato priporočljiv vsaj začetni tečaj v pasji šoli.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma zahteva ogromno količino dnevne aktivnosti in je primerna samo za najaktivnejše posameznike ali družine, najbolj pa seveda ustreza lovcem. Poleg fizične aktivnosti potrebuje tudi nenehno mentalno stimulacijo. Idealna je za ruralna okolja, kjer lahko prosto teka, v urbanih okoljih pa potrebuje vsaj dve uri tekanja dnevno na večjem, varnem območju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Teh psov se ne priporoča za življenje v stanovanju ali manjših hišah, saj potrebujejo veliko gibanja na prostem. Tudi za mestno okolje niso najbolj primerni. Idealen bivalni prostor je kmetija ali ranč v bližini gozda in stoječe vode, kjer lahko pes prosto raziskuje in izživi vse svoje prirojene instinkte.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR