Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Nemški kratkodlaki ptičar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, srednje velik
  Teža: 22 kg - 32 kg
  Višina: 58 cm - 66 cm
  Barva: rjava ali črna, z belimi ali meliranimi zaplatami
  Dolžina dlake: kratka, gosta, groba
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, prenočevanje z lastnikom
  Velikost legla: 7 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma, kot namiguje ime, izvira iz Nemčije. Nemški kratkodlaki ptičar je potomec številnih evropskih lovskih pasem, ki so proizvedle odzivnega, vsestransko uporabnega lovskega psa, enako sposobnega na kopnem in v vodi. Mnogi lovci so mnenja, da gre za najboljšo lovsko pasmo nasploh, zato je izredno priljubljen spremljevalec tako rekreativnih kot poklicnih lovcev.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je energična, zaščitniška, bistra in aktivna pasma, ki po naravi želi ugajati lastniku in ima izjemne lovske sposobnosti. Odlikuje ga trden, uravnovešen in zanesljiv temperament, brez znakov agresije. Izjemna pripadnost človeku ga naredi za odličnega družinskega psa. Lahko je previden okrog tujcev in rad laja, predvsem v funkcijo opozarjanja gospodarja na neobičajno dogajanje. Za šolanje je relativno nezahteven, ima pa visoke potrebe po dnevni aktivnosti.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Lovski nagon te pasme je močan, zato ga je strpnosti in sožitja z drugimi živalmi potrebno naučiti že v obdobju mladička. Z živalmi, s katerimi bo odraščal, se bo najverjetneje razumel, zunanje živali pa bo brez dvoma dojemal kot plen.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ima zelo pozitiven odnos do ljudi, še posebno nežen in prijazen je do otrok. Po naravi ni agresiven, ob ustrezni socializaciji se bo zato odlično ujel z otroki vseh starosti.  DLAKA

  Dlaka je dvojna, kratka, priležna, na otip pa groba in trda. Mehka podlanka ščiti pred vodo in zahtevnimi klimatskimi razmerami. Tanjša in daljša je dlaka na uhljih in na spodnji strani repa. Barva je lahko povsem rjava, rjava z manjšimi ali večjimi pikami in lisami, pa tudi rjavo-bela ali črna, prav tako z različnimi pikami in lisami. Izpadanje dlake je pri tej pasmi kar močno.

  NEGA

  Ker je pri tej pasmi izpadanje dlake relativno močno, je priporočljivo redno krtačenje, ki omeji količino izpadle dlake doma. Tudi s primerno prehrano lahko omejimo izpadanje dlake in sicer z dodajanjem omega-3 maščobnih kislin v hrano. Kopanje s šamponom izvajajte kar se da poredko. Redno pa čistite ušesa, da preprečite vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za precej zdravo pasmo, kljub temu pa se pojavljajo nekateri zapleti kot so: entropija (uvihanje vek), vnetja ušes, težave s kožo in kožni rak.

  VZGOJA IN TRENING
  Nemški kratkodlaki ptičar velja za izredno dojemljivega in hitro učljivega psa, z močno željo po ugajanju gospodarju. Z zgodnjo socializacijo in šolanjem boste zagotovili uspešno sobivanje in preprečili neželena vedenja vašega pasjega prijatelja. Primeren je tudi za manj izkušene, vendar obvezno zelo aktivne lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta lovska pasma ima že po naravi ogromno zalogo energije. Vključen mora biti v vse dnevne aktivnosti družine, zelo rad se bo igral z žogo, prosto tekal in seveda plaval. Najbolj pa ga boste vsekakor osrečili z aktivnostmi, ki spominjajo na lov ali pravim lovom, kjer bo lahko zadovoljil vsem svojim naravnim instinktom in opravljal delo, za katerega je bil ustvarjen.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Mestno življenje ni idealno za to pasmo, bolje se počuti in znajde v ruralnem okolju. V primestnem okolju pride v poštev tudi hiša z večjim, dobro ograjenim vrtom. Previdnost vsekakor ni odveč pri prostem tekanju po vrtu, saj so ti psi znani kot mojstri pobegov pod, preko ali kar skozi slabo postavljeno ograjo.

  • dog
   Žan Anovski
   162
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Dita
   124
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Ax
   107
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Uli
   67
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Uli
   67
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Maj Adindom
   48
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Bart
   45
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Šiva
   42
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Maj Adindom
   40
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Odin Adindom
   38
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Maj Adindom
   26
   Nemški kratkodlaki ptičar
  • dog
   Sid
   10
   Nemški kratkodlaki ptičar
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR