Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Nemški prepeličar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 18 kg - 25 kg
  Višina: 45 cm -54 cm
  Barva: rjava in sivo-rjavkasta, rdeča
  Dolžina dlake: srednje dolga, močna, gosta, valovita, sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: športnik, lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Nemčije, kjer so si želeli predvsem ustvariti psa z zelo občutljivim vohom, primernega za lov v gozdu. Tako je nastal vsestransko uporaben pes šarivec, ki je hkrati dober prinašalec, tako po suhem in tudi iz vode. S svojim odločnim značajem je primeren tudi za lov na divje prašiče in iskanje ter prinašanje obstreljene oziroma mrtve divjadi. Na prvem mestu je nemški prepeličar lovec, zato je seveda smiselno maksimalno izkoristiti njegov izreden lovski potencial, prav tako pa je ta pes zelo dober v vseh pasjih športih. Ker je izredno vodljiv in učljiv, ga imamo lahko tudi za odličnega spremljevalca.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Nemški prepeličar je vsestranski pes, oster, pogumen in samozavesten. Nenehno išče stik s svojim gospodarjem, sicer pa se šteje tudi za dobrega družinskega psa. Po temperamentu je živahen, ljubeč, zvest, prijazen in inteligenten. Kljub vsem naštetim odlikam, se bo najbolje počutil v sobivanju z lovcem, saj je tudi sam po naravi predvsem lovec in delavni pes. Tujce bo sprejemal previdno, nezaupljivo in vselej z lajanjem. Kdor ima dobre namene, ga bo sprejel prijazno in igrivo, proti vsiljivcem pa bo pogosto oster in bo pokazal tudi zobe.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Zaradi izrednega lovskega nagona se ne priporoča sobivanje z manjšimi živalmi in mačkami, z drugimi psi pa mora biti ustrezno socializiran.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pasma ni primerna za družine z majhnimi otroki.  DLAKA

  Kratka in mehka dlaka na glavi , ter dolga po telesu, kjer je močna, debela, valovita ali kodrasta. Ima dovolj podlanke, da mu zagotavlja ustrezno zaščito pred zunanjimi vplivi.

  NEGA

  Priporoča se dnevno krtačenje dlake, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Dlako med prsti na tačkah naj se redno striže, zlasti pozimi, zaradi zagotavljanja boljšega oprijema. Ušesa je prav tako potrebno redno čistiti in pregledovati, da ne pride do neželenih infekcij.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Robusten pes, brez posebnih genetsko pogojenih obolenj, kljub temu pa se občasno pojavljajo displazija kolkov in kožne alergije.

  VZGOJA IN TRENING
  Za vzgojo potrebujejo izkušene, mirne in obvladane lastnike, ki znajo pokazati nadvlado psu. Ker so inteligentni, jih zlahka naučimo ukazov in so zelo dobri tudi v pasjih športih. Najlažje ga bo seveda obvladal lovec.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje dolge dnevne sprehode in druge aktivnosti v naravi. V mestih ga sprehajajte na povodcu, zaradi avtomobilov in mačk, na deželi pa je lahko kljub nagonu spuščen, saj bo vsake toliko prišel pogledat svojega lastnika. Najprimernejši so za lovce, ki jim lahko omogočijo opravljanje dejavnosti za katero so bili ustvarjeni. Obožujejo pa tudi plavanje, zato mu, če se le da, to aktivnost omogočite čim bolj pogosto.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Najraje bi živel v hiši, vendar se bo dobro znašel tudi v pesjaku, pod pogojem da bo družina z njim preživljala dovolj časa. Prepeličarji težko prenašajo poletno vročino, zato je priporočljivo, da jim omogočite pogoste kopeli v bližnji reki ali jezeru. Tudi "pasji bazenček"ni odveč, v kolikor druge primerne vode pač ni v bližini.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR