Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Nemški resasti ptičar (Nemški žimavec)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, velik
  Teža: 28 kg - 35 kg
  Višina: 55 cm - 67 cm
  Barva: rjava, črna, rjavo-siva
  Dolžina dlake: kratka, trda, žimasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 6 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: zelo izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Nemški resasti ptičar je pes, pri nas pogosto imenovan tudi nemški žimavec, katerega vzreja se je pričela ob koncu 19. stoletja (korthalov grifon) v Nemčiji. Pasmo so vzredili v želji po dobrem, živahnem, moč¬nem in inteligentnem psu srednje velikosti z ostro dlako. Križali so različne pa¬sme, med katerimi so bili zagotovo francoski ostrodlaki ptičar (korthals) in nemški kratkodlaki ptičar, resasti gonič in morda tudi airedalski terier. Žimavec si je v kratkem času pridobil naklonjenost lovcev in je danes zato tudi dokaj razširjen.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Žimavec je pes ognjevitega značaja, s prirojenim nagonom za pri¬našanje. Zadovoljen je le, če lahko prinese plen svojemu gospodarju, na kate¬rega je ta pes skoraj bolestno navezan. Po naravi je izredno inteligenten, ljubeč, aktiven in naklonjen pes, zato so lahko tudi odlični družinski psi in hkrati odlični psi čuvaji. Čez dan bodo zahtevali ogromno pozornosti, zvečer pa se bodo udobno namestili ob vas in si želeli ljubkovanja.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Na splošno se dobro razumejo z drugimi psi v gospodinjstvu, kljub temu, da bodo sprva poskušali biti nekoliko dominantni. Ne razumejo pa se najbolje z mačkami in drugimi manjšimi živalmi, saj jim to preprečuje njihov izrazito lovski nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se razumejo s starejšimi otroki, ki znajo primerno ravnati s psom. Pri družinah z mlajšimi otroki se te pse odsvetuje, saj radi postanejo ljubosumni, kadar nimajo vse pozornosti le zase.  DLAKA

  Zgornja krovna dlaka je ravna in kratka, odporna na vodo in vremenske razmere. Brada in brki so srednje dolžine. Podlanka je dovolj gosta, da pozimi psa greje, poleti pa je skoraj neopazna.

  NEGA

  Nega ni posebno zahtevna, krtačenje zadošča že dvakrat tedensko, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Pregledovanje in čiščenje ušes naj poteka redno, da bi preprečili vnetja. Kopanje izvajajte le, če je to niujno potrebno, da ne uničimo naravne zaščite dlake.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Najpogosteje opažene zdravstvene težave pri nemškem resastem ptičarju so displazija kolkov, infekcije ušes, vnetja oči in kožni rak.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija je nujna, da se preprečijo težave s tujci in dominantnim vedenjem do drugih živali. Pri teh psih je potrebno že nekoliko več truda pri navajanju na čistočo v hiši, zato se držite ustaljenih ur za sprehode. Zelo dobri so v agilityu, lovljenju, prinašanju in sledenju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dolgi dnevni sprehodi so nujni, saj so ti psi zelo aktivni. Dobro se bodo počutili tudi pri teku, plavanju in ostalih družinskih igrah. Nemški resasti ptičar se priporoča le tistim ljudem, ki se veliko športno udejstvujejo in bi pes lahko to počel skupaj z njimi. Ni primeren za neaktivne lastnike, najbolj srečen pa bo v družbi lovca.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Niso primerni za stanovanja, lahko pa živijo v hiši z večjim, varno ograjenim dvoriščem, prenočujejo pa lahko v pesjaku ali hiši.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR