Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Norveški ovčar (Norveški špic - buhund)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 12 kg - 18 kg
  Višina: 41 cm - 47 cm
  Barva: pšenična do rdeče-rumena, dovoljena temna maska, enobarvna črna
  Dolžina dlake: kratka, gosta, groba
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 15 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, hiša z velikim vrtom;
  Velikost legla: 4 – 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki; ;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Norveški ovčar izvira iz Norveške, kjer so ga sprva uporabljali kot pastirskega psa, za vleko sani in lov. Ta srednje velik, špicu podoben pes je svoj pogum pokazal celo pri lovu na medvede in volkove, zato na Norveškem to pasmo obravnavajo kot kulturno dediščino. Buhund ima močan lovski in pastirski nagon in uživa v vseh fizičnih aktivnostih. Drugje po svetu ga uporabljajo tudi kot policijskega psa in psa za sledenje. Je tudi dober čuvaj in odličen spremljevalec. Pri nas je ta pasma skoraj nepoznana.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Norveški ovčarji so pozorni, veseli, aktivni, neutrudljivi, inteligentni in zelo ljubeči. So naravni čuvaji, pogumni in glasni, vendar nikoli agresivni in ugriznejo le, če so resnično izzvani. Njihov prag tolerance pa je visok, zato mora biti tudi izzivanje precej dolgotrajno in nedvoumno. Je lahko vzgojljiv kuža, rad ima otroke, svojo družino pa naravnost obožuje.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se razume s psi, življenja z mačkami ali manjšimi živalmi pa se ne priporoča.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ti psi naravnost ljubijo otroke, kljub temu pa je potreben nadzor odrasle osebe, ker zelo radi dajejo tudi pasje »poljubčke«, kar lahko manjšega otroka seveda po nepotrebnem prestraši.  DLAKA
  Zunanja dlaka je kratka, ostra in gladka, podlanka pa nežna in volnena. Barva dlake je pšenična do rdeče-rumena, dovoljena je temna maska, enobarvna črna, tudi z belim ovratnikom, prsmi in šapami.

  NEGA
  Česanje dvakrat tedensko bo zadostovalo, le dvakrat letno, ob menjavi dlake, pa je potreba po krtačenju povečana. Krajšanje krempljev naj se izvaja redno, po potrebi, kopanje pa izvajajte le, če je nujno, vendar ne več kot enkrat mesečno, z blagim pasjim šamponom.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ta pasma nima specifičnih genetsko pogojenih bolezni in velja za relativno zdravo pasmo. Zaščita pred zajedavci, redna nega in obiski izbranega veterinarja so dobro zagotovilo za dobro zdravje psa.

  VZGOJA IN TRENING
  Že kot mladička ga moramo naučiti poslušnosti in seznaniti z dejstvom, da smo mi glavni. Potrebujejo duševno in telesno stimulacijo, nepopustljivo in trdno vodstvo, sicer lahko hitro postanejo svojeglavi. Zelo radi in zelo hitro se učijo, vendar potrebujejo izkušenega vodjo. Zgodnja socializacija pa je pri tej pasmi ključnega pomena.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo dva do tri daljše dnevne sprehode, ker so zelo živahni. Obožujejo tudi tek, igre in pohode v hribe. Zelo težko jih je utruditi, zato ni skrbi, da bi z aktivnostjo pretiravali. Primerni so samo za zelo aktivne lastnike.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To je idealen pes za bivanje v hiši z ograjenim dvoriščem. Lahko živi tudi v večjem stanovanju, vendar mu moramo obvezno zagotoviti dovolj dnevnega gibanja.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR