Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Opičji pinč

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski ovčarski psi, zelo majhen
  Teža: 4 kg - 6 kg
  Višina: 25 cm - 30 cm
  Barva: predvsem črna, dopustne rjave ali sive oznake
  Dolžina dlake: srednje dolga, trda, gosta, bujna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 11 – 15 let
  Bivalni prostor: hiša ali stanovanje
  Velikost legla: 1 - 3 mladički

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Opičji pinč izvira iz Nemčije, gre za staro nemško pasmo iz 16. stoletja, prvotno so jih uporabljali predvsem za lov na škodljivce (podgane). Iz njihove telesne zgradbe bi lahko sklepali, da so se opičji pinči razvili s križanjem majhnih domačih pinčev in mopsu podobnih psov iz Azije. Njihovi predniki so običajni podeželski psi, kakršnih je včasih v srednjenemškem prostoru po mestih in vaseh kar mrgolelo. Spet druge razlage, ki slonijo na predpostavkah, pa pojasnjujejo, da je Opičji pinč prednik belgijskega grifona in sorodnik pritlikavega šnavcerja. Veliko virov je pomanjkljivih ali netočnih, v zgodovini kinologije je, še vedno, veliko vrzeli. Na razstavah je danes opičjih pinčev zelo malo ali nič, kar pa ne pomeni, da ne obstajajo. Ljubkovalno se jim reče tudi "opičji pes" zaradi svojega videza in tipičnega značaja. Danes so to predvsem odlični in ljubeznivi spremljevalci in družabniki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Opičji pinč je uravnotežen, robusten in vzdržljiv pes. Običajno je aktiven, navihan, pogumen, drzen, samozavesten in nagajiv. Je pravi komedijant, ki vas bo zabaval z raznimi triki in norčijami – npr. z metanjem svoje igračke v zrak ali hojo pa zadnjih tacah. Sposoben je neverjetne spretnosti in okretnosti. Na splošno je to majhen pes z velikim značajem, ki se bo brez pomisleka zapodil v 10xkrat večjega psa in branil svoje ljubljene. Je dober čuvaj, zelo zvest in predan svojemu lastniku. Najbolj srečen bo v vašem naročju in kadar se vam bo smukal pod nogami. Hrepenel bo po vaši pozornost in družbi ter crkljanju.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Običajno se dobro razume z drugimi psi. Velika verjetnost je, da se bo dobro razumel tudi z vsemi ostalimi ljubljenčki v vašem domu. Še posebno, če bodo skupaj od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Opičji pinč je običajno precej zaščitniški do svojih stvari – hrane, igrač, svojega ležišča in ostalih predmetov, ki jih je dojel kot njegove. Tu se lahko pojavijo težave pri manjših otrokih, ki še ne poznajo in ne razumejo njegove zaščitniške narave, ter pravilnega ravnanja s psom. Na splošno pa velja za idealnega psa za družine z nekoliko starejšimi otroki, ki ga lahko bolje razumejo in se aktivno igrajo ter ukvarjajo z njim, ter za družine s smislom za humor, ker je ta kuža tudi nadvse zabaven.  DLAKA
  Košata, skuštrana, štrenasta zgornja dlaka, se nahaja nad debelejšo, rahlo valovito podlanko. Je nekoliko groba na dotik, podobno kot običajna dlaka različnih terierjev, čeprav je nekoliko gostejša in malo daljša. Dlaka je najdaljša na prsih, trebuhu in nogah, pa tudi na obrazu in na območju brade. Barva dlake je najpogosteje črna, lahko pa je tudi siva, srebrna, rdeča, črna in rjava, oziroma več barvna mešanica rdeče, rjave, črne in bele dlake.

  NEGA
  Tedensko krtačenje in razčesavanje, striženje resaste dlake se izvaja po potrebi, vendar nikoli prekratko. Če je dlaka okrog oči predolga lahko povzroči draženje in vnetje oči, zato jo je potrebno pazljivo in ustrezno skrajšati. Kopanje izvajajte po potrebi, ne prepogosto, z blagim pasjim šamponom. Dlaka skoraj ne, oziroma zelo malo odpada, tako s tem ne bo težav in je praktično nikoli ne boste našli na pohištvu.

  VZGOJA IN TRENING
  Je inteligenten in se zelo hitro uči. Potrebuje konsistentno, odločno vzgojo in šolanje, katero naj bo. zabavno ter zanimivo, sicer se bo hitro naveličal. Zna pa imeti težave z navajanjem na čistost (opravljanje svojih potreb zunaj in ne v stanovanju). Predvsem potrebuje odločnega, avtoritativnega vodjo, v nasprotnem primeru bo to mesto kaj hitro zavzel sam.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Opičji pinč ni zelo aktiven in večino potrebne aktivnosti lahko zadovolji tudi znotraj doma, s pomočjo igre. Kljub temu potrebuje tudi dnevne sprehode na prostem, v katerih nadvse uživa. Rad bo tudi prosto tekal po varno ograjenem vrtu, če bo le imel takšno priložnost.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Je zelo primeren tudi za življenje v stanovanju. Ker je zelo aktiven znotraj stanovanja ne potrebuje veliko aktivnosti zunaj ali velikega dvorišča. Je občutljiv na temperaturne skrajnosti , zato se ne bo dobro počutil v zelo hladnih ali preveč toplih okoljih. Ob hudih zimah se priporoča uporaba obleke, poleti pa zadrževanje v klimatiziranih prostorih ali v senci in veliko vode.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR