Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Ostrodlaki italijanski ptičar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, velik
  Teža: 28 kg - 37 kg
  Višina: 59 cm - 70 cm
  Barva: bela, bela z oranžnimi ali rjavimi lisami
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta, valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine z otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Italijanski ostrodlaki ptičar je ena najstarejših in najsijaj¬nejših lovskih pasem, vse od rimskih časov pa do 19. Stoletja, so jo v svojih delih opisovali različni pisci in hvalili pse kot izvrstne lovske pomočnike na vseh italijanskih dvo¬rih. V 20. stoletju so pasmo še izboljšali, v petdesetih letih pa so italijanskega ostro¬dlakega ptičarja razglasili za najsposobnejšega lovskega psa v Italiji. Danes je italijanski ostro¬dlaki ptičar odličen družabnik za lov v vseh loviščih, pa tudi izvrsten šarivec in prinašalec. To pasmo je razmeroma težko najti, predvsem pri nas so zelo redki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ostrodlaki italijanski ptičar ima veliko moči, vzdržljivosti, poguma in je tudi zelo dober plavalec. Je potrpežljiv, poslušen in družaben, zaradi dobro razvitega voha pa je hkrati dober šarivec, prinašalec in lovski pes. Zelo rad je v družbi ljudi, obožuje svojo družino in je zelo zvest. Načeloma ne lajaja veliko, čeprav ima svoje trenutke. Ni primeren za čuvaja, saj zlepa ne bo napadel, razen v kolikor bi bil on sam (ali član njegove družine) neposredno ogrožen.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Zelo dobro se razume z drugimi psi, dobro pa se ujame tudi z drugimi domačimi ljubljenci, v kolikor jih ne smatra kot plen (miši, zajci), česar ga je potrebno seveda naučiti.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zaradi mirne in krotke narave se vsekakor zelo dobro ujame z otroki vseh starosti. Pri druženju z zelo majhnimi otroki je potreben nadzor odrasle osebe, da bi se izognili nenamernim nezgodam.

  DLAKA

  Imajo gosto, debelo, rahlo valovito in na otip žičnato dlako, ki jih ščiti pred vodo in mrazom. Dlaka je daljša na obrveh ter na področju brade in ustnic, kjer tvori brke in brado. Barva je lahko bela, bela z oranžnimi lisami, rjava, rjava z oranžnimi lisami ali bela z rjavimi lisami.

  NEGA

  Za nego dlaka ni posebej zahtevna, zadostuje že tedensko krtačenje. Striženje oziroma krajšanje dlake se izvaja le občasno, po potrebi, kopanje naj se izvaja le, če je to res nujno potrebno, kadar je kuža zelo umazan.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je zdrava pasma, po znanih podatkih je možno le pojavljanje displazije kolkov.

  VZGOJA IN TRENING
  Priporočljiva je zgodnja socializacija, s katero bomo lahko ustvarili čudovitega družinskega prijatelja. Zelo hitro se uči, je zelo dojemljiv in lahko vodljiv. Ob sebi potrebuje izkušenega lastnika, ki bo pravočasno in pravilno preprečil poskuse trmoglavosti. Zelo dobro se odziva na pozitivno spodbudo in je odličen v agilityu, prinašanju, lovljenju in drugih pasjih športih. Ostrodlaki italijanski ptičarji so celo tako inteligentni, da se zavedajo razlike med vajo in resničnim lovom. So tudi odlični plavalci.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje daljši dnevni sprehod in igro, druženje z lastnikom in družino. Vesel bo možnosti za lov ali simulacije lova, prinašanja predmetov v naravi. Lahko tudi teče, vendar ima raje počasnejši tempo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zelo dobro se prilagodi življenju v stanovanju, vendar mu je potrebno zagotoviti dovolj možnosti za gibanje na prostem. Najbolje se bo vsekakor počutil v hiši z večjim ograjenim dvoriščem, kjer bo lahko čez dan prosto tekal. Paziti moramo le, da bo ograja dovolj visoka, saj so to tudi odlični skakalci.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR