Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pekinez (Pekinčan)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 4,5 kg - 6 kg
  Višina: do 25 cm
  Barva: vse barve, razen jetrne in albino
  Dolžina dlake: dolga, bujna, izrazita griva
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 13 - 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 2 - 4 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 5
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, manj aktivni ljudje, starostniki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pekinez izvira iz Kitajske. Pasma je stara 2000 let, ime pa je dobila po mestu Peking, kjer so te pse izjemno spoštovali, celo častili kot pol-božanstva, saj so verjeli, da odganjajo zle duhove. Te kitajskim levom podobne pse so smeli imeti v lasti samo monarhi, navadni ljudje pa so se morali pekinčanu klanjati. Če je kdo poskušal tega psa ukrasti, so ga usmrtili. V devetnajstem stoletju so Britanci zavzeli kitajski kraljevi dvor in kraljevim stražarjem je bilo naročeno, da usmrtijo vse kužke na dvoru, da ti sveti psi ne bi prišli v napačne roke. Ostala naj bi le peščica pekinčanov, ki so jih podarili kraljici Viktoriji in so dejanski predniki vseh današnjih pekinčanov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Pekinčan je majhna, uravnovešena pasma. So občutljivi, ljubeči in izjemno predani svojemu lastniku. Najmočnejšo vez spletejo z enim članom družine. So tudi nekoliko trmasti in imajo svoje mnenje. Kljub svoji majhnosti so odlični čuvaji, saj bodo zagnali alarm ob vsakem nevsakdanjem dogajanju. Do tujcev so zelo nezaupljivi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Običajno pekinčani niso združljivi z drugimi živalmi. So namreč zelo ljubosumni in dominantni, zahtevajo lastnikovo stoodstotno pozornost in predanost, ki pa jo v enaki meri tudi vračajo. Zaščitniški do svojega lastnika, lahko obsedeno lajajo, skačejo in celo grizejo – vse z namenom pokazati, da so glavni v hiši in da so stvari pod nadzorom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pekinčan se bolje razume s starejšimi, lepo vzgojenimi otroki, zlasti če bo z njimi od malega. Priporočljivo je, da je pes med igro z otroki vselej pod nadzorom, saj je pasje vedenje v stresnih, glasnih ali neobičajnih situacijah lahko zelo nepredvidljivo.

  DLAKA

  Pekinčan ima dolgo, gosto, padajočo dvojno dlako. Zgornja dlaka je ravna in razkošna, podlanka pa gosta in mehka. Dlaka okoli vratu je na pogled podobna levji grivi. Barva kožuha je lahko v različnih odtenkih, tudi večbarvna. Izpadanje dlake je povprečno, samice pa podlanko odvržejo enkrat letno.

  NEGA

  Priporočeno je marljivo vsakodnevno česanje, da se prepreči vozlanje in lomljenje dlake. Običajno se uporablja za to pasmo le suhi šampon, obraz in oči pa je potrebno vsakodnevno čistiti z vlažno, mehko krpo. Pekinčan ne prenaša dobro nizkih ali visokih temperatur, zato je potrebno paziti, da se ne pregreje ali prehladi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pekinčan je nagnjen k težavam z dihanjem, očmi, diskoherniji in izpahu pogačice. Pogost razlog za smrt je pri tej pasmi tudi odpoved srca. Pasma je nagnjena tudi k prekomerni telesni teži, zato poskrbite za uravnoteženo prehrano in zadostno količino gibanja, saj ravno debelost lahko povzroči bolezni srca in ožilja, diabetes in mnoge druge zaplete, katerim je pasma že sicer izpostavljena. Zato je izjemno pomembno, da pekinčana kupimo pri preverjenem vzreditelju, ki lahko dokaže zdravje prednikov mladička.

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje pekinčana je zahtevno, saj so to trmasti, svojeglavi psi in se na avtoriteto slabo odzivajo. Z vzgojo je treba začeti kar se da zgodaj, ko je kuža še mladič, saj se takrat njegovo pojmovanje sveta še razvija in se na šolanje veliko bolje odziva od odraslega psa. Najbolj uspešne so metode, ki temeljijo na pozitivni spodbudi, pohvali, nagrajevanju (s hrano ali pa s pozornostjo!), vztrajnosti in potrpežljivosti. Pri učenju bodite predvsem dosledni. Tudi navajanje na čistočo zna povzročati kar nekaj preglavic, zato bodite vztrajni. S trdimi prijemi pri tej pasmi ne bo želenega uspeha.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Krajši sprehod trikrat dnevno bo zadostoval za njegove potrebe po svežem zraku in gibanju na prostem, večino drugih dnevnih aktivnosti pa izvajajte doma. Rade volje se bo igral z družino, ni pa primeren za tekmovanja v agilitiju. Večina pekinčanov sprehodov ne mara, zato jih boste morali k aktivnosti na prostem malce spodbuditi. Sprehodi so odličen način, da pokažete kdo je vodja tropa ter kdo mora poslušno slediti in potrebe opravljati zunaj, obenem pa potrebujejo dnevno gibanje, da ne razvijejo prekomerne telesne teže.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pekinčan je kuža, ki ni primeren za bivanje v pesjaku. Odlično se bo počutil tako v stanovanju kot v hiši z manjšim ograjenim vrtom. Zalo slabo prenaša visoke temperature, zato mu poleti zagotovite senco, ohlajen prostor kamor se lahko umakne in zadostno količino sveže vode. Nikoli ga ne puščajte na soncu ali v avtomobilu! Pekinčan ni dober plavalec, zato ga ne silite v plavanje. V bližini jezera ali reke previdnost zato ne bo odveč.

  • dog
   Doto
   57
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Neli
   52
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Bonnie
   45
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Maki
   44
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Jacike
   37
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Jacky
   34
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Ari
   33
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Aja
   31
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Bučko
   27
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Neli
   25
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Gizmo
   25
   Pekinez (Pekinčan)
  • dog
   Liza
   24
   Pekinez (Pekinčan)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR