Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Perujski goli pes (srednji)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 8 kg - 12 kg
  Višina: 40cm – 50 cm
  Barva: s temno rožnatimi oznakami, črna, bela, lisasta, prevladuje pa siva, oz. skrilasto siva
  Dolžina dlake: po celem telesu brez, rahlo odlakan je lahko le obraz in na vrhu glave
  Odpadanje dlake: ne odpada
  Življenjska doba: do 18 let
  Bivalni prostor: hišni pes, ne laja, zato je idealen za bivanje v stanovanju, zelo občutljiv na mraz in vročino
  Velikost legla: 2 - 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 0
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ta starodavna Perujska pasma se je prvič pojavila v 15. stoletju. Že stari Inki so verjeli v njihovo mistično vrednost in pa tudi zdravilne sposobnosti. Predvideva se, da so jih Španski raziskovalci odnesli s seboj na Kitajsko in naj bi zato bili predniki Kitajskih golih psov.
  Perujski goli pes je lahko treh različnih velikosti: mali (25 – 40 cm in 4 – 8 kg), srednji (40 – 50 cm in 8 – 12 kg) ali veliki (50 – 65 cm in 12 – 25 kg). Vse tri različice so vitke in elegantne, skupna pa jim je najbolj prepoznavna značilnost te pasme – odsotnost dlake po vsem telesu. Gre za izredno redko in cenjeno pasmo.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Perujski goli pes je ljubezniv, vdan in prijazen pes, ki se močno naveže na lastnika in družino, je zaščitniški, do tujcev pa vselej nezaupljiv. Po naravi ne marajo samote, ob ustrezni vzgoji, pa jih lahko naučimo tudi obvladovanja krajših obdobij odsotnosti lastnika, a kljub temu niso primerni za družine, ki so ves dan zdoma. Izredno okretni in hitri psi, ki so na pogled zelo graciozni, elegantni in krhki. Radi imajo gibanje, so zelo učljivi in inteligentni. Odlikuje jih močna želja po ugajanju, zato bodo veselo sledili svojemu lastniku.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ni priporočljivo, da ta pasma živi v gospodinjstvu z drugimi živalskimi vrstami, dobro pa se bo razumel s psi, a le če bodo skupaj od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Perujski goli pes je občutljiva in zelo krhka pasma, ki bi jo manjši otroci zlahka nehote poškodovali. Z večjimi, umirjenimi otroki, ki jih naučite nežnega ravnanja s psom, pa se bo brez težav razumel.  DLAKA
  Poraščenost te pasme, kot ustreza standardom, je minimalna. Po celem telesu so goli, lahko pa imajo nekaj kratke dlake na vrhu glave, tacah ali na konici repa. V Peruju so najbolj cenjene povsem gole različice te pasme. Koža je lahko enobarvna ali vzorčasta v dveh barvah, lahko je temna ali zelo svetla. Temnejša kot je koža, večja je vsebnost melanina v njej in boljša je njena naravna zaščita pred soncem. Albino Perujski goli psi ne morejo tekmovati na razstavah.
  Obstajajo tudi poraščene različice tega psa, saj gre za domnevno recesivni gen, zato se v istem leglu pojavita obe različici. Razmerje naj bi bilo 2:1 (goli:poraščeni). Poraščena različica ne ustreza standardom pasme in ne more tekmovati na razstavah. Lahko ima različne dolžine dlake, od kratke do zelo dolge, a mu le-ta praktično ne izpada. Nobena od različic nima intenzivnega telesnega vonja.

  NEGA
  Ta pasma izredno slabo prenaša sonce in nizke temperature, saj nima dlake, ki bi psa ščitila pred vremenskimi vplivi. Je zelo občutljiva pasma, z višjo telesno temperaturo od drugih psov, saj koža nima nobene toplotne zaščite. Gre za izredno čisto pasmo, zlahka jih umijemo z blagim otroškim milom in gobico. Obvezna je zaščita pred soncem, da preprečimo sončne opekline. Skrb za zdravo kožo vključuje tudi preprečevanje izsušitve (Baby losjon, obvezno brez lanolina!), zaščito pred mrazom (obleka) ter redne obiske pri veterinarju. Nekateri psi so nagnjeni k nastanku aken, zato je potrebno tudi te ustrezno zdraviti. Zaradi močno občutljivih zob in nagnjenosti k paradontozi, je potrebna tudi posebna skrb za nego zob.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je zelo nagnjena k težavam s kožo in zobmi. Kot nekatere druge pasme, pa imajo lahko tudi vnetje prebavnega trakta, epilepsijo in so dovzetni za možgansko kap. Zelo občutljivi so za toksine, saj hitro prodrejo skozi nezaščiteno kožo in povzročijo okvare notranjih organov psa. Z rednimi obiski pri veterinarju in doslednim upoštevanjem navodil za nego in skrb, bo pes ohranil zdravje in dobro počutje.

  VZGOJA IN TRENING
  Perujski goli psi so zelo odzivni, ustrežljivi in naravno poslušni, zato šolanje ne bi smelo povzročati težav. Ta pasma se ne odziva na grobe metode, potrebna je predvsem doslednost, vztrajnost ter pozitivna spodbuda in nagrajevanje. Zgodnja socializacija naj bo kar seda obsežna, da preprečite sramežljivost in plahost, ter morebitno agresijo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Perujski goli pes je v prvi vrsti družni pes, zato zadostujejo že krajši sprehodi. Večino dnevnih aktivnosti je priporočljivo izvajati doma, če pa se bo pes gibal na vrtu, ga ustrezno zaščitite pred vremenskimi vplivi in poskrbite za varnost okolice.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se bo počutil v manjšem stanovanju ali hiši, če mu boste zagotovili miren kotiček in konstantno temperaturo bivališča. Med spanjem ga je dobro pokriti, da se bo počutil varnega in mu bo dovolj toplo, za kar vam bo neizmerno hvaležen. Potrebuje predvsem lastnika, ki mu bo zagotavljal občutek varnosti, ugodja in brezkompromisne ljubezni.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR