Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pikardijski ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 28 kg - 35 kg
  Višina: 38 cm - 47 cm
  Barva: siva, sivo-črna, sivo-modra, rdečkasto siva
  Dolžina dlake: srednje dolga, ostra,  nepremočljiva
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 2 - 10 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za:
  izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Gre za domnevno eno najstarejših francoskih ovčarskih pasem, ki izvira iz 9. stoletja. V obdobjih med prvo in drugo svetovno vojno je pasma skoraj povsem izumrla in je še danes zelo redka, vendar se, zahvaljujoč skrbnim vzrediteljem, počasi obnavlja. Po vsem svetu naj bi bilo le okrog 4300 primerkov te pasme, najštevilčnejši so seveda v Franciji.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Pikardijski ovčar je občutljiv, inteligenten in hitro učljiv kuža, vendar potrebuje potrpežljivega, umirjenega, zaupanja vrednega in vztrajnega lastnika, ki bo znal jasno postaviti pravila. Pasivni in nedosledni lastniki bodo imeli težave pri vzgoji tega psa, saj ob napačnem pristopu lahko odklanjajo učenje in so precej trmasti. Posamezni psi te vrste imajo lahko močneje izražen lovski nagon, ter radi lajajo, kar je lahko moteče in je priporočljivo, s primernim šolanjem, kar se da zgodaj preprečiti.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Če bo pikardijski ovčar od malega živel skupaj z drugimi živalmi, se bo brez težav razumel tako s psi kot z mačkami, zajci, celo z gosmi in kokošmi. Ob primerni vzgoji običajno ne lovi prostoživečih živali, saj lovski nagon pri tej pasmi ni tako močno izražen in ga je mogoče uspešno obvladovati.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z zgodnjo, ustrezno socializacijo se bo pikardijski ovčar zelo lepo ujel z otroki vseh starosti. To je zelo družaben, nežen in prijazen kuža, ki obožuje človeško bližino in uživa v pozornosti ter igri z otroki. Psa imejte med igro z otroki vselej pod nadzorom.  DLAKA
  Dvojna dlaka pikardijskega ovčarja je groba, suha in srednje dolžine, odlično odporna na vodo in vremenske razmere. Podlanka je gosta in mehka, izpadanje pa povprečno.

  NEGA
  Krtačenje zadošča nekajkrat mesečno, saj dlaka ni zahtevna za vzdrževanje. Kopanje ni priporočljivo, saj uničuje naravno oljno zaščito kožuha. Uporabite suhi šampon, če je to potrebno. Ta pes nima močnega pasjega vonja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za relativno zdravo pasmo, ki ni podvržena genetskim boleznim. Le redko se pojavijo displazija kolkov ali infekcije oči, sicer pa pasma doseže življenjsko dobo 13-14 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in šolanje sta priporočljiva, ker gre za nekoliko svojeglave pse, ki pogosto menjajo razpoloženje. Na splošno so inteligentni in zelo učljivi. Najuspešnejši boste s kratkimi, ponavljajočimi lekcijami, ki naj temeljijo na pozitivni spodbudi in nagrajevanju. Pri tem ne pozabite na doslednost, potrpežljivost in vztrajnost.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma je prilagojena aktivnostim na prostem in delu na prostranih poljih. Dolgočasje lahko povzroči uničevalno vedenje, zato poskrbite za nenehno psiho-fizično stimulacijo. Pikardijski ovčar obožuje tek, plavanje in dolge dnevne sprehode. Z veseljem se bo udeležil tudi agilitija.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pikardijski ovčar lahko biva na prostem, zlahka pa se bo prilagodil tudi bivanju v stanovanju in v urbanem okolju. Poskrbite za zadostno količino dnevne aktivnosti. Ker ima rad človeško bližino, ne pozabite nanj in mu namenjajte dovolj pozornosti. Doma so tihi in mirni psi, ki brez težav počakajo na čas za svoje dnevne aktivnosti. Z veseljem vam bodo sledili po dnevnih opravkih in mirno počakali tudi pred trgovino, saj imajo izredno močan občutek pripadnosti lastniku.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR