Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pirenejski mastif

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo velik
  Teža: 55 kg - 85 kg
  Višina: 72 cm - 77 cm
  Barva: bela z lisami črne, sive, rjave ali rumene barve z definirano obrazno masko
  Dolžina dlake: dolga, gosta, valovita, dvojna
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 5
  Čuvaj, ki opozori 5
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pirenejski mastif izvira iz hribovite pokrajine v Španiji, kjer je bila pasma v 19. stoletju vzrejena za čuvanje ovac pred volkovi in medvedi. Gre za velike, masivne pse, ki so danes priljubljeni po vsem svetu. Samice dosežejo velikost do 71 cm, samci pa vse do 77 cm, s povprečno težo okrog 81 kilogramov, pogosto pa lahko tehtajo celo do 100 kilogramov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Pirenejski mastif je izjemno inteligenten pes, z naravnim zaščitniškim nagonom. Ti delovni psi so, kljub velikosti in teži, zelo hitri in spretni. Znakov agresije pri tej pasmi ni zaznati, so pa zadržani do tujcev. Praviloma pirenejski mastif skoraj nikoli ne ugrizne, razen v ekstremnih situacijah. Ima zelo močan glas, ki ga kljub njegovi nežni naravi naredi tako odličnega čuvaja. Upoštevajte, da so to ogromni psi, ki ponoči glasno smrčijo in se, zlasti po jedi, veliko slinijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Kljub teritorialnosti, se pirenejski mastif odlično ujame z vsemi živalskimi vrstami, s katerimi skupaj odrašča in jih sprejme kot del svojega tropa. Previdnost je, tako kot pri vseh psih, potrebna le pri dveh samicah ali samcih iste starosti, kjer gre za tekmovalnost v dominantnosti.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pirenejski mastif je odlična družba za starejše otroke. Je ljubezniv, izredno predan kuža, ki bo do otrok zelo zaščitniški. V prisotnosti majhnih otrok se priporoča posebna previdnost, zgolj zaradi velikosti psa, da jih le-ta ne bi nenamerno poškodoval.  DLAKA

  Pirenejski mastif ima valovito belo dlako s temnimi lisami. Dlaka je dvojna, srednje dolga, z daljšimi območji na ramenih, vratu, trebuščku in zadnjih tacah. Zgornja dlaka je položna, podlanka pa mehka in gosta. Izpadanje dlake je redno in dokaj močno.

  NEGA

  Dlaka ne zahteva posebne nege, saj se čisti sama, intenzivno krtačenje je načeloma potrebno le v obdobju izpadanja dlake (spomladi), priporoča pa se redno česanje na predelih, kjer se radi naredijo vozli (zlasti za ušesi). Redno krtačenje bo seveda omejilo količino izpadle dlake v bivališču, zato se ga nekateri lastniki radi poslužujejo. Pozornost namenite tudi negi ušes in oči, ter zobni higieni. Kopanje izvajajte le v skrajnih primerih, ko je to nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za relativno zdravo pasmo z življenjsko dobo do 12 let. Pojavljajo se posamezni primeri težav z očmi, vnetja prebavnega trakta, zasuk želodca, displazija kolkov ter izpah čeljusti. Z izbiro odgovornega rejca ter rednimi obiski pri veterinarju in doslednim upoštevanjem njegovih navodil, se boste resnejšim težavam lahko uspešno izognili.

  VZGOJA IN TRENING
  Zaradi velikosti psa je obvezna zgodnja in obsežna socializacija. Tudi šolanje začnite zgodaj, ko je pes še obvladljive velikosti. Odvadite ga skakanja po ljudeh in vlečenja na vrvici. Na splošno je pirenejski mastif inteligenten, hitro učljiv, z močno željo po ugajanju. Priporočljiva je uporaba pozitivnih metod, motivacije in nagrajevanja. Bodite dosledni in vztrajni. Z obilico potrpežljivosti pa je uspeh zagotovljen.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pirenejski mastif ni močno aktivna pasma in zadostujejo daljši umirjeni sprehodi. Ne bo se branil možnosti za raziskovanje okolice v varnem, ograjenem prostoru ali priložnosti za plavanje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma je izredno prilagodljiva vsem podnebnim razmeram. Nekoliko bolj aktivni so v hladnejših podnebjih, v toplejših pa bolj lenobni in večino dneva dremajo. Zaradi same velikosti psa je priporočljivo bivanje v hiši z večjim, visoko ograjenim dvoriščem, s katerega ne bo mogel pobegniti novim dogodivščinam naproti. Če ga imate v pesjaku, pa mu ne pozabite namenjati dovolj pozornosti, saj ta pasma močno hrepeni po človeški bližini in ljubezni.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR