Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pirenejski ovčar - dolgodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 8 kg - 12 kg
  Višina: 40 cm - 46 cm
  Barva: peščena, rdeče-rjava, črna, siva, harlekin
  Dolžina dlake: dolga, gosta,  rahlo valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 4 mladički

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

  Primeren za:
  izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik)

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pirenejski ovčar je najmanjši med francoskimi ovčarskimi psi. Vzrejen je bil v Pirenejih, kjer je služil predvsem za zganjanje živine, zlasti ovac. Obstajata dve različici – prva ima srednje dolgo dlako na obrazu in dolgo, ravno dlako po telesu, druga pa ima dolgo dlako tako po obrazu kot po telesu. Na pogled so ti psi tako specifični, da jih poznavalec zlahka prepozna, laiki pa najpogosteje mislijo, da gre za mešance in ne za pasemske pse. Zunaj Francije so precej nepoznani in redki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pasma je izredno inteligentna, zvesta, vdana in previdna. Marsikatera njihova lastnost spominja na lastnosti terierjev, saj imajo močan lovski nagon, radi lajajo in imajo neverjetno sposobnost manipuliranja z ljudmi. Na splošno so to psi z ogromno energije, ki potrebujejo veliko pozornosti in psiho-fizične stimulacije. Na lastnika se močno navežejo, okrog tujcev pa so zelo previdni. So tudi odlični čuvaji, ki radi lajajo, kar pa zna biti tudi problematično v urbanih okoljih. Dozorijo pri starosti približno dveh let, kar je nekoliko dlje od večine psov. Niso primerni za neizkušene in neaktivne lastnike ter za ljudi, ki niso pripravljeni posvetiti vse svoje pozornosti vzgoji in treningu tega psa. Lastnik pirenejskega ovčarja potrebuje čas in potrpljenje, da bo vzgoji posvetil tudi po več mesecev. Neizkušeni lastniki, ki želijo predvsem spremljevalca in družabnika naj raje premislijo o nakupu kakšne manj zahtevne pasme.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi se bo dobro ujel, če bodo skupaj od malega in boste poskrbeli za zgodnjo in obsežno socializacijo. Zunanje, prostoživeče živali bo, zaradi močnega lovskega nagona, zagotovo preganjal, zato poskrbite, da bo, zlasti v urbanih okoljih, vselej na vrvici.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ti psi so primernejši za gospodinjstva brez otrok ali za visoko aktivne posameznike.  DLAKA
  Dolgodlaka različica ima dvojni kožuh. Zunanja dlaka je dolga ali srednje dolga, lahko ravna ali nekoliko valovita, na otip pa trda. Podlanka je tanka in redka.

  NEGA
  Dlaka potrebuje nekoliko več nege. Česanje naj se izvaja vsaj dvakrat tedensko. Dlaka mu ne izpada, vendar jo je zato potrebno redno izčesavati, da se ne zavozla. Če nego dlake nekoliko zanemarite, se pojavijo nadležni vozli za ušesi, komolci in po trebuščku, po tacah pa se lahko začno spletati dreadlocksom podobne vrvice, enake kot pri puliju ali komondorju. Kopanje čim bolj omejite, da ne bi uničili naravne zaščite dlake pred vodo. Poskrbite torej predvsem za redno česanje, pa tudi nego ušes, krempljev in ustne votline.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pirenejski ovčar je načeloma precej zdrava pasma z dolgo življenjsko dobo. Doseže namreč povprečno do 15 let. Zdravstvene težave, ki se najpogosteje pojavljajo pri tej pasmi, zadevajo zlasti oči in sklepe. Pogosti sta displazija kolkov in izpah pogačice, pa tudi dedna očesna bolezen, ki vodi v delno ali celo popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy). Lahko se pojavijo tudi težave s sluhom in epilepsija.

  VZGOJA IN TRENING
  Pirenejski ovčar je visoko inteligenten, občutljiv in samostojen, a kljub temu želi ugajati. Z neizkušenim lastnikom bo zlahka manipuliral. Šolanje je lahko dolgotrajno, tudi ob izkušenem pasjem trenerju. Zgodnja in obsežna socializacija je obvezna, da bi preprečili razvoj agresije, teritorialnosti in posesivnosti nad lastnikom. Obvezna je odločnost, doslednost, potrpežljivost in pravičnost. Uporabljajte pozitivno spodbudo, izogibajte pa se trdih vzgojnih metod, saj le-te najpogosteje prinašajo negativne rezultate.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma ima neskončno energije in izjemno vzdržljivost. Potrebuje ogromno dnevne aktivnosti, zato ni primerna za neaktivne lastnike. Poleg fizične aktivnosti potrebuje tudi veliko psihične stimulacije. Obožujejo tek, pohodništvo, plavanje, igro… Vse, kar vključuje visoko mero fizične aktivnosti in obsega tudi sodelovanje lastnika.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pirenejski ovčar je najprimernejši za odprta ruralna okolja, sicer pa se lahko prilagodi vsakemu okolju. Količina dnevne aktivnosti je tista, ki je pri tej pasmi bistvena. Premalo aktivnosti lahko vodi v dolgočasje in destruktivnost. Niso primerni za lastnike, ki so veliko zdoma, saj potrebujejo nenehen nadzor in veliko pozornosti.

  • dog
   Drim Brinski - Brin
   6
   Pirenejski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Zoom
   1
   Pirenejski ovčar - dolgodlaki
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR