Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Planinski gonič

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 20 kg - 25 kg
  Višina: 46 cm -56 cm
  Barva: črna z rjavimi ožigi nad očmi, na gobcu in tacah.
  Dolžina dlake: kratka, gosta, gladka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 15 let
  Bivalni prostor:  hiša z velikim vrtom
  Velikost legla: 6 – 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Črnogorski planinski gonič, imenovan tudi zgolj planinski gonič ali koroški žigec je jugoslovanska pasma, ki je v ožjem sorodstvu z vsemi jugoslovanskimi goniči, ki so tudi navidez precej podobne zgradbe in veljajo za odlične lovce na manjšo divjad, sposobne lova na še tako zahtevnem terenu. Planinski gonič izvira iz južnega dela Alp in Karavank in je prilagojen za delo na planinskih področjih. Nekdaj se je imenoval alpski gonič in je bil najbolj razširjen na področju Slovenije, po razpadu Jugoslavije pa so, s slovenskim soglasjem, kinologi Srbije in Črne gore pasmo registrirali kot njihovo avtohtono pasmo. Danes je redka, celo znotraj območja nekdanje Jugoslavije.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Planinski gonič ima uravnovešen karakter in velja za dragocenega lovskega družabnika, pa tudi dobrega družinskega psa. Je izjemno vdan in zvest ter se močno naveže na svojega gospodarja. Je izjemno zaščitniški in vreden zaupanja, saj na prihod tujcev vselej opozori. Do družine je zelo ljubezniv, do tujcev pa previden in nezaupljiv, ob neprimerni socializaciji lahko celo agresiven. Vendar se izkaže za dobrega čuvaja. Šolanje lovskega psa je lahko nekoliko bolj zahtevno, zato potrebuje izkušenega lastnika, po možnosti lovca.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi se bo ujel le, če boste poskrbeli za zgodnjo in obsežno socializacijo. V nasprotnem primeru lahko kaže znake agresije in dominantnosti. Z drugimi ljubljenčki se bo prav tako razumel le, če bo z njimi od malega. Manjše, prostoživeče živali pa bo preganjal, saj mu tako narekuje njegov lovski instinkt.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Načeloma se dobro razume z otroki, zlasti če je z njimi ustrezno socializiran in so tudi otroci naučeni pravilnega ravnanja s psom. Nekoliko primernejši je za družine s starejšimi, mirnimi, spoštljivimi in razumevajočimi otroki.

  DLAKA
  Kratka dlaka je gladka, a groba na otip. Ni pregosta in raste položno ob telesu. Ima tudi dobro razvito, gosto podlanko. Osnovna barva kožuha je črna, v kombinaciji z rjavimi ožigi v velikosti lešnikov nad očmi, prav tako pa tudi ožigi na gobčku in spodnjem delu tac, lahko tudi na prsih. Izpadanje je zmerno.

  NEGA
  Nega tega psa je dokaj enostavna. Tedensko krtačenje bo poskrbelo za odmrlo dlako in nečistoče, prepogostemu kopanju pa se raje izogibajte. Če se pes veliko zadržuje v naravi, mu redno pregledujte tudi ušesa in blazinice tačk, kamor se lahko ujame umazanija.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri tej pasmi ni nobenih znanih genetskih zdravstvenih težav, zato ob primerni oskrbi in rednih pregledih pri izbranem veterinarju planinski gonič v povprečju živi med dvanajst in petnajst let.

  VZGOJA IN TRENING
  Po naravi je to nežen pes, ki se hitro nauči ubogljivosti in osnovnih povelj, vendar je potrebno začeti zgodaj in z njim ravnati odločno, vendar nikdar grobo. Potrebuje nežno roko izkušenega lastnika, saj grobo ravnanje prinese negativne rezultate – trmo, odklanjanje, bojazljivost, lahko celo agresijo. Je radoveden in vztrajen, zato se zlahka nauči svoje osnovne lovske naloge – gonje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To je živahen, energičen pes, ustvarjen za lov in premagovanje težkih terenov. Nadvse bo užival v družbi aktivnega lastnika, pohodnika, športnika in seveda lovca, ki mu bo omogočil, da izživi svoje primarne nagone in opravlja nalogo, v kateri najbolj uživa. Dnevni sprehodi po naselju zato temu psu nikakor ne morejo zadostovati.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  ZČeprav je doma miren, to ni primeren pes za stanovanje. Potrebuje vsaj srednje velik, dobro ograjen, vrt, kjer se lahko prosto giba, ob zadostni dnevni aktivnosti. Z veseljem bo prenočeval zunaj, če mu boste zagotovili primerno zatočišče pred slabim vremenom.

  • dog
   Aron
   4
   Planinski gonič
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR