Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Poljski španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 18 kg - 25 kg
  Višina: okrog 46 cm
  Barva: črna, jetrna, sivkasta z ožigi ali brez
  Dolžina dlake: srednje dolga, močna, gosta, valovita, sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 do 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: športnik, lovec, družine z otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Poljski španjel je potomec angleškega koker španjela in izvira iz Anglije. V 19. stoletju bi, zaradi neodgovorne vzreje, pasmo skoraj uničili in do današnjega dne ostaja precej redka. Zaradi svojih mnogih preddispozicij je poljski španjel dober lovec na ptice, tako na kopnem kot v vodi, pa tudi dober čuvaj.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je družinski pes z mnogimi čudovitimi lastnostmi: je ubogljiv, umirjen, pa tudi precej neodvisne narave. Je inteligenten, igriv, aktiven in poln energije. Ustrežljiv, prijazen, pozoren pes, ki se hitro uči, se močno naveže na človeka in je brezpogojno predan svoji družini. Ker je kompakten in uravnoteženega značaja je priljubljen spremljevalec tako pri družinah kot tudi pri rekreativnih športnikih in lovcih.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Poljski španjel se načeloma dobro razume tako z drugimi psi kot tudi z ostalimi živalmi. Ob ustrezni in zgodnji socializaciji bo dobro sprejel družbo katere koli živalske vrste.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zaradi svoje prijazne narave so ti psi še posebej primerni za družine z mlajšimi otroki. S starejšimi otroki se prav tako dobro razumejo in so vselej pripravljeni na igro in druženje. Ne glede na njegovo nežno naravo, pa ni priporočljivo nobenega psa puščati samega z otrokom.  DLAKA

  Poljski španjel ima tanko in gladko, svilnato, vodoodporno dlako, ki je lahko ravna ali nekoliko valovita. Barva dlake je najpogosteje črna z belimi lisami na prsih, lahko pa je tudi mahagonijevo rdeča, zlato rjava ali temno rjava. Pogosto je tudi prelivanje več odtenkov.

  NEGA

  Poljskega španjela je potrebno krtačiti najmanj dvakrat tedensko. Predolgo dlako je potrebno krajšati vsakih nekaj mesecev, med tem pa je potrebno redno puliti tudi odmrlo dlako. Priporočljivo je tudi tanjšanje oziroma redčenje dlake, predvsem na ušesih, na vratu in nogah. Kopanje naj se izvaja v skladu s potrebami psa. Koža zna biti občutljiva, zato uporabljajte blage šampone in nežna sredstva za zaščito pred zunanjimi zajedavci. Poskrbite za čistočo ušes, oči in ustne votline, ter redno obiskujte izbranega veterinarja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma gre za precej zdravo pasmo, pri kateri pa se občasno pojavljajo naslednje težave: displazija kolkov, vnetja ušes, prirojena gluhost ter zmanjšano delovanje ščitnice. Z izbiro odgovornega rejca lahko mnoge od naštetih težav preprečite.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja te pasme ni zahtevna, saj so po naravi bistri, učljivi, prijazni in želijo ugoditi svojemu lastniku. Mladički so plašni in sramežljivi, zato jim omogočite kar se da obsežno socializacijo, pri šolanju pa uporabljajte pozitivne metode. Poljski španjeli so nagnjeni k prekomernemu lajanju, zato se je priporočljivo s to navado spopasti kar se da zgodaj pri šolanju. Nenehna psiho-fizična stimulacija bo preprečila dolgočasje psa, ki je običajno glavni vzrok nezaželenih oblik vedenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pasma potrebuje veliko gibanja in izzivov. V osnovi je to delovni pes, ki bo užival v dolgih dnevnih sprehodih in prostem tekanju v varnem, ograjenem prostoru. Z velikim navdušenjem bo uporabljal svoj lovski smrček in sledil zanimivim vonjem, zato ga ni varno spuščati z vrvice. Potrebuje najmanj dva daljša sprehoda dnevno, obožuje pa tudi plavanje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To ni primeren pes za bivanje v stanovanju, saj potrebuje možnost za gibanje in raziskovanje po večjem ograjenem vrtu. Ne mara utesnjenosti in ni primeren za majhne pesjake ali verigo. Najbolj zadovoljen bo, če bo imel prost dostop tako do hiše kot do vrta.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR