Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Porcelanec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 25 kg - 28 kg
  Višina: 53 cm – 58 cm
  Barva: snežno bele barve z nekaj oranžnimi lisami po glavi, najdemo pa jih tudi po telesu, na koži najdemo temne maroge, ki so vidne skozi sijočo krovno dlako in tako dajejo vtis prosojnega porcelana
  Dolžina dlake: kratka, priležana, sijoča
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, lahko biva zunaj ali v pesjaku, lovski pes, ni za v stanovanje
  Velikost legla: 7 – 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Porcelanec izvira iz Francije, kjer se je pojavil v 16. stoletju. Je ena najstarejših francoskih pasem, ki pa je med Francosko revolucijo skoraj izumrla. Le nekaj primerkov se je ohranilo na francosko-švicarski meji. Ponovna vzreja je bila uspešna v sredini 19. stoletja, ko je pasma dosegla stabilno število. Ime je Porcelanec dobil po svoji značilni svetleči, porcelanasto beli dlaki. Najbolj priljubljeni so v Franciji, Švici in Italiji, zunaj teh držav pa so precej nepoznani in redki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Porcelanec je energičen, prijazen, lahko obvladljiv pes in hkrati izvrsten lovski spremljevalec. Odlikuje ga odličen voh in zveneč glas, njegovo lajanje naj bi bilo celo »muzikalično«. Je zelo pogumen, neodvisen, a tudi vodljiv, zato ga uporabljajo za lov na vse vrste divjih živali, obenem pa je tudi odličen družinski pes, saj je zvest in vdan ter se močno naveže na lastnika in družino.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se ujame z drugimi psi in ljubljenčki znotraj doma, zlasti če je z njimi od malega. Zaradi močnega lovskega nagona je potrebna previdnost s prostoživečimi živalmi, saj jih bo brez premisleka preganjal, zato je priporočljivo, da je vselej na vrvici.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je prijazen pes, ki se bo odlično razumel z otroki vseh starosti. Porcelanec je družinski pes nežne narave, zato je skrb, da se ne bi ujel z otroki načeloma povsem odveč.

  DLAKA
  Dlaka je najbolj specifična lastnost te pasme, po kateri je le-ta dobila svoje ime. Kožuh je gladek, bele barve, včasih pa ima lahko svetle oranžne ali marelične lise, pretežno po ušesih. Koža je temna in proseva skozi belo dlako, zaradi česar pravijo, da ima ta pes porcelanast videz. Dlaka je izredno kratka in zelo fina na otip. Vsi mladički se skotijo povsem beli, temnejše lise dobijo šele v puberteti.

  NEGA
  Dlaka Porcelanca za nego ni zahtevna. Redno krtačenje z mehko krtačo bo odstranilo nečistoče in odmrlo dlako ter tako poskrbelo za svetleč in zdrav kožuh. Na splošno je dlaka zelo odporna na umazanijo. Posebno pozornost je potrebno nameniti predvsem zaščiti pred zajedavci, saj se ta lovski pes rad potika po gozdu, kjer zlahka »stakne« kakšnega klopa. Redno pregledujte tudi dolga ušesa in tačke med blazinicami, kamor se radi ujamejo drobci umazanije in povzročijo draženje in vnetja. Pogostemu kopanju se izogibajte, raje uporabite suhi šampon, ali psa enostavno zdrgnite z vlažno krpo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za precej zdravo pasmo, saj o posebnih zdravstvenih težavah ni informacij. Življenjska doba je okrog 12 do 13 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Porcelanec je lovski pes, ki se pri lovu zanaša predvsem na svoj izostreni voh. Rad lovi v skupini, zato je krdelni pes in običajno nima težav, da se ne bi ujel z drugimi psi. Po naravi je neodvisen in ne potrebuje veliko ukazov in navodil lastnika, raje razmišlja s svojo glavo. Če ste pripravljeni razumeti njegovo naravo in šolanje prilagoditi njegovi samostojnosti, vam bo kuža z veseljem tudi ugodil. S primerno vzgojo je Porcelanec lahko odličen družinski pes ali lovski družabnik.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma potrebuje precej dnevne aktivnosti. Poleg daljših dnevnih sprehodov se bo razveselil tudi možnosti lova, pohodništva, teka ali druge aktivnosti s svojim lastnikom. Preko dneva mu je potrebno omogočiti tudi prosto raziskovanje na večjem ograjenem vrtu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta energičen lovec se bo bolje počutil na deželi kot v mestnem okolju, zato se zlasti ne priporoča za bivanje v stanovanju. V mestnem okolju bo, ob zadostni količini aktivnosti zadovoljen tudi z večjim ograjenim vrtom, v ruralnem okolju pa bo rade volje raziskoval večje posestvo, v kolikor bo le-to primerno ograjeno, sicer ga lahko izostren voh »odnese« za prvim plenom.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR