Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Posavski gonič

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 16 – 20 kg
  Višina: 46 – 58 cm
  Barva: rdečkasto-pšenična z belimi označbami na tacah, prsih in gobcu.
  Dolžina dlake: kratka, trda
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: povprečno 12 let
  Bivalni prostor: vsaj hiša z manjšim vrtom, lahko pesjak;
  Velikost legla: 6 – 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Posavski gonič je lovska pasma, ki se je v dvajsetem stoletju razvila na območju nekdanje Jugoslavije. Njegovo poreklo je tesno povezano z Istrskim goničem, saj sta oba potomca Sredozemskega goniča. Sprva se je pasma imenovala Kraški gonič, vendar se je kasneje preimenovala in dobila ime, ki ga nosi še danes. Vzreja Posavca je potekala predvsem na območju Slovenije, kljub temu pa je bil Posavski gonič novembra 2003 razglašen za hrvaško avtohtono pasmo.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta samozavestni gonič je živahen, vnet in poslušen lovec, pa tudi ljubeč in umirjen. Dober je z družino, posebej pa se naveže na enega lastnika, ki ga smatra za svojega gospodarja. Je dober čuvaj, saj opozori na prihod tujca. Njegova lovska narava zahteva veliko dnevne aktivnosti, zato potrebuje izkušenega in aktivnega lastnika. Najbolj primeren je seveda za lovce, ki jim bo s svojim dobro razvitim vohom odličen družabnik pri lovu na manjšo divjad, zlasti zajce in lisice.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Če boste poskrbeli za zgodnjo socializacijo se bo z drugimi psi zlahka ujel. Sprejel bo tudi mačke, če bo z njimi od malega, manjše glodavce in druge prostoživeče živali pa bo preganjal, saj mu tako narekuje njegov lovski nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki vseh starosti se bo brez težav razumel, če bo njihove družbe vajen od malega. Med igro otroka in psa pa naj bo, zaradi varnosti, vselej prisotna odrasla oseba.

  DLAKA
  Kratka dlaka je trda na otip, po strukturi pa gosta in ravna. Dolga je okrog dva do tri centimetre, na predelu trebuščka, zadnjem delu tac in spodnjem delu repa pa je lahko še nekoliko daljša. Izpadanje dlake je pri tej pasmi povprečno. Barva kožuha je v odtenkih rdečkasto-pšenične, možne pa so tudi bele oznake na glavi, vratu, prsih, trebuščku, spodnjem delu tac in na konici repa.

  NEGA
  Nega Posavca je precej enostavna in nezahtevna. Redno krtačenje bo zadostovalo za odstranjevanje nečistoč in odmrle dlake. Kopanje izvajajte le, ko je to res potrebno. Redno pregledujte ušesa in blazinice tačk za ostanke umazanije, zlasti če se pes veliko zadržuje na gozdnih in travnatih površinah.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri tej pasmi ni bilo zaslediti neobičajnih ali dednih bolezenskih pojavov, zato velja za splošno relativno zdravo pasmo. Ob rednih obiskih veterinarja in ustrezni skrbi za njihovo zdravje, ti psi v povprečju živijo dvanajst let.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja lovskih psov je nekoliko zahtevnejša, zato ta pasma potrebuje izkušenega pasjega lastnika, po možnosti lovca. Ko ga boste naučili kdo je avtoriteta in katere naloge mora opravljati, bo ubogljivo sledil vašim ukazom. Po naravi je poslušna pasma, vendar ima izrazit lovski nagon, zato ga v urbanem okolju nikar ne spuščajte z vrvice, če niste stoodstotno prepričani, da pes obvlada odpoklic.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To je lovski pes, ki živi za lov, zato potrebuje lastnika, ki mu bo lahko omogočil primerno količino dnevne aktivnosti. Če mu ne morete omogočiti pravega lova, lahko lov simulirate skozi različne vrste iger, nalog in izzivov. Važno je, da psu omogočite, da uporabi svoj nagon in da opravlja neko nalogo. Uživa tudi v spremljanju lastnika pri teku ali kolesarjenju, saj ima veliko energije in je neverjetno vzdržljiv. Dnevni sprehodi torej za to pasmo ne bodo dovolj in ni primerna za manj aktivne lastnike.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pes ni primeren za življenje v stanovanju, razen, če mu lahko dnevno omogočite veliko količino aktivnosti na prostem. To je delovna pasma, ki pa je kljub temu, ob primerni sprostitvi energije, lahko odličen družabnik tudi za aktivne družine in posameznike.

  • dog
   Max
   8
   Posavski gonič
  • dog
   Bina
   4
   Posavski gonič
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR