Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Prinašalec Chesapeake Bay (Chessie)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, velik
  Teža: 25 kg - 36 kg
  Višina: 53 cm - 66 cm
  Barva: odtenki rjave in peščene, rdeča ali mahagonijeva
  Dolžina dlake: kratka, valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 7 - 8  mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, športnik, lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Prinašalec Chesapeake bay izvira iz ZDA, kjer so pasmo vzredili iz novofundlanca in lokalnih prinašalcev. Na ta način so razvili pasmo s posebnimi sposobnostmi in značilnostmi, zlasti so chessiji dobri plavalci, prinašalci iz vode in izredno dobro prenašajo ekstremno nizke temperature vode. So dobri lovci na race in gosi ter čuvaji, v zadnjih nekaj desetletjih pa predvsem zvesti in ljubeznivi družinski ljubljenci.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je zelo predana, zvesta, inteligentna in samostojna pasma. Doma so mirni in ljubeznivi, posebno radi so obkroženi z družino, vendar dobro prenašajo tudi samoto in po naravi niso destruktivni. Lastniku močno želijo ugajati, a se učijo nekoliko počasneje od drugih podobnih pasem. Zunaj doma so živahni, a nikoli hiperaktivni. So teritorialni in zelo zaščitniški, previdni, ob neprimerni socializaciji pa lahko celo agresivni, tako do tujcev kot do neznanih psov. Niso primerni za neizkušene lastnike.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Razumel se bo s tistimi ljubljenčki, s katerimi bo skupaj od malega in jih bo smatral za del svojega tropa. Do tujih psov lahko, zlasti samice, razvije agresijo. Sosedovo mačko in prostoživeče živali, ki jih bo srečal na sprehodu bo zagotovo preganjal, zato previdnost nikoli ne bo odveč.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pasma je ljubezniva in predana, najbolje pa se razume s starejšimi, umirjenimi otroki. Otroke vseh starosti pri igri s psom vselej nadzorujte, da ne bi prišlo do nenamernih poškodb.  DLAKA

  Chessie ima dvojno dlako. Zgornja dlaka je kratka, gosta in valovita. Na otip deluje mastno, saj je zelo oljnata in odlično odbija vodo ter ohranja telesno temperaturo psa pri plavanju v mrzli vodi. Podlanka je gosta in volnena. Izpadanje dlake je povprečno, barva kožuha pa v različnih odtenkih rdečkasto ali zlato rjave.

  NEGA

  Nega tega psa ni posebej zahtevna. Priporoča se tedensko krtačenje, ki bo uspešno odstranilo odmrlo dlako in nečistoče. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno, saj šamponi uničijo naravno oljno zaščito dlake. Striženje pri tej pasmi ni potrebno, pozorno pa pregledujte ušesa in oči za morebitna vnetja. Če pes ne hodi veliko po trdih površinah, mu redno krajšajte tudi kremplje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za relativno zdravo pasmo, kot vsi večji psi pa se včasih pojavijo tudi določene težave. Zlasti problematično bolezensko stanje zna biti zasuk želodca, ki je lahko smrtno nevaren. Preprečite ga z več manjšimi obroki dnevno in omejitvijo gibanja psa takoj po obroku. Pojavljajo se tudi displazija kolkov, očesna bolezen (Progressive Retinal Atrophy), ki lahko vodi v delno do popolno slepoto, entropija oziroma uvihanje vek, motnja strjevanja krvi (Von Willenbrandova bolezen) in siva mrena. Pasma bolje prenaša hladno podnebje.

  VZGOJA IN TRENING
  Pasma je primerna za aktivne lastnike z izkušnjami s šolanjem psov. Chessi se uči nekoliko počasneje od nekaterih drugih pasem, zato je s šolanjem priporočljivo začeti kar se da zgodaj. Potrpežljivost, vztrajnost in pozitivna spodbuda, v kombinaciji z umirjenim tonom glasu, bodo privedli do najboljših rezultatov. Priporočljivo je, da šolanje sprva izvaja ena sama oseba, da se pes navadi na določene ukaze, družina pa se priključi kasneje in dosledno ponavlja ukaze katerih je kuža že vajen. Ne pozabite na zgodnjo in kar se da obsežno socializacijo z ljudmi in psi, ki je zlasti pri tej pasmi, ki je malce nagnjena k teritorialnosti in agresiji, ključnega pomena.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes potrebuje dolge dnevne sprehode v hitrejšem ritmu, užival pa bo tudi v teku, pohodništvu in zlasti plavanju. Posebno vesel bo tekanja po večjem ograjenem prostoru, na sprehodih v urbanem okolju pa je uporaba povodca obvezna, saj je njegovo vedenje v prisotnosti drugih psov dokaj nepredvidljivo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Najsrečnejši bo v ruralnem okolju, na veliki kmetiji ali vsaj mestni hiši z večjim ograjenim vrtom. Ker je rad v družbi svoje družine, se odsvetuje bivanje na vrtu ali v pesjaku.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR