Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pritlikavi pinč

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo majhen
  Teža: 4 kg -6 kg
  Višina: 25 cm - 30 cm
  Barva: črna z ožigi, rdeča, čokoladna, rjasta
  Dolžina dlake: kratka, gladka, sijoča
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 13 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 2 - 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pritlikavi pinč je nemška pasma, ki pa ni potomka dobermana, kot se pogosto sklepa, kljub temu, da imata v izvornem imenu obe pasmi besedo Pinscher in čeprav je pritlikavi pinč na pogled videti kot pomanjšana različica dobermana. Pravzaprav je ravno obratno, in so prav dobermana razvili, da bi bil videti kot večja različica pritlikavega pinča. Imata pa nekatere skupne prednike, med drugim nemškega pinča. Drugi predniki pritlikavega pinča pa so tudi različni terierji, Italijanski hrt in jazbečar.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je simpatičen, nežen, ponosen in neustrašen kuža, ki pa bo poskušal dominirati neodločnega gospodarja. Zgodnja socializacija in dosledna vzgoja sta nujni, saj gre za »velikega psa v majhnem telesu«, trma in dominantnost pa sta lastnosti, ki ju je potrebno ustrezno nadzorovati in pravilno usmerjati. Zaščitniška narava pritlikavega pinča narekuje, da bo pripravljen tudi ugrizniti, če se bo čutil ogroženega ali bo ščitil svojega lastnika. Je nezaupljiv do tujcev, samozavesten in rad laja, zato je s šolanjem res priporočljivo začeti kar se da zgodaj.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Prtilikavi pinč je včasih agresiven do drugih psov, zato je potrebno upoštevati, da bo težko živel z drugimi psi v gospodinjstvu. Z drugimi ljubljenčki vseh vrst pa se načeloma dobro razume, zlasti če je z njimi od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo razumel s starejšimi, obzirnimi in lepo vzgojenimi otroki, ki ga ne bodo nadlegovali. Pri manjših otrocih je nadzor staršev nujen, saj lahko pritlikavi pinč tudi ugrizne, če se bo počutil ogroženega. Otroci morajo razumeti, da ta pes potrebuje svoj prostor in mir, kljub dejstvu da je majhen, to ni igračka, pač pa družinski član, ki si zasluži spoštovanje.  DLAKA

  Dlaka je kratka, trda in gladka, izpadanje pa je povprečno. Barva je lahko črna z oznakami, rdeče-rjava, ali čokoladna s posameznimi črnimi predeli.

  NEGA

  Nega tega psa ni zahtevna, dovolj bo že, da ga dva do trikrat tedensko zbrišete z vlažno krpo, s čimer odstranite nečistoče in odmrlo dlako. Kopanje izvajajte le, kadar je nujno potrebno. Poskrbite tudi za nego ušes in ustne votline.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pritlikavi pinč je relativno zdrava pasma, pozornost je potrebna le pri vzdrževanju primerne telesne teže. V nekaterih primerih so bile opažene tudi nekatere težave, kot so srčne bolezni in skrajšana življenjska doba.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja in trening sta relativno zahtevna. Čeprav gre za majhnega psa, pa ima ta zelo velik značaj in je nagnjen k trmoglavljenju. Na splošno je inteligenten in dojemljiv, vendar je potrebna vztrajna in dosledna vzgoja. Zgodnja socializacija je nujna, da preprečimo napadalnost. Zgodaj se je potrebno posvetiti tudi problemu lajanja in psa naučiti kdaj je neprimerno in kdaj je lajanje dopustno. Tudi previdnosti pred poškodbami ga je potrebno naučiti že v obdobju mladička, saj ima zelo krhko telesno zgradbo in se zlahka poškoduje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje več dnevnih sprehodov, igra in aktivnost znotraj doma pa ne bodo zadostovali za njegove dnevne potrebe, posebej zaradi visoke ješčosti in nagnjenja k prekomerni telesni teži. Vesel bo tudi tekanja na ograjenem dvorišču, vendar ga pri tem vselej nadzorujte, saj so pritlikavi pinči pravi mojstri v pobegih.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma je povsem primerna za bivanje v stanovanju, pa tudi v hiši. Ni priporočljivo, da ga puščate samega doma dlje časa, prav tako pa ni primeren pes za pesjak, saj izredno slabo prenaša nizke temperature.

  • dog
   Aisha
   47
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Lina
   40
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Mylo
   34
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Mini
   32
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Šik
   26
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Bona
   25
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Ruby
   21
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Njoki
   14
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Pika
   13
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Mina
   13
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Minus in blu
   13
   Pritlikavi pinč
  • dog
   Lola
   11
   Pritlikavi pinč
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR