Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pumi

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, majhen
  Teža: 8 kg -15 kg
  Višina: 34 cm – 44 cm
  Barva: bela, črna, siva, rdečkasto rjava
  Dolžina dlake: kratka, skodrana z bujno podlanko
  Odpadanje dlake: ne odpada
  Življenjska doba: 12 -14 let, posamezni primerki tudi 19 let
  Bivalni prostor: v hiši z vrtom, lahko pesjak, obvezno ruralno okolje;
  Velikost legla: 4 – 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 0
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pumi izvira iz Madžarske. Vzrejen je bil v 17. stoletju z mešanjem terierskih pasem, Pulija ter Mudija. Pumija se je pretežno uporabljalo za čuvanje ovac, krav in celo prašičev, ter za lov na manjše glodavce. Zraste od 38 do 44 centimetrov in tehta od 8 do 15 kilogramov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Pumi je zelo inteligenten, ljubek in lahko učljiv, hkrati pa je neodvisne narave. Do tujcev je plašen in zadržan, do svoje družine pa zelo zaščitniški. Zelo rad laja, saj na ta način komunicira, kar zna biti tudi problematično (zlasti v urbanih naseljih), je pa odličen čuvaj na bolj neobljudenih območjih. Zaradi premalo dnevne aktivnosti se Pumi hitro zdolgočasi in lahko postane destruktiven. Priporočljiva je tudi zgodnja socializacija, da preprečimo plahost in agresivnost do neznanih ljudi in živali.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Pumi je nagnjen k agresiji do drugih psov, zlasti nepoznanih. Zato je nujna zgodnja in obsežna socializacija z najrazličnejšimi živalmi. Manjše, prostoživeče živali bo Pumi zaradi močnega lovskega nagona zagotovo preganjal, zato previdnost na sprehodih ni odveč. Na splošno je primernejši za gospodinjstva, kjer bo edini ljubljenček. Če so v gospodinjstvu tudi druge živali pa poskrbimo, da bodo skupaj in v rednih stikih že od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pumi je družinski pes, vendar se bolje ujame s starejšimi, obzirnimi otroki. Odgovorni starši bodo svoje otroke med igro s psom vselej vestno nadzorovali in opazovali vedenje psa v njihovi bližini. Če se njegovo vedenje spremeni, postane razdražljiv, ali se otroku umika, je igro potrebno prekiniti in psu pustiti prostor, da zopet vzpostavi psihično ravnovesje.  DLAKA
  Pumijeva dlaka je skodrana, srednje dolga in dvojna. Podlanka je gosta in mehka. Zunanja dlaka je nekoliko trša in jo je potrebno striči vsake 2 do 4 tedne. Izpadanje je minimalno.
  Zanimivo je, da se vsi Pumiji skotijo črne barve, pri starosti med 6 in 8 tednov pa pričnejo siveti. Končna barva dlake je v vseh odtenkih sive. Pumi ima tudi zelo značilna velika ušesa, ki jih vedno drži pokonci, le dlaka na vršičku ušesa je povešena navzdol, kar mu daje izredno ljubek videz. Dlaka na ušesih je tudi daljša kot drugod po telesu.

  NEGA
  Kožuh ni zahteven za negovanje. Občasno krtačenje zadošča, da se odstrani odmrla dlaka in nečistoče. Priporoča se puljenje dlake v ušesnem kanalčku. Kopanje omejite na priložnosti, ko je to zares nujno potrebno, vselej pa uporabite blag pasji šampon.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pumi je relativno zdrava pasma. Živi od 12 do 14 let, posamezni primerki pa doživijo celo 19 let. Občasno se lahko pojavi displazija kolkov ali izpah pogačice.

  VZGOJA IN TRENING
  Gre za inteligentno, hitro učljivo, dinamično pasmo. Zgodnja socializacija je obvezna, posamezna obdobja trmoglavosti pa so lahko izziv lastniku pri šolanju Pumija. Vztrajna, potrpežljiva, predvsem pa dosledna vzgoja s pozitivnimi metodami bo strla še tako trd oreh za šolanje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pasma potrebuje veliko dnevne aktivnosti. Po naravi je to zunanji pes, ki potrebuje, tudi v urbanem okolju, dovolj gibanja in miselnih izzivov. Z veseljem se bo odzval na pobudo za tek, igro z žogo ali treniranje agilitija.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Življenje v stanovanju se ne priporoča za to pasmo, saj to ni mestni pes. Najbolj bo užival na podeželju. Lahko sicer spi v hiši ob svojem gospodarju, preko dneva pa mora imeti možnost prostega raziskovanja večjega ograjenega vrta.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR