Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Saarloosov volčjak

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 30 kg - 40 kg
  Višina: 60 cm - 75 cm
  Barva: volčje rjava ali siva, svetlo kremna
  Dolžina dlake: kratka, ostra, s podlanko
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ruralno okolje
  Velikost legla: ni podatka

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 1
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: zelo izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, par brez otrok

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  V devetnajstem stoletju je nizozemski vzreditelj Saarloos izvedel poskus križanja nemškega ovčarja z volkom. Prvi poskus ni obrodil sadov, kasneje pa mu je križanje uspelo in novonastala pasma je dobila ime saarloosov volčjak. Na Nizozemskem je pasma precej popularna, drugod po svetu pa dokaj neznana in redka. V primerjavi z drugimi volčjimi pasmami kot je češkoslovaški volčjak, je ta bolj učljiv in bolj primeren za bivanje v urbanem okolju, vendar je pasma zaznamovana s specifično genetiko. To so močni, impozantni psi, ki so ohranili volčje karakterne lastnosti in so zato zelo zadržani, včasih nagnjeni k napadalnosti in nikakor niso primerni za neizkušene pasje lastnike. Ta velik in močan pes zraste do 76 cm in lahko tehta do 40 kg.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Na pogled precej spominja na divjega volka in je zato zanimiv, atraktiven, eleganten ter pritegne veliko pozornosti. Mnogi neizkušeni lastniki zato podležejo prvinskemu videzu tega psa in ne premislijo o njegovih karakternih lastnostih, ter vzgojnih in življenjskih potrebah. Ta pasma vsekakor ni primerna za neizkušene lastnike. Imajo močno voljo in so zelo trdoglavi, zato jih je izredno težko motivirati za poslušnost. Potrebujejo odločno vodenje in zgodnjo ter zelo obsežno socializacijo. Vzpostavljanje dominantnega položaja je pri tej pasmi ključno. Potrebno je tudi nekaj poznavanja vedenja divjih živali. Sicer pa pasma ne laja pogosto in ni moteča, prav tako pa je zelo predana svojim domačim, ko je hierarhija enkrat vzpostavljena.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Najbolj priporočljivo je, da ne sobiva z drugimi hišnimi ljubljenčki, z izjemo psov. Tudi pri sobivanju z drugimi psi gre za zahtevno privajanje. V primeru, da imate več psov, mora pridruževanje drugih psov v trop vselej potekati tako, da človek kot vodja tropa najprej sprehaja psa ločeno, šele ko porabita odvečno energijo pa ju združi ter tako vzpostavi hierarhijo v tropu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pasma ni primerna za družine z otroki. Najbolj primerna je za aktivne, izkušene lastnike ali pare.  DLAKA

  Dlaka je dvojna, kratka in gosta, nudi dobro zaščito proti mrazu, vlagi in vročini. Barva dlake je lahko črna, črno-rjava, črno-siva, srebrno-bela ali temno siva. Kožuh poudarja volčji videz te pasme, kakor tudi oblika glave, močan vrat in pokončna ušesa. Vrhnja dlaka je groba na otip, srednje dolga, z gosto podlanko.

  NEGA

  Vodoodporna dlaka ni posebej zahtevna za nego. Z rednim krtačenjem boste odstranili nečistoče in odmrlo dlako, ter zagotovili lep videz. Psa kopajte le, če je to res nujno potrebno, da ne bi uničili naravne zaščite, ki jo nudijo olja na koži.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je nagnjena k displaziji kolkov, spondilozi hrbtenice (degenerativne spremembe na hrbtenici, kot je npr. zoženje medvretenčnih prostorov) ter drugim zdravstvenim in vedenjskim težavam. Življenjska doba saarloosovega volčjaka je med 10 in 12 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Glede na njegovo velikost in močno telesno zgradbo ter volčjo naravo, je ta pasma primerna izključno za izkušene pasje trenerje. Večina se odloči za najmanj dva psa, tako da ustvari krdelo in sebe postavi kot vodjo le-tega. Naravni instinkt te pasme se namreč navezuje na življenje v tropu in le-to pogojuje njegovo vedenje nasploh. Izolacija je lahko glavni razlog za nesocialno vedenje kot je agresija in teritorialnost. Pasma je na splošno zelo inteligentna, na mara pa občutka utesnjenosti in se lahko v manjših zaprtih prostorih odzove panično. Zgodnja socializacija, poznavanje pasme in izkušnje s šolanjem zahtevnih pasem bodo pripomogli k uspešni vzgoji in posledično prijetnemu sobivanju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pasma potrebuje zelo veliko dnevne aktivnosti in ogromno prostora. Dnevni dolgi sprehodi v hitrem tempu ali tek, v kombinaciji s treningom ter vseživljenjskim šolanjem, so neizogibni za zdrav razvoj tega psa in mirno sobivanje s človekom nasploh.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Sarloosov volčjak ni pes za bivanje v stanovanju. To je delno divja žival in potrebuje veliko gibanja na prostem. Potrebuje vsaj večji ograjen vrt, veliko bolj primeren pa je za ruralno kot mestno okolje. Najboljše se počuti v hladnejših podnebjih in lahko živi na prostem ali v večjem pesjaku.

  • dog
   Sid
   20
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Shaya
   18
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Sid
   18
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Sid
   17
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Shaya
   15
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Sid
   14
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Oberon
   13
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Oberon
   13
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Oberon
   12
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Oberon
   12
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Sid
   10
   Saarloosov volčjak
  • dog
   Oberon
   10
   Saarloosov volčjak
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR