Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Schapendoes (Ovčji koder)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: povprečno 15 kg
  Višina: 40 cm - 50 cm
  Barva: dovoljene vse barve
  Dolžina dlake: kratka, ostra, s podlanko
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: nad 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ovčji koder prihaja z Nizozemske, kjer je bil vzrejen za čuvaja ovac. Njegovi predniki so mejni ovčar, puli, stari angleški ovčar, briard, bergamski ovčar in drugi. Ta delovna pasma se dobro počuti v vseh vremenskih razmerah. Šele pred kratkim je postala priljubljena tudi kot družni pes, vendar je izven svoje domovine precej redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ovčji koder je lahke zgradbe, zato je zelo agilen in izredno dobro skače. Po naravi je pogumen in zvest, pa tudi zelo inteligenten. Svobodomiseln, neodvisen in ljubek Ovčji koder je tudi predan in karakteren pes, ki pa je tudi dober čuvaj, saj se bo glasno odzval na vsako pretečo nevarnost. Nadvse primeren je za družbo tudi aktivnim športnikom, saj je zelo vzdržljiv in ima rad aktivnosti na prostem. Pasma ne kaže nobenih znakov agresije.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z vsemi vrstami ljubljenčkov se bo dobro razumel, če bodo skupaj od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo razumel z obzirnimi, lepo vzgojenimi otroki vseh starosti, če bo njihove družbe vajen od malega. Otroke naj med igro s psom vselej nadzira odgovorna odrasla oseba.  DLAKA

  Dvojna dlaka ovčjega kodra se čisti sama. Zgornja dlaka je dolga, tanka, rahlo valovita in na videz skuštrana. Podlanka je mehka in gosta, ter odlično ščiti kožo pred zunanjimi vplivi. Dovoljene so vse barve, od bele, rjave, sivo-modre ali črne, pa tudi do kombinacije več barv.

  NEGA

  Priporočljivo je dnevno krtačenje dlake, ter dnevno čiščenje predela okrog oči in ušes. Kopanje omejite na priložnosti, ko je kuža resnično umazan, sicer pa je bolj priporočljivo suho šamponiranje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zelo zdrava pasma, saj posebne genetske bolezni niso zabeležene. Skrbna nega in redni obiski pri izbranem veterinarju bodo poskrbeli, da bo kuža zdrav in zadovoljen.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in šolanje sta absolutno nujna. Ovčji koder se ne bo odzval na grobe metode, zato je potrebno izbrati šolanje, ki temelji na pozitivni vzpodbudi, pohvalah in nagrajevanju. Strpnost, vztrajnost in vzajemno spoštovanje so temelj, na katerem boste uspešno zgradili dober odnos z vašim pasjim prijateljem.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Živahni, energični psi kot je ovčji koder potrebujejo veliko dnevne aktivnosti na prostem. Radi prosto raziskujejo po travnikih in gozdovih, zato se v mestnem okolju, obkroženi z betonom in stolpnicami, ne bodo dobro počutili. Najboljše se bo ovčji koder znašel, če bo lahko opravljal delo za katero je bil vzrejen – torej čuvanje in zganjanje ovac. Užival pa bo tudi v pasjih športih in drugih aktivnostih z lastnikom.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zaradi svoje prijetne narave in majhne postave so primerni za življenje v stanovanju, seveda ob zadostni količini gibanja. So zelo družabni in si želijo bližine svoje družine.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR