Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Šetlandski ovčar (Šelti)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, zelo majhen
  Teža: 6 kg - 8 kg
  Višina: 33 cm – 39,5 cm
  Barva: tribarvni, zlato rjava, črno- belo- siva
  Dolžina dlake: dolga, gosta, svilnata
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: prilagodi se bivanju v hiši ali zunaj nje
  Velikost legla: 4 – 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine z majhnimi otroki, aktivni ljudje

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Šetlandskih otokov na Škotskem. Nastala je s križanjem King Charles španjela, pomeranca in mejnega ovčarja. Šetlandski ovčar v svoji sodobni obliki ni bil nikoli uporabljen kot delovni pes, pač pa izključno družabnik. Trenutno je ena izmed zelo popularnih pasem, zlasti zaradi svoje inteligence in učljivosti.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Šetlandski ovčar ali šelti je majhna pasma, pogosto imenovana tudi »mali Lassie«. Dejansko je to visoko inteligenten, živahen, prijazen, nežen, zvest in učljiv kuža, ki si zelo želi ugajati lastniku. Večina šeltijev je odlična za sobivanje v družinah, saj se dobro razume z otroki in drugimi živalmi v gospodinjstvu. So izredno prijazni, zaščitniški in zvesti svoji družini, do vsiljivcev pa nekoliko zadržani, zaradi česar so dobri psi čuvaji. Kljub temu da so psi čuvaji, pa bodo napadalni le, če bodo izzvani. Ta pasma zelo rada laja, idealna je tudi za ovčarskega psa. Šeltiji imajo posebno sposobnost, da odlično občutijo tudi razpoloženje lastnika, zato so tudi izjemno dobri terapevti.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se bodo razumeli z večino drugih psov in tudi z mačkami, v najslabšem primeru se lahko pojavijo težave pri manjših hišnih in prostoživečih živalih, ki bi jih lahko zamenjali za plen.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  So nadvse prijazni in ljubeči do otrok, vendar pa morajo biti tudi otroci dobro podučeni, kako se pravilno ravna s psom, zaradi česar se priporočajo predvsem družinam s starejšimi otroki.  DLAKA
  Dvojni kožušček omogoča prilagoditev na hladno in toplo vreme, podlanka pa daje ustrezno zaščito pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Zgornja dlaka je dolga, rahlo ostra in gosta, podlanka pa mehka in priležna ob telesu. Dlaka močno odpada, dvakrat letno, spomladi in jeseni, pa se tudi menja. Barva dlake je lahko tribarvna, bela in zlato rjava, črno- belo- siva.

  NEGA
  Nekajkrat tedensko je priporočljivo krtačenje, predvsem v predelu za ušesi, da se prepreči vozlanje in odstrani odmrla dlaka. V obdobju menjave dlake, se priporoča dnevno krtačenje.
  Ker pa se pri tej pasmi v dolgo dlako nabira umazanija, je priporočljivo tudi redno kopanje – po potrebi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Dovzetni so za bolezni oči, izpah pogačice in malformacije. Paziti moramo na primerno telesno težo, saj so precej ješči.

  VZGOJA IN TRENING
  Zaradi naravne nagnjenosti k laježu, jih je potrebno tega odvaditi takoj, ko pridejo k hiši. Ker se hitro učijo in so zelo dobri v poslušnosti, s tem ne bi smelo biti posebnih težav. Vendar pa moramo biti pozorni na ovčarski instinkt, ki je še vedno močno prisoten, zato moramo psa zelo zgodaj naučiti ukazov in doslednega upoštevanja. Šeltiji so zelo občutljivi na ton glasu in se ne bodo odzvali na glasne, grobe ukaze in ukaze, za katere menijo, da nimajo ustrezne podlage, saj so precej inteligentni in mislijo s svojo glavo. Zelo dobri so v poslušnosti, agilityju ter ostalih aktivnih pasjih športih.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo zelo veliko dnevnih aktivnosti na prostem. Zelo radi tečejo v ograjenih dvoriščih, če jim to ni omogočeno, pa potrebujejo vsaj daljši dnevni sprehod ali tek.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se bo počutil tako v večjem stanovanju kot v hiši z vrtom. V obeh primerih se svetuje ukvarjanje s psom in zadovoljevanje njegovih potreb po aktivnosti.

  • dog
   Pika
   158
   Šetlandski ovčar (Šelti)
  • dog
   Eevee
   106
   Šetlandski ovčar (Šelti)
  • dog
   Lori
   91
   Šetlandski ovčar (Šelti)
  • dog
   Pluton
   78
   Šetlandski ovčar (Šelti)
  • dog
   Lucky
   11
   Šetlandski ovčar (Šelti)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR