Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Shar pei (Šarpej)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, srednje velik
  Teža: 20 kg - 25 kg
  Višina: 25 cm - 30 cm
  Barva: vse barve, razen bela
  Dolžina dlake: kratka, trda
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 7 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Shar pei izhaja iz področja južne Kitajske ali Tibeta. Njegovo ime v dobesednem prevodu pomeni peščeno kožo, ki se navezuje na njegovo ostro dlako. Originalni shar pei iz Kitajske je izgledal precej drugače, kot pasma, ki je danes pod tem imenom popularna na zahodu. Sprva so jih uporabljali za pasje boje. Že vrsto let pa jih na Kitajskem uporabljajo predvsem za čuvaje kmetij, za lov in za splošno varovanje družine. Značilnost, ki jo takoj opazimo pri shar pei-u je, da ima črno-moder jezik. Zelo nenavadno, posebno in zanimivo je tudi dejstvo, da v primeru, če shar pei-a kakšen drug pes zagrabi za kožno gubo, se lahko le-ta znotraj maneverskega prostora lastne kožne gube obrne v dugo smer in celo ugrizne nazaj svojega napadalca. Leta 1978 so pasmo v Guinnessovi knjigi rekordov razglasili za najbolj redko pasmo na svetu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Shar pei je zelo pozoren, dejaven, živahen in čist pes, ki se brez težav vključi v družinsko življenje. Je zvest in vdan lastniku, vendar zahteva vso njegovo pozornost; nagnjen je k pretiravanju in zahteva v povračilo prav toliko ljubezni, kot jo sam daje svojim gospodarjem. V družbi tujcev je nekoliko zadržan, včasih zato deluje nekoliko snobovsko. V svojem domovanju je čuječ in vedno na preži. To je neodvisen, dostojanstven, miren in samozavesten pes, predvsem pa nadpovprečno inteligenten, zato ga boste težko pretentali.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Nekateri shar pei lahko živijo srečno skupaj z manjšimi hišnimi ljubljenci, drugi pa sledijo lovskemu nagonu. Na splošno je v družbi drugih psov zelo nepredvidljiv, najrajši ima predstavnike iste pasme, zelo dobro se ujame tudi z mačkami. Možne so agresivne reakcije na pse istega spola.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Na splošno so dobri z otroki, še posebno če so skupaj odraščali.  DLAKA

  Ta pes nima značilnega pasjega vonja, vendar pa povzroča alergije na pasjo dlako. Ima značilno izredno veliko gub po telesu. Mladički imajo ogromno gubic, ki z leti pojenjajo. Ima trdo ščetinasto kratko, na dotik grobo dlako, brez podlanke.

  NEGA

  Zaradi kratkosti dlake krtačenje ni potrebno, kljub temu pa se svetuje uporaba posebne krtače,ki odstrani odmrle dlake, vsaj 3 krat mesečno. Pozornost je treba nameniti čistoči ušes. Obvezno je tedensko čiščenje gub, lahko kopanje, vedno pa poskrbite, da ga dobro obrišete, sicer lahko pride do vnetij.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Zaradi možnosti alergij je potrebno zelo paziti na prehrano, ki ne sme vsebovati umetnih barvil in konzervansev, priporoča pa se tudi izogibanje koruzi in sojinim izdelkom. Nagnjeni so tudi k odpovedi ledvic in težavam s kožo (dedno).

  VZGOJA IN TRENING
  To je pes z zelo močnim značajem, zato ni najbolj primeren za šolanje, sploh pa ne za šolanje s prisilo. Lastnik shar peia nikakor ne more pričakovati od svojega psa absolutne podrejenosti in poslušnosti, pač pa enakovrednega partnerja, ki bo sicer vedno poskušal osrečiti svojega vodnika, vendar bo to počel na svojstven način. Ta pes je primeren le za osnovno šolanje (malo šolo).

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Redni dnevni sprehodi in, če je mogoče, prosto tekanje v varno ograjenem dvorišču. Shar pei ne marajo vode in se ji poskušajo na vsak način tudi izogniti, zato ne bodite presenečeni, če v dežju ne bo hotel z vami na sprehod. Paziti je potrebno tudi v vročih poletnih dneh, da ga ne pregrejemo, ker slabo prenašajo vročino.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Uživajo tako na podeželju kot v primestnih soseskah in so enako srečni v zaprtih prostorih ali zunaj. Občutljivi so na vroče podnebje, še posebno gube na glavi, zato jim moramo poleti obvezno zagotoviti možnost, za umik v senco in dovolj vode.

  • dog
   Zara
   46
   Shar Pei (Šarpej)
  • dog
   Buddah
   30
   Shar Pei (Šarpej)
  • dog
   Foxy
   19
   Shar Pei (Šarpej)
  • dog
   Kia
   19
   Shar Pei (Šarpej)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR