Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Shiba inu

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, majhen
  Teža: 10 kg – 13 kg
  Višina: 36,5 cm – 39,5 cm
  Barva: rdeča, sezamova, rdeče sezamova, črno rdeče sezamova, črno sezamova
  Dolžina dlake: kratka, dvojna, z mehko in gosto podlanko in trdo krovno dlako
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, priporoča se prenočevanje z družino;
  Velikost legla: do 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Shiba inu je starodavna Japonska pasma in kljub temu, da je manjše velikosti, so jo sprva vzrejali predvsem za lov na manjše medvede, jelene, merjasce in ptice. Shiba v japonščini pomeni oboje »majhen« in »grmičevje«, beseda »inu« pa pomeni »pes«. Shiba inu sodi med šest najmanjših japonskih pasem in je po videzu zelo podobna Akiti, le da je manjša. Kljub prizadevanjem za ohranitev pasme, je med drugo svetovno vojno skoraj izumrla, nadaljnja vzreja je izhajala zgolj iz treh preživelih primerkov in je ena redkih starodavnih pasem, ki se je ohranila do danes.
  Danes je Shiba inu predvsem družinski pes, primeren za zelo izkušene lastnike, ki lahko razumejo specifično naravo te pasme.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Shiba inu je edinstvena pasma. To je inteligenten, zvest, živahen, drzen, aktiven, energičen, neodvisen, vendar rahlo egoističen pes. Je dober čuvaj in laja le, kadar imaj razlog, do tujcev je zadržan. Shiba inu je zelo prijazen pes in zasluži svojo pozornost. Ni najraje v naročju, raje sedi ob vas, kot da bi bil v vašem naročju. Zelo veliko časa preživi sam in obožuje tišino in samoto. Čeprav je načeloma izjemno tih pes in ne laja veliko, pa se, kadar pač se oglasi, oglaša s posebnim kričečim zvokom, značilnim le za Shibe.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zaradi močno izraženega lovskega nagona bodo lovili manjše hišne ljubljence (miši, hrčki, zajčki,..), pa tudi do drugih psov so običajno agresivni. Prav tako se ne veselite druženja z mačkami, kajti z njimi se bo razumel samo toliko časa, dokler ne bo mačka začela teči, potem je velika verjetnost, da jo bo začel loviti.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo obnašal do otrok, vendar pa se nekatere Shibe bojijo majhnih otrok, zaradi njihovih nenadnih, hitrih gibov in cviljenja. V takšnem primeru bo pes zbežal in se skril pred malčkom, če pa bi ga malček vztrajno zasledoval , bi vsekakor lahko prišlo tudi do ugriza iz strahu.
  Ne priporoča se za družine z zelo majhnimi otroki.  DLAKA
  Ima kratko, grobo krovno dlako, podlanka je nežna in mehka. Dlako menja sezonsko in v času menjave dlake je odpadanje močno. Barva je lahko rdeča, sezamova, rdeče sezamova, črno rdeče sezamova ali črno sezamova. Vodoodporni kožuh psa ščiti pred vremenskimi razmerami.

  NEGA
  Ker Shiba inu niso najbolj navdušeni nad dotiki, je tudi nega lahko kar precejšen izziv. Priporoča se redno krtačenje z mehkejšo krtačo, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka, v času menjave dlake je potrebno psa krtačiti pogosteje. Kopanje izvajajte le, kadar je res nujno potrebno, da ne bi uničili naravne zaščite dlake.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Shiba inu ima kar precej zdravstvenih težav. Nagnjeni so k displaziji kolkov in izpahu pogačice, alergijam, glavkomu, nastanku sive mrene.Večino teh težav je opaziti že v maladosti, zato je priporočljivo redno izvajati kontrolne preglede pri izbranem veterinarju.

  VZGOJA IN TRENING
  Če ne boste vi vzgojili tega psa, bo on vzgojil vas. Zgodnji trening poslušnosti je priporočljiv in niti takrat Shiba ne posluša. Sprehod brez vrvice se odsvetuje, če vaš Shiba brezpogojno ne obvlada odpoklica, saj se zelo rado zgodi, da pobegnejo (tudi za več dni).

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Lahko jo imamo v stanovanju, če bo imela dovolj dnevne aktivnosti. Zaradi kožuščka odpornega na vremenske razmere lahko živi tudi v ograjenem dvorišču. Paziti moramo le, da je kljub vsemu obravnavana kot družinski član in da ne bo sama zaprta v pesjaku.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Shiba inu se dobro počuti v različnih okoljih, glavno je, da je obkrožen z ljudmi. Lahko biva v stanovanju ali hiši, vendar je v urbanem okolju lahko problematično in moteče njegovo lajanje. Nesrečen bo, če ga boste puščali samega na vrtu, zato mu, če mora bivati v pesjaku, preko dneva namenite veliko pozornosti.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR