Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Shih tzu (Šicu)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 4,5 kg - 8 kg
  Višina: do 27 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: dolga, gosta, rahlo valovita
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 16 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: povprečno 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, manj aktivni ljudje, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Genetske analize kažejo, da imajo prastare pasme, ki veljajo za prednike današnjih shih tzu-jev, tesne genetske povezave z volkovi. Nadalje pa obstajajo različne teorije o tem, da je pasma nastala s križanjem pekinčana in tibetanskega psa, imenovanega lhasa apso. Prvi Evropski standard za to pasmo je bil napisan v Angliji, na vprašanje ali gre v resnici za tibetansko ali za kitajsko pasmo, pa morda ne bomo nikoli dobili zanesljivega odgovora, saj ostaja izvor te pasme zavit v skrivnost. Večkrat shih tzu-ju pravijo tudi »mali lev«. in je danes ena izmed najbolj priljubljenih pasem v ZDA. Tudi pri nas je ta pasma priljubljena.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Shih tzu je dostojanstven, živahen, pozoren, vesel, simpatičen in igriv. Hrepeni po človeškovi bližini in si želi z lastnikom preživeti vsak trenutek dneva. Naravnost obožuje sedenje v naročju in crklanje. Shih tzu ni ravno najboljši pes čuvaj, ker je tudi do popolnih neznancev zelo prijazen, kljub temu pa vas bo z laježem opozoril, na neobičajno dogajanje v okolici. Shih tzu je izredno inteligenten psiček in ima veliko energije. Čeprav je majhen je izredno gibčen in hiter, zato se bo z vami brez težav igral, lovil in tudi sprehajal.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Shih tzu se običajno dobro razume z vsemi drugimi živalmi, do psov je zadržani. Ob zgodnji socializaciji ni pričakovati posebnih težav, raje se bo ukvarjal z lastnikom, kot z drugimi psi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Kljub temu da obožujejo otroke, se pri mlajših priporoča nadzor staršev, da bi ne prišlo do nenamernega poškodovanja psa. Odlično se razumejo s starejšimi otroki, ki se že zavedajo krhkosti te pasme in primernega ravnanja.  DLAKA

  Dvojni kožušček ima dolgo in gosto dlako, ki pokriva celotno telo. Zgornji del se vleče do tal in je lahko rahlo valovit, podlanka je mehka in puhasta. Ima zelo gosto brado in brke, okoli gobčka pa je dlaka kratka. Ker mu dlaka praktično ne odpada, je zelo primeren tudi za alergike.

  NEGA

  Shih tzu potrebuje redno dnevno krtačenje, lahko mu tudi postrižemo dlako in si skrajšamo dnevni čas krtačenja. Ker mu dlaka nad očmi pogosto nagaja in leze v oči, se priporoča ali striženje ali pa ustrezno spenjanje dlake nad očmi. Paziti je potrebno tudi na predele okoli ušes, zaradi rasti dlak in umazanije, da ne pride do vnetij. Občasno se pri tej pasmi lahko pojavi prhljaj, v tem primeru se posvetujte s svojim veterinarjem. Enkrat tedensko se priporoča kopanje, po katerem pa ga moramo obvezno tudi posušiti z (ne prevročim) fenom, da se ne prehladi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni k zadušitvi, bolezni hrbteničnih ploščic (povzroča jo dolg hrbet in kratke noge), vnetju ušes, težavam z očmi, bolezni ledvic, zgodnjo izgubo zob. Pogosto imajo tudi volčje žrelo in težave z dihanjem, zato neredko tudi smrčijo. Težave s prekomerno težo so pogoste, zato moramo biti posebno pozorni pri odmerjeni količini hrane, svetujejo se manjši dnevni obroki. Prav zaradi omenjenih genetskih težav je izjemno pomembno, da psa kupimo pri preverjenih vzrediteljih, ki lahko zagotovijo dobro zdravje mladičkovih prednikov.

  VZGOJA IN TRENING
  Kljub temu, da so inteligentni in se hitro učijo pa so izjemno trmasti, ter vzgoja zahteva vztrajnost in doslednost. Za vsako vajo, katero ga želite naučiti ali ponoviti, bo najprej premislil, če se mu splača delati za nagrado, ki mu jo boste ponudili. Slabo se odzivajo na grobost in kaznovanje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo redne dnevne sprehode, ki so lahko tudi krajši. Obožujejo igre z družino. Najraje pa tekajo prosto, po varno ograjenem domačem dvorišču.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Shih tzu je družni pes in nikakor ni primeren za zunanjega psa, biva naj v stanovanju ali hiši, skupaj z družino, poleti ga je potrebno ustrezno zaščititi pred vročino in mu zagotoviti možnost, da se umakne v senco.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Mimi
   144
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Mimi
   97
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Lili
   80
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Nely
   75
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Winny
   75
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Leo
   67
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Lili
   55
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   PIXI
   52
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Taj
   41
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Trudi
   41
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Rendy
   40
   Shih Tzu (Šicu)
  • dog
   Tosca
   40
   Shih Tzu (Šicu)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR