Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Sicilijanski hrt

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina - hrti, velik
  Teža: 8 kg - 12 kg
  Višina: 42 cm - 50 cm
  Barva: rdeče rjava, z belimi lisami
  Dolžina dlake: kratka, priležena, gosta, gladka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z ograjenim vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 5 - 7 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: srednje izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Siciljanski hrt izvira še iz časa Egipčanov, zato je tipičen predstavnik primitivne vrste hrtov. Danes je poznan predvsem na sončni Siciliji, izven meja Italije pa ni pogosta pasma. Gre za sicilijansko avtohtono pasmo, ki je bila prvotno vzrejena in namenjena predvsem za lov na zajce, njena posebnost pa je, poleg izredno dobro razvitega vonja, tudi sposobnost, da lahko zelo dolgo zdrži brez hrane in vode.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Siciljanski hrt je dokaj majhne rasti, vendar gre karakterno za velikega psa v majhnem telesu. To je ravnodušen lovec, ki je vedno na preži, zelo aktiven pes. Po naravi je sicer prijazen do človeka in zvest svojemu lastniku, vendar pa je zahteven glede vzgoje. Pasma je primerna predvsem za aktivne ljudi, kot ljubljenček za začetnike, neaktivne lastnike in družine pa se odsvetuje.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi živalmi se ne bo dobro ujel, razen če je z njimi od malega. Ni primeren za družine z drugimi hišnimi ljubljenčki, odsvetuje se tudi družinam z otroki.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Načeloma ni primeren za družine z otroki, seveda pa so pri vsaki pasmi lahko tudi izjeme. Ob zelo izkušenem lastniku, ustrezni socializaciji ter šolanju psa, se lahko ujame s starejšimi, odgovornejšimi otroki.

  DLAKA
  Dlaka je kratka, gladka, sijoča, priležena. Na pogled je ta pes podoben faraonskemu psu, največkrat jelenje rjave barve, lahko tudi v barvi starega zlata ali kNega te pasme ni zahtevna, dlako je potrebno le zbrisati z grobo krpo enkrat tedensko, da ostane sijoča in se z njene površine odstranijo vse nečistoče. Odpadanje dlake je zmerno, kopanje pa izvajajte le, če je to res nujno potrebno.

  NEGA
  Nega te pasme ni zahtevna, dlako je potrebno le zbrisati z grobo krpo enkrat tedensko, da ostane sijoča in se z njene površine odstranijo vse nečistoče. Odpadanje dlake je zmerno, kopanje pa izvajajte le, če je to res nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Siciljanski hrt velja za relativno zelo zdravo pasmo, ki ne trpi za specifičnimi genetsko pogojenimi boleznimi. Življenjska doba je povprečno med 12 in 14 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Siciljanski hrt nikakor ni primeren za začetnike, ki nimajo izkušenj s šolanjem psov. To je namreč svobodomiseln in neodvisen pes, z močno izraženim lovskim nagonom, sposoben loviti tudi v rovih. Je zadržan do tujcev, obožuje izzive, je samosvoj in zelo rad laja, zato potrebuje lastnika ki to pasmo zelo dobro pozna in obvlada veščine šolanja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta živahen pes potrebuje zelo veliko dnevne aktivnosti, uživa v teku, lovu, iskanju, ter vseh oblikah športnega udejstvovanja. Ni primeren za neaktivne lastnike, namenjen je predvsem lovcem, saj potrebuje izzive in veliko gibanja v naravi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ni primeren za bivanje v stanovanju, saj ta pasma nadpovprečno veliko laja. Siciljanski hrt ni toleranten do tujcev, ki se znajdejo na njegovem teritoriju, zato bo s svojim lajanjem zagotovo moteč za sosede v urbanem okolju. Biva naj v hiši z velikim vrtom, kjer se bo dnevno lahko gibal, vendar pa naj mu bo ob hladnem vremenu obvezno zagotovljeno prenočevanje v hiši, ker nima naravne zaščitne dlake in ne prenaša dobro nizkih temperatur. Za to pasmo so lahko ekstremno nizke temperature celo usodne.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR