Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Škotski ovčar - dolgodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 22 kg - 32 kg
  Višina: 51 cm - 61 cm
  Barva: soboljevinasta z belo, tribarvna ali modro marmornata
  Dolžina dlake: dolga, ravna z mehko podlanko
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 - 16 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družine z otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kot za večino današnjih pasem, je tudi za škotskega ovčarja natančen izvor nedoločen. Mnogi menijo, da izvira iz Velike Britanije, nedvomno pa je, da so ovčarji stoletja živeli v severozahodnem predelu Škotske in v gorah Walesa. Buffon, naravoslovec, jih je v 18. stoletju identificiral kot eno od starejših znanih pasem. Prvotno je bilo več vrst ovčarjev, ki so danes ločene pasme: dolgodlaki škotski ovčar, kratkodlaki škotski ovčar, border collie, ter bradati škotski ovčar. Leta 1861, so v Birminghamu v Angliji prvič določili uradno novo pasmo - Rough collie (dolgodlaki škotski ovcar). Pasma je postala svetovno znana in tudi izredno priljubljena po filmu »Lassie«. Tudi pri nas so danes zelo priljubljeni. Poznamo dve različici pasme: dolgodlako in kratkodlako.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Škotski ovčar je energičen, igriv, zvest, prijazen pes, pri katerem ni opaziti nobenih znakov agresije. Je zelo vdan in zvest svojemu lastniku in družini, za gospodarja pa si izbere vselej samo enega člana družine. Niso zaupljivi do ljudi, ki jih ne poznajo, so zelo inteligentni, lahko učljivi in želijo ugajati, ne marajo pa uporabe grobih metod ali sile. Za pse čuvaje so dosti preveč prijazni, vendar pa bodo lajali, ko bo nekdo pri vratih in vas s tem na obisk opozorili. Če želimo samozavestnega in ubogljivega psa, je priporočljivo, da z njim obiskujete malo šolo, čeprav na splošno velja, da je škotski ovčar zelo primeren tudi za začetnike, ki še nimajo izkušenj s psom, saj ga ni težko šolati. Zelo primeren je tudi za trening raznih disciplin (poslušnost, agility,…).

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Škotski ovčar naravnost uživa v družbi drugih živali, je potrpežljiv z ostalimi psi, prijatelj domačih mačk, vendar pa mu lahko njegov prirojeni nagon narekuje, da bo postal preganjalec prostoživečih živali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Škotski ovčar je izredno ljubeč do otrok. Pregrobim otrokom se umakne in nikoli ne reagira agresivno. Odlično se razume z otroki vseh starosti in je primeren tudi za družine z zelo majhnimi otroki.  DLAKA

  Dlaka je elegantna, sijoča, dolga, dvojna, trda in bogata po celem telesu, krajša na glavi in nogah, okoli vratu in na prsih pa tvori nekakšno grivo. Podlanka je mehka in tesno prilegajoča. Barve so seboljevinasta (od zlate do temno mahagonijeve), tribarvna (črn plašč z rjavimi lisami na prehodu med črno in belo barvo), modro marmorirana (srebrno modra z nepravilnimi črnimi packami). Vse tri barvne različice imajo bele oznakena prsih, šapah in konici repa, zaželen pa je tudi bel ovratnik.

  NEGA

  Priporoča se vsakodnevno česanje dlake, predvsem v predelu za ušesi, da se izognemo vozlanju in ohranimo sijajen videz. Na česanje je potrebno navaditi že mladička, da se kasneje temu ne bo upiral. Skrb za redno krajšanje ktempljev in čiščenje zob se priporoča. Kopamo po potrebi, približno enkrat mesečno ali redkeje, če za to ni potrebe.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Zelo zdrava pasma, ki ob normalni oskrbi in negi nima posebnih genetsko pogojenih bolezni. Posamezni psi so lahko nagnjeni k očesnim napakam, težavam s kolki (akutna šepavost, artritis). Pri psih z modro marmorirano dlako pa se včasih pojavi gluhost. Njihovi smrčki so zelo občutljivi na sonce, zato jim moramo zagotoviti ustrezno UV zaščito.

  VZGOJA IN TRENING
  Ni jih težko vzgojiti in so izredno poslušni. To so naravni ovčarji, ki že kot mladički občutijo potrebo po zganjanju, poskušalo bodo celo ljudi spraviti v skupino, česar jih moramo odvaditi. Priporočljiva je zgodnja socializacija, predvsem zato, da se bo kuža razumel dobro tudi s tujci. Treniramo jih nežno, samozavestno in dosledno, sicer lahko postanejo trmasti in divji. Dobri so v agilityu, poslušnosti in ovčarskih dejavnostih.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dolgi vsakodnevni sprehodi ali tek so nijno potrebni, ker je škotski ovčar zelo energičen pes. Oboževal bo tudi igre z družino.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se počuti v mestu in na vasi. Lahko živi v stanovanju, še bolje pa se bo počutil v hiši in živel tudi zunaj, kjer bo lahko nemoteno tekal po varno ograjenem dvorišču. Paziti je potrebno v toplih dneh, ker ne prenašajo najbolje sonca in hude vročine. Zagotoviti je potrebno možnost, da se lahko vselej umakne v senco in dovolj vode.

  • dog
   Gill
   148
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Jolly
   106
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Lucky
   99
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Lesi
   95
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Aida
   81
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Neo
   76
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Lum
   75
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Neel
   73
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Lani
   73
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Melody
   71
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Sia
   69
   Škotski ovčar - dolgodlaki
  • dog
   Mea
   67
   Škotski ovčar - dolgodlaki
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR