Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Škotski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji,  zelo majhen
  Teža: 8,5 kg - 10,5 kg
  Višina: 25 cm - 28 cm
  Barva: črna, pšenična, progasta
  Dolžina dlake: dolga, trda, gosta, resasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 13 - 14 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 3 - 5 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: srednje izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starejši

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Obstajata dve različici foksterierjev: kratkodlaki in resasti. Kratkodlaki foksterier je zelo eleganten, bister, mali, kompakten kuža "z veliko stila" in energije ter velik talent za športne aktivnosti kot so agility, flyball. V 18. stoletju so jih uporabljali za odganjanje lisic, danes pa je tudi odličen družinski pes. Mati narava ga je obdarila z odlično razvitimi zobmi, psihično močjo, impulzivnostjo in pogumom, pa vendar danes velja za izredno ljubkega, prijetnega, zvestega in predanega kužka, ki se ga da naučiti ogromno trikov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  So izjemno ljubeči, družinski psi, ki imajo radi tako poležavanje na kavču, kot tudi lovljenje žoge ter druge zabavne igre. Zelo veliko lajajo. So dobri psi čuvaji, čeprav so precej trmasti in divji na trenutke. To je pasma, ki združuje lepoto, inteligenco, prikupnost in zabavnost

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Lahko so agresivni do drugih živali, tudi do drugih psov. Zgodnja in obsežna socializacija je nujna. Posebej do majhnih glodavcev imajo močan lovski nagon, zato jih bodo zagotovo z veseljem preganjali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo radi se igrajo z otroki vseh starosti in so do njih tudi zelo tolerantni. Vsekakor pa pes ne sme biti v družini nadomestek igrače, temveč mora biti član družine, za varnost otroka pri igri s psom morajo poskrbeti starši.  DLAKA

  Škotski terier ima kompaktno, grobo, žimasto krovno dlako, z mehko zaščitno, vremensko odporno podlanko. Več dlake ima na bradi, obrveh, tacah in na spodnjem delu telesa. Barva dlake je lahko črna, pšenična ali progasta, bela barva pa je prepovedana.

  NEGA

  Tedensko krtačenje dlake bo zadostovalo. Škotski terier mora biti dvakrat letno potriman pri pasjem frizerju. Kopanje po potrebi. Tudi kremplje se striže po potrebi, pozorni pa moramo biti tudi na umazanijo v ušesih in na očeh

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k težavam z gibanjem, alergijam na bolhe, raku mehurja, sivi mreni, kožnim alergijam in težavam s čeljustmi.

  VZGOJA IN TRENING
  Zelo inteligenten, vendar svojeglav pes, ki potrebuje odločno, vendar nežno usposabljanje, sicer bo dominiral. Zelo dobro občuti celo barvo glasu in bo zaznal, pomanjkanje avtoritete in popustljivost v vašem glasu, ukaza pa zato ne bo izpolnil. Šolanje mora potekati v obliki igre, brez prisile. Zelo je občutljiv na kritike in pohvale, zato moramo paziti, kdaj in kako jih uporabimo. Zelo jasno morajo biti postavljena pravila doma, drugače se hitro zgodi, da si jih pes postavi sam. Priporoča se zgodnja socializacija. Škotski terierji zelo radi žvečijo, tudi glede tega jim moramo takoj postaviti jasna pravila in jim prinašati dovolj kosti in igrač, sicer bodo začeli uničevati predmete, tudi pohištvo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dnevni sprehodi so obvezni. Škotski terierji zelo radi kopljejo luknje, tekajo, se igrajo z žogo in uživajo v vseh pasjih športih, večina pa ne mara plavanja.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se prilagodi na življenje v stanovanju ali hiši, ne bo pa se branil dvorišča, kjer bo lahko sprostil svojo energijo. Ni primeren za bivanje zunaj. Bolje se počuti v hladnejšem vremenu, poleti naj ima na voljo dovolj sence, kamor se lahko umakne.

  • dog
   ZOFI
   2
   Škotski terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR