Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Skye terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: 10 kg - 11,5 kg
  Višina: 25 cm - 26 cm
  Barva: črna, modra, siva, srebrna, kremna
  Dolžina dlake: dolga, valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z velikim vrtom, ni za v pesjak
  Velikost legla: 3 - 6 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Je starodavna pasma, za katero obstajata vsaj dve različici zgodovine pasme. Prva zgodba pripoveduje, da je pasma nastala v 16 stoletju po brodolomu Španske ladje pri otoku Skye, kjer so se preživeli malteški psi nadalje križali z lokalnimi terierji in tako naj bi nastal skye terier. Drugo prepričanje pa izhaja iz trditve, da gre za križanca med keltskimi terierji in švedskim valhundom, ter maltežanom. Zagotovo pa je, da je skye terier podedoval zelo malo, če ne celo skoraj nobenih karakternih lastnosti maltežana. Ta pasma je postala nadvse priljubljena pri kraljici Viktoriji, že v 18. stoletju. Danes obstajata dve različici pasme in sicer s pokončnimi in s spuščenimi ušesi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Skye terier je dobrosrčen, zvest, vljuden, ljubeč, pogumen, drzen in živahen pes. Rad se igra in potrebuje človekovo pozornost. Do tujcev je običajno bolj zadržan in lahko celo nekoliko sramežljiv. Je zaščitnik lastnega doma in svoje družine, na kar vselej opozarja z laježem.Brez težav se prilagaja različnim okoljem in življenjskim navadam, zato je to odličen družinski kuža.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ker tako kot vsi terierji zelo radi lovijo, moramo biti pazljivi z majhnimi živalmi in mačkami. Dobro pa se razumejo z drugimi psi, če le ti niso agresivni do njih.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Sky terier se lahko dobro razume z otroki, s katerimi je odraščal, čeprav pa se kot pasma nasplošno priporoča najbolj za družine brez otrok, saj ima rad umirjeno in ljubeče okolje, brez otroškega vrveža.  DLAKA

  Dvojna dlaka je mehka in ravna. Trša zunanja dlaka je dolga, približno 14 cm in visi ob vsaki strani telesa, razdeljena po sredini. Mladički lahko spremenijo barvo dlake ko odrastejo, včasih lahko traja več let, da dobi dlaka dokončno barvo. Barve dlake so lahko: črna, modra, siva, srebrna, kremna s črnimi brki, ušesi in konico repa.

  NEGA

  Če psu pustimo dolgo dlako, jo je potrebno redno dnevno krtačiti, da ne bi prišlo do vozlanja. Nekateri lastniki se zato odločijo za krajšanje dlake in si s tem olajšajo nego. Krtačenje se priporoča najmanj enkrat tedensko, kopnje pa izvajajte le, ko je to res potrebno, z uporabo ustreznega blagega pasjega šampona.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno velja za zelo zdravo pasmo, ki nima večjih zdravstvenih težav. Lahko pa se pojavijo težave z degenerativnimi spremembami medvretenčnih ploščic (pogost pojav pri vseh kratkonogih psih) in zdrsi diskov, zaradi česar je priporočena previdnost pri hoji po stopnicah in skakanju z višjih površin, vse tja do osmega meseca starosti psa, ko se kosti kužku še razvijajo. Najpogostejši vzrok smrti skye terierjev je tudi prsni rak, pogosti so maligni tumorji iz krvnih žil in avtoimunske bolezni.

  VZGOJA IN TRENING
  Potrebna je zgodnja socializacija z različnimi ljudmi, zvoki in kraji. Zardi neodvisne narave se priporoča vzgoja v pasji šoli že zelo zgodaj. . Najbolje se odzivajo na jasno postavljene meje, doslednost in ljubeče besede. Pri učenju je potrebna izvirnost, saj se hitro začnejo dolgočasiti in jim hitro lahko pade koncentracija. Ob pravilnem šolanju so zelo dobri v sledenju, agilityu in poslušnosti.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo približno 30 minutni dnevni sprehod, zaradi nizke potrebe po aktivnosti, si želijo toliko več igre z lastnikom. Njihova energija se lahko brez težav sporoča tudi znotraj hiše. Pasma je primerna tudi za starejše ljudi in manj aktivne lastnike, ki uživajo v druženju s psom znotraj doma.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Idealni psi za bivanje v stanovanju, vendar lahko brez težav bivajo tudi zunaj, če so kljub temu v rednem stiku z družino.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR