Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Sloughi (Arabski hrt)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina - hrti, velik
  Teža: 16 kg - 30 kg
  Višina: 61 cm - 72 cm
  Barva: svetlo peščena, rdečkasto peščena, mahagonijeva, črna maska in črna ušesa, dovoljene so manjše bele lise na prsih
  Dolžina dlake: kratka, gladka, priležena
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, ni za v pesjak
  Velikost legla: povprečno 6 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Natančen izvor te pasme ni znan, saj njen izvor sega predaleč nazaj v preteklost in je zgolj teoretičen. Predstavnikom afriških psov, ki so bili podobni hrtom, lahko sledimo nazaj v 8. stoletje pred našim štetjem. Egipčanski kratkodlaki hrti so po predvidevanjih izhajali iz vzhodnega Egipta in so bili podobni današnjim pasmam: sloughi, saluki, azawakh in afganistanski hrt. Brez podrobnih genetskih študij ni mogoče ugotoviti, ali so te pasme nastale same, ali pa jim je bil skupni prednik hrt s spuščenimi ušesi. V severni Afriki je prvotno služil kot puščavski lovec na lisice, zajce, šakale, hijene, gazele in divje svinje. Udomačili naj bi ga že v davni Mezopotamiji. Na začetku 20. stoletja je sloughi skoraj izumrl, kajti nov francoski zakon, ki je prepovedal lov s hrti, je imel za posledico tudi množično uničevanje in streljanje sloughijev. Prav tako je v tem obdobju zdesetkala vrste teh čudovitih psov tudi epidemija stekline. Kljub naporom ponovne vzreje te pasme, konec 60 let prejšnjega stoletja v Evropi, severni Afriki in ZDA, je danes sloughi še vedno zelo redka pasma.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Že sama telesna zgradba hrtov je svojevrstna: so visoki, dolgi, suhi, gibčni, tekaški psi z aerodinamično zgradbo. Za svojim plenom letijo kot puščice. Sloughi so visoko aktivni, inteligentni, zvesti psi, ki posedujejo nadpovprečno hitrost in neverjetno nežnost. So zelo močno navezani na svojega gospodarja, ter nadvse previdni z ljudmi, ki jih ne poznajo in so zato zanesljivi čuvaji. Ti psi so zelo tihi in mirni, ter neverjetno čustveno občutljivi, zato ne prenašajo dobro stresnih situacij ali večjih sprememb v njihovi vsakdanji rutini. Samote ne marajo, občutek osamljenosti je lahko celo vzrok, da postanejo uničevalni do predmetov v svoji okolici. Lovski nagon pri tej pasmi je močno izražen, zato bo sloughi zanesljivo lovil vse, kar bo zagledal in se bo premikalo. Ima nadvse značilen, tožeč in zategel lajež. Ker lahko doseže hitrost tudi do 37 km/h, moramo biti vsekakor previdni in ga na sprehodih raje nikoli ne spuščamo s povodca, saj v hipu stečejo za vsako premikajočo se stvarjo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z živalmi s katerimi je odraščal ne bo imel težav, vendar je potrebna previdnost pri manjših hišnih ljubljencih (zajci, miši, mačke, celo manjše pasme psov..), saj jih pes lahko smatra za svoj plen.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Priporočajo se družinam s starejšimi otroki, ki že vedo kako se pravilno ravna s psom. Za družine z manjšimi otroki ta pasma ni priporočljiva.  DLAKA

  Sloughi imaj zelo mehko, kratko, gladko in gosto dlako. Ker je to puščavska pasma, je zelo občutljiva na mraz in deževno vreme, pozimi jih je potrebno oblačiti. Barva kožuha je lahko svetlo ali temno peščena, bledo rdeča, umazano bela ali marogasta s črno masko in črnim sedlom ali brez njiju.

  NEGA

  Občasno krtačenje dlake je nujno, da odstranimo nečistoče in odmrlo dlako. Kopanje izvajajte le, če je res nujno potrebno, vendar zaradi naravno izredno suhe kože ne več kot enkrat mesečno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno velja, da je sloughi relativno zdrava pasma. Nagnjeni so k progresivni atrofiji mrežnice in občutljivi so na anestetike in analgetike.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker so izredno neodvisni misleci, so kljub izjemni inteligenci to precej trmasti psi. Ne odzivajo se dobro na grobo vzgojo, potrebujejo poštenost, odločnost in veliko ponavljanja. Domača vzgoja zna biti kar precejšen zalogaj, zato se brez dvoma priporoča pasja šola. Ni primeren za lastnike brez izkušenj ali za začetnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes zahteva svoj aktivni dnevni sprehod in je odličen spremljevalec tekačem, kolesarjem, ter vsem aktivnim športnikom. Zelo rad se počuti kot del družine, zato so mu vse skupne aktivnosti in igre v veliko veselje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Sloughi ne prenaša dobro mraza. Lahko živijo v večjem stanovanju ali hiši, pod pogojem da se dovolj razgibajo na sprehodu. Radi sicer prosto tekajo v ograjenem dvorišču, vendar naj vsekakor raje prenočujejo znotraj, skupaj z lastnikom in družino.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR